Izbor iz sadržaja na srpskom
Orban u Azerbejdžanu: Mađarska je karika koja može spojiti Savet turkofonskih država sa Evropom

Mađarska je karika koja može spojiti Savet turkofonskih država sa Evropom – izjavio je mađarski premijer Viktor Orban u Bakuu, na VII samitu Saveta turkofonskih država.

Mađarska se trenutno bori za to da u sledećem sastavu Evropske komisije dobije portfolio proširenja i politike prema susedima, rekao je.

„Šanse nisu loše, ali je borba oštra. Kada bismo uspeli (...) dobiti, onda ćemo po pitanju istočnog partnerstva imati blisku saradnju sa Azerbejdžanom, a po pitanju pregovora o članstvu sa Turskom“ – izjavio je Orban. Ako uspeju dobiti taj portfolio, „rado ćemo van stajati na raspolaganju da pomognemo vaše napore“.

Govorio je i o tome da je mađarska Exim banka otvorila okvirni kredit za zemlje članice Saveta turkofonskih država: za mađarsko-tursku saradnju 195 miliona evra, za mađarsko-kazašku, mađarsko-uzbečku i mađarsko-azersku saradnju po 80 miliona evra, a za mađarsko-kirgisku saradnju 27 miliona evra.

Orban je istakao da je za vreme njegovog premijerstva trgovinska razmena između Mađarske i zemalja saveta duplirana, njena vrednost iznosi 4 milijardi dolara.

Podsetio je i na to da je nedavno u Budimpešti otvoreno predstavništvo Saveta turkofonskih država.

Premijer je ukazao i na to da Mađarska daje više od 700 državnih stipendija za studente iz zemalja saveta.

Premijer je učesnike samita obavestio i o pitanju Brexita i naglasio: smatra da će Britanci krajem oktobra napustiti EU. U vezi toga je savetovao prisutne da što pre počnu pregovore sa Velikom Britanijom o novim trgovinskim sporazumima.

Članovi Saveta turkofonskih država su zemlje u kojima se govore turkijski jezici: Turska, Azerbejdžan, Kazahstan és Kirgistan, a na samitu u Bakuu je punopravno članstvo dobio i Uzbekistan. Mađarska od 2018-e ima status posmatrača. (MTI)

Zbog približavanja zime i evropske osude ofanzive Turske u Siriji, sledećih meseci treba očekivati povećanje migracionog pritiska – izjavio je ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske u Briselu. Peter Sijarto je u pauzi savetovanja ministara spoljnih poslova Evropske unije mađarskim novinarima izjavio: razlozi koji su...
11.11.2019
[ 17:22 ]
Premijer Mađarske Viktor Orban je popodne u Karmelićanskom samostanu na Budimu primio izabranog predsednika Saveta Evrope Šarla Mišela – saopštila je premijerova pres služba. Sa novim predsednik Saveta Evrope koji stupa na dužnost 1. decembra, razgovarali su o svim važnim temama razgranatih odnosa Mađarske i Evropske unije, počev od...
11.11.2019
[ 17:11 ]
Kandidat Demokratskog saveza Mađara u Rumuniji (DSMR) za predsednika Hunor Kelemen je izrazio zahvalnost mađarskim i rumunskim biračima koji su glasali za njega u prvoj rundi predsedničkih izbora u Rumuniji. Hunor Kelemen je u Klužu izrazio zadovoljstvo izbornim rezultatom koji prema procenama iznosi između 3,9 i 4,6 odsto glasova....
11.11.2019
[ 10:11 ]
Beolvasás folyamatban