Tükör
Kezdeményezték a Magyar Szó főszerkesztőjének felmentését
A Magyar Szó Taggyűlési Jogokat Gyakorló Testülete súlyos vádakkal illette Pressburger Csabát, s azonnali felmentését indítványozza az MNT-nek – Varjú Mártát javasolják megbízott főszerkesztőnek
Betűméret:             
A Magyar Szó Taggyűlési Jogokat Gyakorló Testülete június 20-án megtartott ülésén úgy határozott, hogy indítványozza az MNT-nek, mentse fel főszerkesztői megbízatása alól Pressburger Csabát és megbízott főszerkesztővé nevezze ki Varjú Mártát, a lap munkatársát.
A határozat indoklása szerint az elmúlt időszakban számos olyan hiba történt a lap szerkesztéspolitikájában és napi munkájában, ami indokolttá teszi, hogy azonnal hatállyal felmentsék a főszerkesztőt. A testület szerint kiváltképp indokolt ez a vajdasági és magyarországi közpénzekből működtetett lap esetében akkor, ha „folyamatos – jóindulattal szemlélve – szakmai nemtörődömséggel, reálisan szemlélve károkozással, esetenként rágalmazással, részrehajló tájékoztatással, aminek a ferdítés és csúsztatás ugyanúgy része volt, mint a szándékos elhallgatás, a vajdasági magyar közösség tájékozódási igényének nem szolgálatával hanem irányításával szembesültünk, nem esetenként, hanem folyamatosan, nem egy-egy téma vonatkozásában, hanem tendeciózusan.”
Az indoklás kitér arra is, hogy amennyiben Pressburger Csaba főszerkesztőként ”szándékosan folytatott a tájékoztatás kihagyására, megszűrésére irányuló szerkesztéspolitikát, abban az esetben megvonta a vajdasági magyar Újságolvasótól azt a jogot, hogy maga alakítsa ki álláspontját, helyette ő kívánta azt megtenni, ami semmiképpen sem megengedhető egy közpénzből működtetett, fenntartott sajtóorgánum esetében. Ez mindenképpen különbség a magánlap és a közszolgálati között.”
Az elmúlt egy éves időszakot vizsgálva, miután az alapító rendkívül fontosnak tartotta és tartja az általa is alapított közszolgálati médiumokban a szakmai színvonal figyelését illetve a vajdasági magyar közösséget érintő kérdések és események bemutatását, a Taggyűlési Jogokat Gyakorló Testület határozata „a teljesség igénye nélkül” felsorol néhány olyan szakmai mulasztást, amely megítélésük szerint a főszerkesztő azonnali menesztését kell eredményezze, „tekintettel arra, hogy ezek a szakmai mulasztások többszöri egyeztetés, a párbeszéd és figyelemfelhívás ellenére sem csökkentek, az alapállásban semmilyen változás nem volt észlelhető”.
A „teljesség igénye nélküli” felsorolásban egyebek között az szerepel, hogy a 2010. október 6-ai lapszámban nem emlékeztek meg az aradi vértanúkról, „folyamatosan és sorozatosan nem jelentek meg tudósítások” a Vajdaság Autonóm Tartomány parlamentje elnökének munkájáról, szemben a többi, olykor nem magyar nyelvű hírközlő szervekkel, amelyek viszont a testület megítélése szerint kellő teret adtak ezeknek az eseményeknek. Felrójják Pressburgernek, hogy a Házelnök levelére, amelyet e témában írt a Magyar Szó főszerkesztőjének, ez utóbbi nem válaszolt, sőt, „szerkesztéspolitikáján nem változtatott, ezáltal a vajdasági magyar Olvasó a napilapból a vajdasági parlamentben zajló eseményekről, azoknak meghatározhatóan magas számáról nem tájékozódhatott”. A főszerkesztőt terheli a felelősség azért is, mert „2011. június 3-án a 9.30 órakor megtartott sajtótájékoztatón, melynek témája az aktuális mezőgazdasági helyzet volt, a Magyar Szó – egyedüli sajtóorgánumként, ami alatt azt kell érteni, hogy az összes többi vajdasági magyar és szerb, elektronikus és írott sajtó képviselője megjelent – nem jelent meg, arról nem tájékoztatott.” A határozatban foglalt indoklás szerint, „a mezőgazdasági termelők akkor már napok óta kint tartózkodtak az utakon, a számukra fontos és a a kormány által be nem tartott ígéret okán, mely ígéret elsősorban a vajdasági termelőket (így a magyarokat is) érintette hátrányosan. A Magyar Szó ebben a helyzetben nem jelent meg a sajtótájékoztatón illetve arról semmilyen módon nem számolt be a június 4-5-i Magyar Szóban”.
További mulasztásként könyvelte el a testület azt is, hogy a Magyar Szó nem közölte azt a közérdekű felhívást, amely arról értesített, hogy június 8-én Bácson kihelyezett konzuli fogadást tartanak, majd a nagykövet sajtótájékoztatót tart. Nem kevésbé megbocsáthatatlan vétek az is, hogy „2011. június 5-én, a szabadkai helyi közösségi választások estéjén a VMSZ sajtótájékoztatójára nem tudta meghívni a Magyar Szót, mert senkit nem talált ügyeletesként”, noha a sajtótájékoztatón „a Magyar Szó kivételével minden helyi és vajdasági, magyar és szerb, elektronikus és írott sajtóorgánum képviselői megjelentek és tájékoztattak”. De nem közölte a Magyar Szó a VMSZ május 20-ai sajtóközleményét sem, amely a királyhalmi polgárok bejelentésével foglalkozott, miután azok elégedetlenek voltak az autóút fizetőkapujának elhelyezésével, s mindezek után még „a Magyar Szó, akárha saját kútfőből táplálkozva, két hét elteltével megkérdezte a VMSZ parlamenti képviselőit, mit végeztek fizetőkapu ügyben”. A testületi határozat említést tesz további elfektetett közleményekről, elferdített tényekről és csúsztatásokról is, amelyek véleményük szerint „az Olvasótól megvonják annak lehetőségét, hogy ő vonja le a következtetéseket, ezt helyette a napilap teszi meg, ezáltal irányítani kívánva a vajdasági magyar közvéleményt”.
A testület határozatában külön hangsúlyt fektetett a Magyar Szó és a Hét Nap közötti „villongásokra”. „A Magyar Szó cikkírója 2011. április 20-i cikkében, melynek a Felhívás gyilkolásra címet adta, gyakorlatilag nyilvánosan feljelenti a Hét Nap hetilapot egy olyan tartalmú cikkért, amellyel teljességgel azonos tartalmú cikket maga a Magyar Szó is közölt március 27-én, ,Ha lenne fegyverem, már lelőttem volna őket’ címmel. A két szerkesztőség között ezen cikk miatt kialakult szakmai konfliktust az Alapító és a két TJGYT elnökei jelenlétében lezajlott megbeszélést 2011. május 5-én azzal zárták, hogy a Hét Nap nem perli be rágalmazásért a Magyar Szót, amennyiben a főszerkesztő elnézést kér a cikkíró nevében, határozottan és egyértelműven elhatárolódva a cikkíró rágalmazásától. A főszerkesztő ezzel szemben 2011. május 18-án a következő tartalmú szöveget jelentette meg: ,ezúton szeretném nyomatékosítani, hogy az április 19-én, ezen az oldalon megjelent Felhívás gyilkolásra című jegyzettel senkinek sem állt szándékában a Hét Nap hetilapot megvádolni gyilkosságra való bujtogatással. A szerző, Szerbhorváth György a Hét Napban április 13-án megjelent Meddig tűrjük még, című körkérdést elemezve egy veszélyesnek tartott jelenségre hívta fel csupán az olvasók figyelmét. Véleményét legitimnek tartottuk, ezért közöltük.’” A testület véleménye szerint ez „a cinikus és kettős mércét alkalmazó, a Hét Napot lejáratni kívánó magatartás, nélkülözi a kollegialitást és a szakmaiságot, erkölcsileg védhetetlen, következményét tekintve pedig közösségromboló”.
Pressburger Csaba számlájára írják azt is, hogy az ingyenes Képes Ifjúság akció nem sikerült teljes mértékben, mert a tanulók májusban és júniusban több héten át nem kapták kézhez a lapot.
Mindezek ismeretében a TJGYT Pressburger Csaba azonnali felmentését és egyúttal azt indítványozza, hogy „a megüresedő főszerkesztői tisztség ellátására Varjú Mártát bízza meg a rendelkező részben foglalt megbízatási időre, figyelemmel nevezett szakmai tapasztalatára, valamint arra a körülményre, hogy nevezett jelenleg is a szerkesztőség megbecsült és elfogadott tagja.”
A Magyar Szó Taggyűlési Jogokat Gyakorló Testületének határozatát, valamint a felmentésre illetve kinevezésre vonatkozó indítványát a Magyar Nemzeti Tanács sürgősségi indítványként tűzte napirendjére soron következő, június 23-ai ülésén.
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A húsvéti szent három nap - illusztráció
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:18 ]
A világ leggazdagabb emberei - illusztráció
2024. MÁRCIUS 27.
[ 13:44 ]
Eladták a Jugoszláviát - illusztráció
2024. MÁRCIUS 22.
[ 18:21 ]
Valamivel több mint egy éve kezdődött el a nyugdíjaskártyák igénylése Szerbiában és majdnem fél éve használni is lehet. Sokan viszont azt kérdezik: de minek? A nyugdíjasoknak, de egyesületeiknek sem világos, mire fel volt a nagy hűhó, semmiért. Február végéig valamivel több mint 1,1 millió nyugdíjas igényelte és...
2024. MÁRCIUS 17.
[ 8:37 ]
Az oroszellenes szankciók kudarcot vallottak, és a nyugati pénzügyi elit Ukrajna vereségére számítva szívesen újítják fel a kereskedelmi kapcsolatokat Oroszországgal - írta Gabor Steingart újságíró a Focus magazinban megjelent cikkében. "Minden jel arra utal, hogy a Nyugat elveszettnek látja a konfliktust, és...
2024. MÁRCIUS 14.
[ 12:22 ]
Vasárnap este kezdődik, és 2024. április 8-án estig tart az iszlám hívők éves böjti időszaka, a ramadán. A ramadán a muszlim holdnaptár kilencedik hónapja, amely a hold járásától függően 29 vagy 30 napos. Az iszlám a mintegy 1,8 milliárd követőjével a kereszténység után a világ második legnagyobb vallása, és ma...
2024. MÁRCIUS 10.
[ 7:56 ]
Beolvasás folyamatban