Izbor iz sadržaja na srpskom
Orban u Azerbejdžanu: Mađarska je karika koja može spojiti Savet turkofonskih država sa Evropom

Mađarska je karika koja može spojiti Savet turkofonskih država sa Evropom – izjavio je mađarski premijer Viktor Orban u Bakuu, na VII samitu Saveta turkofonskih država.

Mađarska se trenutno bori za to da u sledećem sastavu Evropske komisije dobije portfolio proširenja i politike prema susedima, rekao je.

„Šanse nisu loše, ali je borba oštra. Kada bismo uspeli (...) dobiti, onda ćemo po pitanju istočnog partnerstva imati blisku saradnju sa Azerbejdžanom, a po pitanju pregovora o članstvu sa Turskom“ – izjavio je Orban. Ako uspeju dobiti taj portfolio, „rado ćemo van stajati na raspolaganju da pomognemo vaše napore“.

Govorio je i o tome da je mađarska Exim banka otvorila okvirni kredit za zemlje članice Saveta turkofonskih država: za mađarsko-tursku saradnju 195 miliona evra, za mađarsko-kazašku, mađarsko-uzbečku i mađarsko-azersku saradnju po 80 miliona evra, a za mađarsko-kirgisku saradnju 27 miliona evra.

Orban je istakao da je za vreme njegovog premijerstva trgovinska razmena između Mađarske i zemalja saveta duplirana, njena vrednost iznosi 4 milijardi dolara.

Podsetio je i na to da je nedavno u Budimpešti otvoreno predstavništvo Saveta turkofonskih država.

Premijer je ukazao i na to da Mađarska daje više od 700 državnih stipendija za studente iz zemalja saveta.

Premijer je učesnike samita obavestio i o pitanju Brexita i naglasio: smatra da će Britanci krajem oktobra napustiti EU. U vezi toga je savetovao prisutne da što pre počnu pregovore sa Velikom Britanijom o novim trgovinskim sporazumima.

Članovi Saveta turkofonskih država su zemlje u kojima se govore turkijski jezici: Turska, Azerbejdžan, Kazahstan és Kirgistan, a na samitu u Bakuu je punopravno članstvo dobio i Uzbekistan. Mađarska od 2018-e ima status posmatrača. (MTI)

U zemljama Zapadnog Balkana je relativno mali broj testiranih na novi tip korona virusa pozitivan, u proseku ispod deset odsto. Na Kosovu je broj registrovanih zaraženih za jedan dan povećan sa 669 na 703, ali nema podatka o tome koliko je bilo testiranih. U zemlji sa 1,8 miliona stanovnika, od kojih su 95,6 odsto muslimani, na prvi dan...
25.04.2020
[ 15:27 ]
Evropska unija je samo u martu ponudila Srbiji paket od 93 miliona evra za borbu protiv korona virusa, i dodatnih 290 miliona Zapadnom Balkanu. Iz kancelarije EU su dnevnom listu Kurir izjavili da će sledećih dana stići još pomoći iz Unije. „Za hitne mere predviđeno je 15 miliona evra. Do sada je finansirano 12 kargo letova, sa...
24.04.2020
[ 18:44 ]
Posle mesec dana prinudne pauze u četvrtak su delimično otvoreni granični prelazi kod Horgoša, Kelebije i Bačkog Brega za stanovnike pograničnog pojasa koji rade ili obrađuju zemlju preko granice. Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor je u izjavi za Pannon RTV pozdravio ovaj korak, kako je rekao: ovo je radostan dan. –...
23.04.2020
[ 19:19 ]
Beolvasás folyamatban