Tudomány
A biológia és a kémia tudományának ünnepe Zentán

Kiváló hangulatban, a biológia és a kémia tudományának valódi ünnepeként zajlott le ma a Zentai Gimnáziumban az idei Fábri Géza Biológiaverseny és Máriás Vilmos Kémiaverseny, amelyeken összesen közel száz középiskolás diák versengett Vajdaság szinte minden részéről.

A rendezvény kezdetén Ujházi Éva, a Zentai Gimnázium igazgatónője köszöntötte az egybegyűlteket, aki kifejtette, a versenyekkel az általa vezetett intézmény két egykori kiváló tanára, Fábri Géza és Máriás Vilmos emléke előtt szeretnének tisztelegni, hiszen mindkét pedagógusegyéniség napjainkban is valódi példakép lehet a felnövekvő generáció tagjai számára. Örömének adott hangot annak kapcsán, hogy mind több középiskolából érkeznek résztvevők a megmérettetésekre, hiszen ezáltal jelentős mértékben hozzájárulhatnak a természettudományok, ezen belül elsősorban a biológia és a kémia népszerűsítéséhez is.

Czegledi Rudolf, Zenta község polgármestere beszédében kiemelte, a Fábri Géza Biológiaverseny és a Máriás Vilmos Kémiaverseny nagy jelentőséggel bír a zentaiak számára, hiszen az elindítói hagyomány- és értékteremtőnek szánták, majd hozzátette, a szervezők a témák kiválasztása során olyan problémákra hívják fel a figyelmet, amelyek az eljövendő generációk életére is nagy hatással lehetnek, ilyen az idén a talaj, illetve a talaj szennyezése, valamint élővilágának a megőrzése is. Mint mondta, jó, ha ezek a kérdések felkeltik a középiskolások figyelmét, hiszen rajtuk, a jövő szakemberein is múlik, hogy ezek a folyamatok milyen irányba haladnak majd az elkövetkező évek, évtizedek folyamán.

A beszédek és a Zentai Gimnázium tanulóinak alkalmi műsora után kezdetét vették a megmérettetések, amelyek során a résztvevőknek előbb az írásbeli forduló feladatait kellett megoldaniuk, majd a versenyek központi témájához kapcsolódó önálló kutatásaikat kellett bemutatniuk a neves szakemberekből álló zsűri tagjai előtt.

Az eredmények összesítése után a Fábri Géza Biológiaversenyen az első és második osztályosok mezőnyében az első helyezést a Todor Čobanov–Marko Nikočev páros (Zentai Gimnázium), a másodikat a Biljana Krasić–Đurđina Kukolj kettős (törökkanizsai Dositej Obradović Gimnázium és Szakiskola), a harmadikat pedig Horváth Ervin (Zentai Gimnázium) érdemelte ki. A zsűri különdíjjal jutalmazta a Zeković Nikola–Živanov Petar (Zentai Gimnázium), a Tatjana Jančić–Filip Čonić (törökkanizsai Dositej Obradović Gimnázium és Szakiskola), Gonclik Erika–Koós Ágnes (Óbecsei Gimnázium), Káplár Flóra–Lázár Lea (zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium) és a Bacsi Rebeka–Döme Kitti (zentai Egészségügyi Középiskola) párosokat.

A harmadik és negyedik osztályosok között a Natalija Bojić–Olivera Špirić páros (Zentai Gimnázium) bizonyult a legjobbnak, a második helyet a Vladan Vučević–Mina Milijašević kettős (törökkanizsai Dositej Obradović Gimnázium és Szakiskola) a harmadikat pedig az Ali Amina–Király Réka duó (zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium) szerezte meg. A díjakat Perpauer Attila, a zentai községi tanács oktatással és művelődéssel megbízott tagja, valamint Lálity Zsolt és dr. Menyhárt Ákos, a zsűri két tagja adták át a legeredményesebb versenyzőknek.

A Máriás Vilmos Kémiaversenyen az első és második osztályosok mezőnyében az Ágó Gergely–Nagy Daniella páros (zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium) diadalmaskodott, a második helyen a Sinkovics Alex–Oláh Bálint kettős (zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium), a harmadikon pedig a Bujdosó Márk–Csikós Gergely duó (zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium) végzett. A zsűri különdíjjal jutalmazta a Juhász Boglárka–Urbán Dorottya (Zentai Gimnázium), az Adžić Dajana–Krstović Dunja (zentai Egészségügyi Középiskola) és az Ágó Gergely–Nagy Daniella (zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium) párosokat.

A harmadik és negyedik osztályosok között a Zabos Péter–Kratok Gyula kettős (zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium) végzett az első helyen, a Horváth István–Hugyik Kornél duó (zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium) a másodikon, a Klonka Áron–Koós Enikő páros (Zentai Gimnázium) pedig a harmadikon. A zsűri mindhárom díjazott csapatnak odaítélt egy-egy különdíjat is. A díjakat Perpauer Attila, a zentai községi tanács oktatással és művelődéssel megbízott tagja, valamint Bicskei Erzsébet és dr. Papp Zsigmond, a zsűri két tagja adták át a legsikeresebb résztvevőknek.

A Fábri Géza Biológiaverseny és a Máriás Vilmos Kémiaverseny Zenta község önkormányzata, az Európa Kollégium, a Thurzó Lajos Művelődési–Oktatási Központ, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, Zenta Község Idegenforgalmi Szervezete, a Zentai Történelmi Levéltár, valamint a TM-People International Kft. támogatásával valósult meg.

H. A.
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az egészségügyi világszervezet szerint még mindig nem értük el a járvány tetőzését. "Elismerjük, hogy bizonyítékok merülnek fel erre vonatkozóan, így nyitottnak kell lennünk erre a lehetőségre, és megismerni a következményeit - jelentette ki virtuális genfi sajtótájékoztatóján Benedetta Allegranzi, a...
2020. JÚLIUS 8.
[ 6:08 ]
Soha nem volt még olyan sokáig műtüdőn koronavírusos beteg, mint az a dél-koreai nő, akin végül a kettős tüdőátültetés segített. Rekordideig, 112 napig tartottak életben testen kívüli műtüdővel egy dél-koreai Covid-19-beteget, akin végül kettős tüdőtranszplantációt hajtottak végre. A páciens a kilencedik a...
2020. JÚLIUS 8.
[ 6:03 ]
Egy nagyszabású spanyol kutatás szerint nagyon távoli lehet még a közösségi immunitás az új koronavírus ellen, több mint 60 ezer lakos közül csak mintegy öt százaléknál találtak ellenanyagot. Közösségi immunitásról akkor beszélhetünk, ha elegendő ember fertőződött meg ahhoz, hogy megállítsa a kórokozó...
2020. JÚLIUS 7.
[ 11:59 ]
Beolvasás folyamatban