Tudomány
Díjátadó a Szegedi Tudományegyetem Napján

A Szegedi Tudományegyetem Napját 2002 óta minden évben november 11-én ünneplik. Az elmúlt évekhez hűen idén is, a dátumhoz legközelebb eső szombaton tartották meg a szenátusi ülést, így a mai napon délelőtt tizenegy órakor került sor az eseményre, a rektori hivatal dísztermében.

Hagyományosan idén is az esemény keretei közt adták át a Senator Honoris Causa és a Doctor Honoris Causa Kitüntető Címeket, a Pro Universitate-, a Klebelsberg Kunó-, a Pro Laudanda Promotione-díjakat, valamint az Év Kutatója, az Év Fiatal Kutatója, a Kiváló PhD Témavezető Elismerő Okleveleket és a Csengery János Emlékérmet.

Az esemény a Szegedi Tudományegyetem rektora, kancellárja és az egyetemi vezető tagok bevonulásával kezdődött, majd a himnusz eléneklését követően Beslin Anita nyitotta meg az ülést, aki köszöntötte az egybegyűlteket, majd elmondta, hogy a hagyományokhoz hűen az ünnepség első fele idén is angol nyelven fog folyni, majd felkérte Dr. Rovó Lászlót, a Szegedi Tudományegyetem rektorát, hogy mondja el beszédét.

Az SZTE vezetője kifejtette:

"Jelentős szerepünket mind nemzeti, mind nemzetközi szinten csak akkor tudjuk megőrizni, ha támaszkodunk évszázados hagyományainkra, elődeink tapasztalataira és egyetemi alapító törekvéseire, reagálva a korszak új kihívásaira és lehetőségeire."

Beszédét követően átadták az elismeréseket. A kitüntetettek között volt magyarországi-, ukrajnai-, németországi-, norvégiai-, belgiumi-, de még amerikai kutató is. A díjátadást követően Benedekfi István zongora- és Benedekfi Zoltán hegedűművész előadását csodálhatták meg a jelenlevők.

( A díjazottak névsora a mellékelt képek között megtalálható.)

Ternovácz Áron
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Meghalt Ormos Mária történész - illusztráció
2019. DECEMBER 9.
[ 12:58 ]
A Kutató Diákok Mozgalma a 2019/20-as tanévben is meghirdette a Tudományos Diákkörök XX. Kárpát-medencei Konferenciáját (TUDOK 2020), melynek célja, hogy felkeltse az érdeklődést a tudományos gondolkodás és a kutatás iránt. A konferencián saját, kizárólag tudományos kutatásról szóló munkával lehetett elindulni az...
2019. DECEMBER 7.
[ 16:51 ]
Tegnap délután adták át a Pulz utcában a Szegedi Tudományegyetem újonnan kialakított Mikrosebészeti Oktató Központját. „A Szegedi Tudományegyetem Oktatási-képzési hátterének infrastrukturális fejlesztése, egészségügyi skill laborok kialakítása, technológiai korszerűsítése” című pályázat mintegy 200 millió...
2019. DECEMBER 4.
[ 18:31 ]
Előre nem látott génmutációkat okozhatott a génszerkesztés annál a tavaly született két kínai babánál, akinek a génjeit még embrió állapotukban módosították, hogy ellenállók legyenek a HIV-vírussal szemben - közölték kutatók az után, hogy először tették közzé a kínai tudományos kutatásról készült...
2019. DECEMBER 3.
[ 21:49 ]
Beolvasás folyamatban