Szerbia
Godfrey: Sok súlyos politikai döntés vár Szerbiára

A szerb kormánynak sok súlyos politikai döntést kell meghoznia, a tárgyalások zöme Brüsszelben lesz, de mi konkrét dolgokra igyekszünk fókuszálni, amelyeket azonnal végre lehet hajtani – nyilatkozta Anthony Godfrey belgrádi amerikai nagykövet Belgrád és Pristina washingtoni megállapodásáról.

Az RTS-nek adott interjúban úgy ítélte meg, hogy Donald Trump elnök azzal, hogy különmegbízottat nevezett ki Belgrád és Pristina kapcsolatainak javítására, egyértelmű jelzést adott, hogy az USA serkenteni akarja a haladás dinamikáját és ezért a gazdaságra és az életfeltételek javítására helyezi a hangsúlyt.

Godfrey azt is mondta, nincs megelégedve Szerbia és az Egyesült Államok gazdasági együttműködésének szintjével, mert annak magasabbnak és jobbnak kell lennie, és hogy igen örül annak, hogy az amerikai Nemzetközi Fejlesztési Pénzügyi Társaság (DFC) megjelenik Szerbiában.

„Tele vagyunk tervekkel. Sokat fáradozunk, hogy minden készen várja őket, amikor megérkeznek, azonnal elkezdhessenek dolgozni. Ez egy új lap lesz az együttműködésünk történetében” – nyilatkozta a nagykövet.

Anthony Godfrey szerint Szerbia és Amerika „közös története” régóta tart, ennek az együttműködésnek a része a Halyard művelet is, amelynek a jövő héten lesz az évfordulója.

„Én is jelen leszek az évforduló ünnepén”, jelentette be a nagykövet, és reményét fejezte ki, hogy hamarosan Donald Trump amerikai elnök is Szerbiába látogat.

Kitért a Washingtonban aláírt megállapodás egyik pontjára, amely a földgázbeszerezés forrásainak diverzifikációjára vonatkozik, szerinte ez mindenki számára fontos.

„Nem függhetünk csak egy energiaforrástól. Ez jelentős és politikai téma. Érthető, hogy Oroszország kihasználja a csak egy energiaforrástól való függőséget, mint eszközt politikai céljainak eléréséhez. Szerbia számára fontos, hogy szabadon, saját érdekeivel és céljaival összhangban dönthessen”, mondta Anthony Godfrey. (N1)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
sistvan
2020. SZEPTEMBER 12. [ 9:56 ]

Az EU UNIJO-val kapcsolatban is sok tórvényt kell még elfogadni betartani . Talán azok és az USA-val való egyyüttműkódések is könnyebben és gyorsabban fognak haladnak,


Elérkezik-e az idő, amikor a bővítési biztos a Nyugat-Balkánnal kapcsolatban elgondolkodik bizonyos intézményes keretekről, amelyek a teljes jogú tagság szintje alatt lennének? Ezt a kérdést Várhelyi Olivér uniós bővítési biztosnak Michael Martens, a Frankfurter Allgemeine Zeitung újságírója tette fel, a megjegyzéssel,...
2020. SZEPTEMBER 18.
[ 16:29 ]
Zorana Mihajlović, a szerb kormány nemek közötti egyenlőségért felelős koordinációs testületének elnöke ma kijelentette, hogy Szerbiában a férfiak és a nők közötti bérszakadék átlagosan 11-16 százalékos a férfiak javára, míg az európai átlag 16,3 százalék, a globális pedig 23 százalék, közölte Mihajlović...
2020. SZEPTEMBER 18.
[ 13:06 ]
Dr. Predrag Kon epidemiológus kijelentette, hogy azok a polgárok, akik járványtanilag rizikós országokból térnek haza, péntektől kötelesek elektronikus úton bejelentkezni az egészségügyi rendszerbe. Maguknak kell bevinniük a személyi adataikat az egészségügyi kartonjukba, viszont a covid-rendelőben csak akkor kell...
2020. SZEPTEMBER 18.
[ 10:17 ]
Beolvasás folyamatban