Szerbia
Brnabić: A belgrádi és az összes helyhatósági választás június 2-án lesz

(Hírösszefoglaló)

Betűméret:             

Ana Brnabić, a szerb parlament elnöke ma úgy döntött, hogy elfogadja a Szerbia az erőszak ellen és a NADA koalíció köré tömörült ellenzék követelését, és június 2-án tartják meg a belgrádi, valamint az összes többi helyhatósági választást.

Mint mondta, vasárnap írják ki a helyhatósági választásokat.

Brnabić a szerb parlamentben tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy ehhez módosítani kell a helyi önkormányzatokról szóló törvény 35. cikkelyét.

Közölte továbbá, hogy ezt a döntést Aleksandar Vučić elnökkel egyeztetve hozta meg, írja a Tanjug.

Mint az MTI írja, a házelnök 17 napon át egyeztetett az ellenzékkel annak érdekében, hogy ne bojkottálja a június 2-ra tervezett belgrádi önkormányzati választást, s végül kompromisszumos megoldás született. Brnabić elfogadta az ellenzék javaslatát, és mindenhol kiírja a helyhatósági választásokat, ahol tavaly nem rendeztek voksolást. Ez főként a vajdasági településeket érinti, ahol a tervek szerint júliusban vagy augusztusban tartották volna a választásokat.

A fővárosban azért kell a tavaly december 17-i voksolás után ismét helyi önkormányzati választást tartani, mert egyik párt sem tudta biztosítani a kellő többséget a városi közgyűlésben. A Szerb Haladó Párt Aleksandar Vučić - Belgrád nem állhat meg nevű listája 49 képviselői helyet szerzett, míg a legnagyobb ellenzéki tömörülés, a Szerbia az Erőszak Ellen nevű lista 43-at. A Mi - A nép egy hangja nevű listának hat, a Szerbiai Szocialista Pártnak (SPS) pedig öt mandátum jutott.

A választást követően az ellenzék tiltakozásba kezdett, mert szerinte szavazatlopás és számos más csalás történt a voksolás során. A választási bizottság ezeket a vádakat megalapozatlannak minősítette, és kihirdette a végeredményt. Sem az eddig Belgrádot vezető SNS-SPS koalíciónak, sem az ellenzéki Szerbia az Erőszak Ellen Listának azonban nem volt meg a kellő többsége a képviselő-testületben, ezért a Mi - A nép egy hangja lehetett volna a mérleg nyelve, ám annak képviselői egymással sem tudtak megegyezni, így a tömörülés darabokra hullott.

A decemberi választásokat követően az ellenzék a voksolás megismétlését követelte, így a közgyűlés megalakulásának sikertelenségét a saját győzelmüknek nevezték. Meglepetésként érte a házelnököt is, hogy a választás ismételt kiírását követően az ellenzék a voksolás bojkottját jelentette be. Hogy ez ne történjen meg, Ana Brnabić tárgyalásokat kezdeményezett a Szerbia az Erőszak Ellen nevű baloldali, valamint a jobboldali Remény koalíció képviselőivel, emlékeztetett a távirati iroda.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A kormányalakítással megbízott Miloš Vučević ma ismertette a leendő kormány tagjainak névsorát. Ana Brnabić, a szerb parlament elnöke május 1-jére hívta össze a parlament első rendkívüli ülését, ahol a kormányalakítással megbízott Vučević elmondja expozéját, majd megválasztják az ország új kormányát, a...
2024. ÁPRILIS 30.
[ 19:04 ]
Bojan Klačar, a Szabad Választásokért és Demokráciáért Központ (CeSID) ügyvezető igazgatója ma úgy értékelte, hogy a Miloš Vučević kormányalakító által bemutatott új kormány a folytonosságot tükrözi minden, Szerbia számára stratégiai jelentőségű kérdésben, összetételét tekintve pedig magában foglalja az...
2024. ÁPRILIS 30.
[ 18:45 ]
Ana Brnabić, a szerb parlament elnöke holnapra, május 1-jére hívta össze a parlament első rendkívüli ülését, ahol megválasztják az ország új kormányát, a miniszterelnök és a kormány tagjai pedig leteszik az esküt. Mint azt a parlament sajtószolgálata közölte, az ülés 12 órakor kezdődik, és a kormány...
2024. ÁPRILIS 30.
[ 15:54 ]
Beolvasás folyamatban