Szerbia
A duális képzést választó diákok havi 5000 dinárt kaphatnak az államtól
Betűméret:             

Azok a leendő középiskolások, akik ősztől, vagyis a 2024/2025-ös tanévtől kezdődően duális képzésben vesznek részt, illetve duális képzésű, hiányszakmának számító három- vagy négyéves középiskolába iratkoznak, kilenc hónapon keresztül havi 5000 dináros juttatásra számíthatnak az államtól.

Ezt az összeget a szerb kormány által elfogadott, a duális oktatás támogatásáról szóló rendelet értelmében az állam folyósítaná a diákoknak egy erre a célra szolgáló számlára, amelyet a Postatakarék pénzintézetben nyitnak meg számukra.

Azok a diákok, akik úgy döntenek, hogy a duális modell szerint folytatják tanulmányaikat, a munkán keresztüli tanulásért a munkáltatóktól is kapnak térítményt, ennek mértéke attól függ, hogy hetente hányszor tartanak gyakorlatot.

A tanulóknak minden gyakorlaton eltöltött nap után a minimális órabér 70 százalékát kell kapniuk.

Amint azt a Szerbiai Kereskedelmi Kamara (PKS) Duális Oktatási és Oktatáspolitikai Szolgálatának vezetője, Aleksandra Milićević a Tanjugnak elmondta, június végén, július elején jelenik meg a pályázat, ami után kiderül, pontosan miként is részesülnek anyagi támogatásban a diákok.

Milićević ugyanakkor hangsúlyozta: a duális oktatási modell nem kötelezi a diákokat arra, hogy tanulmányaik befejezése után egy adott munkáltatónál dolgozzanak tovább, és a kapott pénzt sem kell visszaadni. Ugyanígy – mint mondja – a munkaadóknak sem kötelező alkalmazniuk a későbbiekben a szakmai gyakorlatukon részt vevő tanulókat.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

2011 és 2023 között 406 nőt, illetve kislányt gyilkoltak meg Szerbiában az Autonóm Nőközpont által pénteken bemutatott platform szerint. Az alapötlet az volt, hogy egy helyen emlékezzünk meg arról a 391 nőről és 15 kislányról, akik családon belüli erőszak vagy szexuális erőszak áldozatai lettek – nyilatkozta Vanja...
2024. MÁJUS 17.
[ 15:54 ]
Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Aleksandar Vučić szerb államfő tervezi meglátogatni a merényletben súlyosan megsérült közös barátjukat, Robert Fico szlovák kormányfőt Pozsonyban, amikor Fico egészségi állapota már a beteglátogatást megengedi. Ezt a bejelentést a szerb elnök tette a belgrádi közszolgálati...
2024. MÁJUS 16.
[ 21:44 ]
Aleksandar Vučić szerb államfő ma azt mondta, hogy a nyugat-balkáni régiónak valószínűleg még hat évet kell várnia az Európai Unióhoz való csatlakozásra, és ez így van rendjén. „Tudom, hogy Ukrajna előtt nem leszünk az Európai Unió tagjai, egyikünk sem. Hogy mikor lépünk be az Európai Unióba, és hogy együtt...
2024. MÁJUS 16.
[ 18:42 ]
Beolvasás folyamatban