Izbor iz sadržaja na srpskom
Merkel: EU je životno osiguranje Nemačke

Nemačka kancelarka Angela Merkel smatra da je Evropska unija „životno osiguranje Nemačke“.

Angela Merkel je u intervjuu londonskom poslovnom dnevniku Financial Times rekla i da je istupanje Ujedinjenog Kraljevstva iz EU upozorenje uniji, a odgovarajući odgovor je da EU postane privlačna, inovativna, kreativna, mesto koje pogoduje istraživanjima i obrazovanju.
Kancelarka je izjavila da smatra Evropsku uniju životnim osiguranjem za Nemačku zato što je Nemačka sama mnogo manja od toga da bi samostalno mogla vršiti geopolitički uticaj, i zbog toga mora iskoristiti sve prednosti koje pruža jedinstveno unutrašnje tržište unije.
Zbog toga je potrebno nastaviti reforme EU, upotpuniti jedinstveno digitalno tržište, dalje težiti bankovnoj uniji, integraciji rasparčanih evropskih tržišta vrednosti i dugovanja, tj. uniji tržišta kapitala.
Priznala je da je Nemačka „pomalo neodlučna“ po pitanju bankovne unije, naime povodi se principom da „prvo svi u svojoj zemlji treba da smanje rizike, pre nego što rizike prenesu na multilateralni nivo“.
Angela Merkel je istovremeno izjavila da čvrsto veruje u multilateralni sistem odnosa u svetu, ali uviđa i da se na tu ideju vrši sve veći pritisak. (MTI)

Za mađarsku zajednicu u Vojvodini je izuzetno važno da održavanje odnosa sa Mađarskom bude što brže i bez problema – saopštio je vojvođanski poslanik EP iz redova Fidesa Andor Deli. Odbor za saobraćaj i turizam Evropskog parlamenta (TRAN) priprema izveštaj o preispitivanju transevropskih saobraćajnih mreža (TEN-T) koje će biti...
16.09.2020
[ 12:01 ]
Mađarska će podržati bliskoistočnu politiku Sjedinjenih Američkih Država u Evropskoj uniji – objavio je ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto na društvenoj mreži nakon što se u utorak u Vašingtonu sreo sa Džaredom Kušnerom, zetom i glavnim savetnikom američkog predsednika Donalda Trampa, koji je igrao...
16.09.2020
[ 10:10 ]
U Budimpešti je obnovljena vila u kojoj je smešten Institut „Kertes Imre“; ova institucija osim obrade životnog dela pisca dobitnika Nobelove nagrade o kojem je nazvan, čuva i delove ostavštine Artura Kestlera, Đerđa Petrija i Janoša Pilinskog, kao i celokupnu ostavštinu Janoša Siverija. Institut „Kertes Imre“ je, na osnovu...
15.09.2020
[ 21:00 ]
Beolvasás folyamatban