Szerbia
Borrell a nyugat-balkáni vezetőkkel New Yorkban: Hogyan lehet megoldani az ukrajnai háború következményeit
A találkozón részt vett Aleksandar Vučić szerb államfő is
Betűméret:             

Az ENSZ Közgyűlésének ülésszakán részt vevő nyugat-balkáni országok vezetői számára szervezett nem formális munkaebédet New Yorkban Josep Borrell, az EU külpolitikai és biztonsági főképviselője, jelenti a Beta.

A találkozón részt vett Dritan Abazović, Montenegró miniszterelnöke, Edi Rama albán, Aleksandar Vučić szerb államfő, Vjosa Osmani koszovói elnök, Šefik Džaferović, a bosznia-hercegovinai elnökség elnöklője és Dimitar Kovacsevszki észak-macedón miniszterelnök.

Az Európai Külügyi Szolgálat (EKSZ) tájékoztatása szerint a megbeszélésen az Ukrajna elleni illegális és provokálatlan orosz háború globális és regionális hatásairól volt szó. Borrell főképviselő és a nyugat-balkáni vezetők arról tárgyaltak, hogy miként lehetne közösen megoldani ennek a háborúnak az élelmiszer- és energiaárakra, valamint a stabilitásra és biztonságra gyakorolt ​​káros következményeit úgy Európán belül, mint globális szinten.

Borrell kiemelte: az EU támogatja a Nyugat-Balkánt az energiabiztonság javításában, valamint a hibrid fenyegetések kezelésében. Ilyen fenyegetéseket jelentenek a különféle manipulációk, illetve a kiber- és külföldi információkba való beavatkozás, áll a közleményben.

„Az EU és a Nyugat-Balkán közösen néz szembe azokkal a kihívásokkal, amelyeket az Ukrajna elleni provokálatlan orosz háború jelent globális szinten. Az EU teljes mértékben bekapcsolja a Nyugat-Balkánt a háború következményeinek enyhítésére irányuló kezdeményezéseibe”, közölte Borrell szavait a Beta hírügynökség.

A találkozóra kedden került sor, mivel a nyugat-balkáni vezetők mindannyian részt vesznek az ENSZ Közgyűlésén. Az EKSZ hozzátette, hogy évente kétszer tartanak ilyen nem formális összejöveteleket Brüsszelben és New Yorkban, hogy ezzel is lehetőséget biztosítsanak a véleménycserére a régió kihívásairól és európai jövőjéről.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Dragonfly
2022. SZEPTEMBER 26. [ 14:57 ]

Eleve, jobb lenne ha előbb egy földrajzórán az égtájak tájolását tanulnák, meg, utána egy térképen megnéznék, hogy mely országok vannak a Balkán félszigeten nyugati irányban....


Vasárnap Belgrádban 76 éves korában váratlanul elhunyt Srbijanka Turajlić, a Belgrádi Egyetem Villamosmérnöki Karának nyugalmazott egyetemi docense, emberi jogi aktivista. A kilencvenes évek végén az Otpor aktív tagja, majd a Szabad Polgárok Mozgalom egyik alapítója volt. 2001 és 2004 között az Oktatási és...
2022. SZEPTEMBER 25.
[ 22:53 ]
„Szerbia nem tudja elfogadni az ukrajnai területen lévő donyecki és luhanszki népszavazásokat”, jelentette ki Nikola Selaković külügyminiszter. "Ez teljesen ellentétes lenne nemzeti és állami érdekeinkkel, a szuverenitás és a területi integritás megőrzésével, a határok sérthetetlenségéről alkotott...
2022. SZEPTEMBER 25.
[ 16:16 ]
Viola von Cramon, az Európai Parlament képviselője felháborítónak tartja, hogy az orosz-ukrán háború közepette Szerbia és Oroszország külügyminisztériuma további, kétéves együttműködési megállapodást írt alá. „Ez talán csak egy újabb jel, hogy ideje befagyasztani az EU-csatlakozási tárgyalásokat Szerbiával. Nem...
2022. SZEPTEMBER 25.
[ 11:12 ]
Beolvasás folyamatban