Izbor iz sadržaja na srpskom
Janoš Ader: S pravom možemo biti ponosni na ono što smo postigli 1989-e

„Posle trideset godina, danas s pravom možemo biti ponosni na sve što smo uradili 1989-e godine“ – izjavio je predsednik republike Mađarske povodom državnog praznika, na svečanosti unapređenja oficira ispred parlamenta u Budimpešti.

Ader je rekao da su Mađari ostvarili mnogo od svojih snova – demokratiju, višestranački režim, slobodu govora, pristup Evropskoj uniji, NATO-u, ali ima još šta da se ostvari.

Pre trideset godina smo posejali seme slobode. 1989-e se vratila nada da će domovina opet biti dom Mađara. Dom, gde ćemo svet urediti kako je nama drago, gde ćemo sami donositi zakone, i odakle ćemo prognati strane, varvarske ideje – rekao je predsednik države. Dom, gde se može živeti bez straha, slobodno učiti, časno raditi, pošteno i s verom odgajati decu – dodao je.

Predsednik je rekao: zavisi i od vojnika „da nam domovina ostane onakva, kakvu ju je sanjao Sveti Stefan, kakvu su je sačuvali Mađari više od hiljadu godina: slobodna, snažna, nezavisna, evropska zemlja“.

Svečanosti nas i opominju da „ne zaboravimo, koliko je zajedničkih napora uloženo o ono što nam se danas čini prirodnim, da živimo u slobodi“.

Citirao je bivšeg nemačkog kancelara Helmuta Kola, koji je rekao: Mađare njihova „duboka želja za slobodom“ čini vrednim za Evropu.

„Mađarskoj je potrebna Evropa, ali je i Evropi potrebna Mađarska“ – citirao je Helmuta Kola, i dodao: „to je i danas tako“. To da smo Mađari i Evropljani, stoji već više od hiljadu godina, rekao je Ader.

Nabrojao je: posle trideset godina treba da se sećamo prvog slavljenja 15. marta bez straha, ponovne, dostojne sahrane revolucionara '56-e, izbeglica iz Istočne Nemačke, izveštaja novinske agencije MTI, u kojem je 20. avgust prvi put ponovo nazvan praznikom Svetog Stefana.

1989-e „smo stvorili zemlju koja je potpuno naša“, i pravni poredak, i institucije, i pisana i nepisana pravila, tradicije – izjavio je Ader. „1989-a nas je naučila da sloboda nije poklon, već plod zajedničkog rada.“ A posle 30 godina s pravom možemo biti ponosni „na istrajan, podroban rad, kako smo ciglu po ciglu srušili imperiju laži, da bismo na njenom mestu izgradili građansku demokratiju“.

Govoreći budućim oficirima, predsednik države je rekao: većina njih, koji sada polažu svečanu zakletvu je rođena posle 1989-e, dakle „mlađi su od ponovno stečene mađarske slobode“. Moći će ponosno da nose mađarski grb, koji „sa Svetom Krunom pronosi da je naša istorija počela sa jednim hrabrim kraljem“.

Njihova vojnička zakletva kaže da će domovinu braniti i po cenu sopstvenog života – istakao je predsednik, a to je konačni dokaz lojalnosti.

Citirao je Molbu, u kojoj pesnik Verešmarti kaže: „tu treba da živiš i da mreš“.

Molba sadrži i veru u „bolju budućnost“. Budućnost, u kojoj više ne treba mreti za slobodu, ali tim više treba za nju živeti i raditi. „Za tu bolju budućnost smo se borili 1989-e, njene uslove smo stvorili u proteklih trideset godina“ – rekao je Janoš Ader.

„Od vas tražimo da je sačuvate“ – obratio se budućim oficirima vojske.

„Hvala našem prvom kralju i onima koji su mu sledili, hvala svima koji su stvorili slobodu i bezbednost u ovoj domovini“, rekao je predsednik republike, i završio svečani govor citirajući Ferenca Deaka: „samo sloboda može pružiti čistu i stalnu sreću“, (...) a „sloboda, ako je podelimo sa drugima, neće biti manja, nego jača, i biće sve sigurnija, što više ljudi učestvuje u njoj“. (MTI)

Ministar unutrašnjih polova Mađarske Šandor Pinter je u ponedeljak u Bačalmašu sazvao vanrednu konferenciju glavnih policijskih kapetana zemlje zbog jačanja migracionog pritiska na šengenskoj deonici mađarske granice – saopštilo je resorno ministarstvo. U saopštenju se kaže: sastanku su prisustvovali glavni direktor za javnu...
21.01.2020
[ 15:30 ]
Veoma je pojačan migracioni pritisak na južnoj granici, uprkos vremenskim prilikama se osim na kopnu, pokušaji ilegalnog prelaska granice registruju i na vodi – izjavio je državni sekretar Ministarstva odbrane Mađarske u ponedeljak u Segedinu. Silard Nemet je na pres konferenciji održanoj kod granične luke u Segedinu rekao da je...
20.01.2020
[ 15:51 ]
Građanske straže su strateški partneri vlade, učestvuju u zaštiti granice i time u značajnoj meri doprinose tome da je javna bezbednost u Mađarskoj dobra – izjavio je premijerov opunomoćenik za društvena pitanja od izuzetne važnosti. Na konferenciji za štampu održanoj u Budimpešti, Žolt Njitrai je rekao da su ograda i zaštita...
19.01.2020
[ 18:55 ]
Beolvasás folyamatban