Szerbia
A hágai nemzetközi bíróság megerősítette Ratko Mladić életfogytig tartó szabadságvesztését

Az ENSZ hágai nemzetközi törvényszéki mechanizmusa (MICT) keddi döntésében elvetette a népirtás, valamint háborús és emberiesség elleni bűncselekmények miatt 2017-ben elítélt Ratko Mladić fellebbezését, és megerősítette a volt boszniai szerb hadseregparancsnok életfogytig tartó szabadságvesztését elrendelő ítéletet.

Mladić a 2017-ben hozott, életfogytig tartó szabadságvesztést elrendelő ítélet ellen a következő év márciusában nyújtott be fellebbezést, az ENSZ felügyelete alatt működő nemzetközi ügyészség tavaly augusztusban azonban a határozat fenntartását kérte.

Az ítélet kihirdetését az eredeti ügyrend szerint tavaly márciusra ütemezték, azonban el kellett halasztani, egyrészt mivel Ratko Mladić műtéten esett át, másrészt a koronavírus okozta járványhelyzet miatt.

A hágai nemzetközi törvényszéki mechanizmus keddi közleménye szerint "a fellebbviteli kamara fenntartja Ratko Mladić életfogytig tartó szabadságvesztésére vonatkozó ítéletet", a döntés jogerős, további fellebbezésnek nincs helye.

A volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) 2017 novemberében hirdetett ítéletet a boszniai horvátok hat egykori vezetője, köztük Ratko Mladić ellen muszlimok terhére a délszláv háború idején elkövetett etnikai tisztogatás ügyében. Mladić vezetésével a Szerb Köztárasági Hadsereg 1995 júniusában előre kitervelten és módszeresen mészárolt le mintegy 8700 bosnyákot, főleg férfiakat és fiúkat Srebrenicában. A cél a muszlim közösség kiirtása volt. A délszláv háborús bűnöket kivizsgáló örvényszék több ítéletében népirtásnak minősítette a boszniai szerb erők gyilkosságsorozatát. A srebrenicai mészárlás a boszniai háború legvéresebb tragédiája volt.

Az 1992-1995-ös délszláv háborúban mintegy 100 ezren vesztették életüket, és több mint egymillió embernek kellett elhagynia otthonát.

Az ügyet korábban tárgyaló hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) az egykori Jugoszlávia területén 1991 óta elkövetett, a nemzetközi humanitárius jogot súlyosan sértő cselekményekért felelős személyek ügyének tárgyalására jött létre. A törvényszék megbízatásának 2017. december 21-i lejárta után a fennmaradó ügyeket az ENSZ nemzetközi törvényszéki mechanizmusa (MICT) vette át.

Ratko Mladić fia: Véget ért a majdnem harminc éve zajló cirkusz

Majdnem harminc év után végre a végéhez ért a "vándorcirkusz", befejezést kapott a Ratko Mladić-ügy - jelentette ki Darko Mladić, a hágai elítélt fia kedden a szerbiai közszolgálati televízióban arra reagálva, hogy az ENSZ hágai nemzetközi törvényszéki mechanizmusa (MICT) keddi döntésében elvetette a népirtás, valamint háborús és emberiesség elleni bűncselekmények miatt 2017-ben elítélt Ratko Mladić fellebbezését, és megerősítette a volt boszniai szerb hadseregparancsnok életfogytig tartó szabadságvesztését elrendelő ítéletet.

Darko Mladić egyben gratulált Prisca Matimba Nyambe bírónak, amiért véleményében kifejtette, hogy személy szerint ő az eljárás megismétlését tartotta volna a legjobb döntésnek. Darko Mladić szerint a nemzetközi jog tiszteletben tartása mellett ez lett volna az egyetlen járható út.

Mint mondta: ilyen ítéletre számított ő is, és édesapja is, hiszen már korábban is látszott, hogy a bürokratikus rendszernek egyáltalán nem állt szándékában a majdnem harminc éve húzódó ügyet megismételni, és elismerni, hogy korábban történtek hibák. Örömének adott ugyanakkor hangot, hogy a bíróság nem súlyosbított az ítéleten, és nem ítélte népirtásnak a srebrenicai mellett a további hat boszniai településen történteket. Hozzátette: most egyetlen célja az, hogy meglátogassa az apját, és megvitassák, lehetséges-e az ítélet valamiféle revíziója.

Szerb belügyminiszter: a Ratko Mladić ügyében hozott hágai ítélet inkább bosszú

Bosszú, és nem ítélet az, ami kedden Hágában született - jelentette ki Aleksandar Vulin szerb belügyminiszter arra reagálva, hogy az ENSZ hágai nemzetközi törvényszéki mechanizmusa (MICT) keddi döntésében elvetette a népirtás, valamint háborús és emberiesség elleni bűncselekmények miatt 2017-ben elítélt Ratko Mladić fellebbezését, és megerősítette a "Balkán mészárosának" is nevezett volt boszniai szerb hadseregparancsnok életfogytig tartó szabadságvesztését elrendelő ítéletet.

"(Ratko) Mladić bűnös, mert reagált Naser Orić bűncselekményeire, de Naser Orić nem bűnös a Podrinjában legyilkolt szerb civilekért. Mladić bűnös, mert a szerb hadsereget azokban a Szarajevó környéki falvakban irányította, ahol a szerb katonák születtek és felnőttek, de nem bűnös (Alija) Izetbegovic azért, mert Szarajevóban nincsenek már szerbek, vannak viszont tömegsírok" - fogalmazott Aleksandar Vulin a keddi közleményében.

A szerb belügyminiszter annak a véleményének adott hangot, hogy a hágai nemzetközi bíróságot nem is az igazság keresése és a béke megteremtése céljából hozták létre, hanem azért, hogy a szerbek felett ítélkezzen, így ez a bíróság "beteljesítette a célját".

Aleksandar Vučić szerb államfő és Ana Brnabić miniszterelnök egyelőre nem kívánta kommentálni a keddi ítéletet. Ana Brnabic csak annyit mondott, nem akar egyelőre véleményt nyilvánítani, az este folyamán ugyanis az államfővel együtt részt vesz az ENSZ Biztonsági Tanácsának online ülésén, ahol Aleksandar Vučić az ítéletről fog beszélni. "Szerbia teljes mértékben elhivatott a háborús bűnök felkutatása mellett, kiáll az összes bűntett kivizsgálása, a vádlottak előállítása és a háborús bűnösök megbüntetése mellett már harminc éve" - mondta a belgrádi Pink Televízióban a miniszterelnök.

A horvát kormány üdvözölte a Mladić ügyében született jogerős ítéletet

A horvát kormány üdvözölte és példaértékűnek nevezte az ENSZ hágai nemzetközi törvényszéki mechanizmusa (MICT) keddi jogerős ítéletét Ratko Mladić volt boszniai szerb hadseregparancsnok ügyében, ugyanakkor sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a Horvátországban elkövetett háborús bűnökért nem vonták őt felelősségre.

Ezzel az ítélettel Ratko Mladićot véglegesen és jogerősen elítélték az egyik legsúlyosabb és legkegyetlenebb bűncselekményért, amelyet azzal a céllal követett el, hogy kiirtsa a horvátokat és bosnyákokat Bosznia-Hercegovina egyes területein - olvasható a kormány közleményében.

Zágráb ugyanakkor elégedetlenségének adott hangot, hogy a bíróság nem állapította meg magas rangú szerb tisztségviselők felelősségét az 1991 és 1995 között elkövetett háborús és emberiesség elleni bűncselekményekben.

Sajnálatát és elégedetlenségét fejezte a kabinet amiatt is, hogy Mladićot nem ítélték el a Horvátországban elkövetett atrocitásokért.

Mladić az 1991-es háború első hónapjaiban Horvátországban szolgált különböző katonai beosztásokban, szemtanúk szerint ő volt a parancsnoka 1991-ben annak a jugoszláv különítménynek, amely a közép-dalmáciai Skabrnja falunál 65 polgári személyt kivégzett. Mladić akkor a krajinai hadtestnél szolgált, később került csak a boszniai szerb hadsereg élére, ahol aztán újabb bűntetteket követett el.

"Reméljük, hogy ez az ítélet legalább részben békét és elégedettséget hoz Ratko Mladić bűncselekményei áldozatainak és családtagjaiknak" - írták végezetül. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A szerb állam holnap, június 14-én fizeti ki a munkanélküliek részére a 60 eurós segélyt. A segélyre minden olyan munkanélküli jogosult, aki április 15-ével bezárólag szerepelt a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat nyilvántartásában. A támogatás a polgárokat és a vállalkozásokat segítő harmadik pénzügyi...
2021. JÚNIUS 13.
[ 12:17 ]
Ismeretlen támadók egy 26 éves szerb állampolgárságú nőt, illetve egy 25 éves szintén szerb állampolgárságú férfit támadtak meg a spliti strandon szombatra virradó éjjel. Mint a Slobodna Dalmacija megtudta, a helyi rendőrségtől hajnali fél egykor érkezett egy jelentés arról, hogy több személy fizikailag bántalmazott...
2021. JÚNIUS 12.
[ 15:42 ]
Albin Kurti koszovói kormányfő a koszovói Poklek településen ma ismételten kijelentette, hogy Koszovónak pert kell indítania Szerbia ellen a 22 évvel ezelőtt elkövetett népirtás miatt. Kurti elmondta, hogy Koszovóbanaz emberek “túlélték a gyilkos szerb állami kampányt, ezért a világ előtt kell...
2021. JÚNIUS 12.
[ 15:37 ]
Beolvasás folyamatban