Izbor iz sadržaja na srpskom
Angela Merkel: Nemci će uvek biti zahvalni Mađarskoj za doprinos ponovnom ujedinjenju Nemačke

Nemci će uvek biti zahvalni Mađarskoj za doprinos ponovnom ujedinjenju Nemačke – izjavila je nemačka kancelarka Angela Merkel u video poruci koju objavljuje svakog vikenda. Evocirala je uspomene na tzv. Panevropski piknik koji se dogodio pre trideset godina pored Šoprona.

Na manifestaciji održanoj 19. avgusta 1989. na mađarsko-austrijskoj granici je „otvoren granični prelaz i 700 ljudi iz bivše DDR je iskoristilo priliku i prebeglo na Zapad“. Mađarska je time doprinela tome da se dogodi čudo nemačkog ujedinjenja – naglasila je Merkel.

Mađarska je imala hrabrosti da otvaranjem granice omogući beg iz Istočne Nemačke, a to je bio veoma važan element na putu do rušenja berlinskog zida i ponovnog uspostavljanja nemačkog jedinstva. U tom procesu su učestvovale i druge zemlje regiona, na primer Poljska i Čehoslovačka – dodala je kancelarka.

Taj proces je doveo do ujedinjenja Evrope i prevazilaženja hladnog rata, pa je izgrađeno „novo, veliko partnerstvo sa zemljama Srednje i Istočne Evrope, koje danas zajednički doživljavamo u Evropskoj uniji i u NATO-u“ – rekla je Angela Merkel.

Događaji od pre trideset godina su doneli korenite promene u životima ljudi, nekima je to veoma gorko iskustvo, ali velika većina smatra da su promene bile pozitivne. Pored mnogo zadataka koje još i danas treba rešiti, ipak je „velika radost živeti u demokratiji i slobodi“.

Povodom 30. godišnjice otvaranja granice Angela Merkel će učestvovati na svečanosti u Šopronu. Zajedno sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom će u ponedeljak prisustvovati ekumenskom bogosluženju, održaće govore, a potom u okviru ručka voditi bilateralne razgovore. (MTI)

Integracija koja je u toku u regionu Istočne i Srednje Evrope nije samo mogućnost, nego nosi i odgovornost – smatra poljski hungarolog Maćej Šimanovski. Istraživač saradnje u regionu veli da kulturna pozadina potrebna za integraciju postoji, ali su potrebni i praktični koraci. Veliki je problem na primer, da mreža puteva koja spaja...
16.09.2019
[ 16:27 ]
Papa Franjo bi želeo da Srbija što pre pristupi Evropskoj uniji, jer se projekat ujedinjenja Evrope može završiti tek kada se integrišu i zemlje Zapadnog Balkana, izjavio je za Novosti visoki velikodostojnik Vatikana. Podsetio je i da je Vatikan i do sada imao uticaja na politiku Brisela, gde su i ranije pozdravljali inicijative poglavara...
15.09.2019
[ 19:50 ]
Predsednik mađarskog parlamenta Laslo Kever je u pozdravnom govoru na otvaranju školske godine na Univerzitetu „Janoš Šelje“ u Komarnu (Slovačka) izjavio da su narodi Srednje Evrope u stanju da obnove duhovnu samozaštitu Evrope i time ojačaju sposobnost evropske politike da se odbrani. Jedini mađarski univerzitet u Slovačkoj, koji...
14.09.2019
[ 18:35 ]
Beolvasás folyamatban