Szerbia
Szarajevó polgármestere elküldte Šapićnak a Ratko Mladić elleni ítéletek másolatait
Betűméret:             

Benjamina Karić szarajevói polgármester elküldte belgrádi kollégájának, Aleksandar Šapićnak a Hágai ​​Törvényszék azon ítéleteinek másolatát, amelyekben Ratko Mladićot háborús bűnök miatt életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték.

Karić azért küldte el Belgrádnak az ítéletek másolatait, mert Belgrád polgármestere, a Szerb Haladó Párt tisztségviselője kijelentette, hogy nem tud Mladić háborús bűneiről, írja a Szabad Európa Rádió.

„Amit tudok, az az, hogy Mladić megvédte a szerb népet, és valószínűleg ha ő nem lett volna, a boszniai szerbek a horvátországi szerbekhez hasonlóan végezték volna. Hogy háborús bűnöket követett-e el a háború alatt, azt tényleg nem tudom”, írta Šapić a Twitteren július 23-án, ezzel válaszolva a Szerbiai Ifjúsági Kezdeményezés az Emberi Jogokért szervezet kérésére, amely Mladić belgrádi falfestményének eltávolítását követelte.

Karić azt nyilatkozta a SZER-nek, hogy kötelessége reagálni az ilyen kijelentésekre annak a városnak a polgármestereként, amely a 90-es évek háborúi alatt a modernkori történelem leghosszabb ostroma alatt állt.

Felszólította továbbá Šapićot, hogy olvassa el az ítéleteket, és „ne sértegesse tovább az agressziót elszenvedett bosznia-hercegovinai polgárokat, valamint az 1995-ös srebrenicai népirtásban meggyilkolt bosnyákok családtagjait”. (FoNet, SZER)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
mukica
2022. JÚLIUS 28. [ 11:47 ]

Hol a homok, itt a strucc?!


2011 és 2023 között 406 nőt, illetve kislányt gyilkoltak meg Szerbiában az Autonóm Nőközpont által pénteken bemutatott platform szerint. Az alapötlet az volt, hogy egy helyen emlékezzünk meg arról a 391 nőről és 15 kislányról, akik családon belüli erőszak vagy szexuális erőszak áldozatai lettek – nyilatkozta Vanja...
2024. MÁJUS 17.
[ 15:54 ]
Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Aleksandar Vučić szerb államfő tervezi meglátogatni a merényletben súlyosan megsérült közös barátjukat, Robert Fico szlovák kormányfőt Pozsonyban, amikor Fico egészségi állapota már a beteglátogatást megengedi. Ezt a bejelentést a szerb elnök tette a belgrádi közszolgálati...
2024. MÁJUS 16.
[ 21:44 ]
Aleksandar Vučić szerb államfő ma azt mondta, hogy a nyugat-balkáni régiónak valószínűleg még hat évet kell várnia az Európai Unióhoz való csatlakozásra, és ez így van rendjén. „Tudom, hogy Ukrajna előtt nem leszünk az Európai Unió tagjai, egyikünk sem. Hogy mikor lépünk be az Európai Unióba, és hogy együtt...
2024. MÁJUS 16.
[ 18:42 ]
Beolvasás folyamatban