Izbor iz sadržaja na srpskom
Angela Merkel: Nemci će uvek biti zahvalni Mađarskoj za doprinos ponovnom ujedinjenju Nemačke

Nemci će uvek biti zahvalni Mađarskoj za doprinos ponovnom ujedinjenju Nemačke – izjavila je nemačka kancelarka Angela Merkel u video poruci koju objavljuje svakog vikenda. Evocirala je uspomene na tzv. Panevropski piknik koji se dogodio pre trideset godina pored Šoprona.

Na manifestaciji održanoj 19. avgusta 1989. na mađarsko-austrijskoj granici je „otvoren granični prelaz i 700 ljudi iz bivše DDR je iskoristilo priliku i prebeglo na Zapad“. Mađarska je time doprinela tome da se dogodi čudo nemačkog ujedinjenja – naglasila je Merkel.

Mađarska je imala hrabrosti da otvaranjem granice omogući beg iz Istočne Nemačke, a to je bio veoma važan element na putu do rušenja berlinskog zida i ponovnog uspostavljanja nemačkog jedinstva. U tom procesu su učestvovale i druge zemlje regiona, na primer Poljska i Čehoslovačka – dodala je kancelarka.

Taj proces je doveo do ujedinjenja Evrope i prevazilaženja hladnog rata, pa je izgrađeno „novo, veliko partnerstvo sa zemljama Srednje i Istočne Evrope, koje danas zajednički doživljavamo u Evropskoj uniji i u NATO-u“ – rekla je Angela Merkel.

Događaji od pre trideset godina su doneli korenite promene u životima ljudi, nekima je to veoma gorko iskustvo, ali velika većina smatra da su promene bile pozitivne. Pored mnogo zadataka koje još i danas treba rešiti, ipak je „velika radost živeti u demokratiji i slobodi“.

Povodom 30. godišnjice otvaranja granice Angela Merkel će učestvovati na svečanosti u Šopronu. Zajedno sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom će u ponedeljak prisustvovati ekumenskom bogosluženju, održaće govore, a potom u okviru ručka voditi bilateralne razgovore. (MTI)

Završnom konferencijom održanoj u Senti je i zvanično priveden kraju projekat Nacionalnog istorijskog spomen parka „Opustaser“ i Istorijskog arhiva u Senti pod nazivom Živi arhivi – relikvije zajedničke kulturne baštine, koji je uz podršku Interreg-IPA programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija omogućio stručnjacima da dve...
22.02.2020
[ 8:36 ]
Sinoć je održana treća premijera sezone u Pozorištu Talija u Košicama, režiju i dramaturgiju potpisali bivši upravnici Novosadskog pozorišta – Újvidéki Színház. Dramaturg predstave Istorija mladog Nostija sa Mari Tot Kalmana Miksata je Kata Đarmati, koja posle vođenja pozorišta u Novom Sadu i u Subotici trenutno stoji na čelu...
21.02.2020
[ 13:22 ]
Nikada još nije bilo istovremeno toliko zajedničkih graditeljskih poduhvata između Mađarske i Slovačke kao danas – izjavio je ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto u petak u slovačkom Kehnjecu. Peter Sijarto je govorio na pres konferenciji, koja je organizovana sa ministrom privrede Slovačke Peterom...
21.02.2020
[ 12:59 ]
Beolvasás folyamatban