Tudomány
Díjátadó a Szegedi Tudományegyetem Napján

A Szegedi Tudományegyetem Napját 2002 óta minden évben november 11-én ünneplik. Az elmúlt évekhez hűen idén is, a dátumhoz legközelebb eső szombaton tartották meg a szenátusi ülést, így a mai napon délelőtt tizenegy órakor került sor az eseményre, a rektori hivatal dísztermében.

Hagyományosan idén is az esemény keretei közt adták át a Senator Honoris Causa és a Doctor Honoris Causa Kitüntető Címeket, a Pro Universitate-, a Klebelsberg Kunó-, a Pro Laudanda Promotione-díjakat, valamint az Év Kutatója, az Év Fiatal Kutatója, a Kiváló PhD Témavezető Elismerő Okleveleket és a Csengery János Emlékérmet.

Az esemény a Szegedi Tudományegyetem rektora, kancellárja és az egyetemi vezető tagok bevonulásával kezdődött, majd a himnusz eléneklését követően Beslin Anita nyitotta meg az ülést, aki köszöntötte az egybegyűlteket, majd elmondta, hogy a hagyományokhoz hűen az ünnepség első fele idén is angol nyelven fog folyni, majd felkérte Dr. Rovó Lászlót, a Szegedi Tudományegyetem rektorát, hogy mondja el beszédét.

Az SZTE vezetője kifejtette:

"Jelentős szerepünket mind nemzeti, mind nemzetközi szinten csak akkor tudjuk megőrizni, ha támaszkodunk évszázados hagyományainkra, elődeink tapasztalataira és egyetemi alapító törekvéseire, reagálva a korszak új kihívásaira és lehetőségeire."

Beszédét követően átadták az elismeréseket. A kitüntetettek között volt magyarországi-, ukrajnai-, németországi-, norvégiai-, belgiumi-, de még amerikai kutató is. A díjátadást követően Benedekfi István zongora- és Benedekfi Zoltán hegedűművész előadását csodálhatták meg a jelenlevők.

( A díjazottak névsora a mellékelt képek között megtalálható.)

Ternovácz Áron
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Tourette-szindrómás gyerekek tanulási képességeit vizsgálta a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Nagy Attila vezette kutatócsoportja részben saját fejlesztésű tesztekkel, az eredményeiket a Plos One című szaklapban publikálták - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t. A közlemény...
2020. JÚLIUS 2.
[ 9:07 ]
Egy csaknem egyórás timelapse-videót tett közzé az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) a Nap elmúlt egy évtizedéről. A NASA napfigyelő műholdja, a Solar Dynamics Observatory (SDO) immár több mint tíz éve figyeli folyamatosan a Naprendszer központi csillagját - olvasható a NASA honlapján. Az SDO eddig 425 millió nagy...
2020. JÚLIUS 1.
[ 15:43 ]
Új, embert is fertőzni képes sertésinfluenza-vírustörzset találtak Kínában – jelentette kínai tudományos forrásokra hivatkozva a BBC. A kutatók attól tartanak, hogy a kórokozó mutációja felgyorsulhat, ezáltal fertőzőbbé válhat, illetve előállhat az emberről emberre gyorsan terjedő variáns. (Egyelőre csak...
2020. JÚNIUS 30.
[ 8:36 ]
Beolvasás folyamatban