Tükör
Az első lakók már beköltöztek, de további fejlesztések várhatóak az Európa Kollégiumban

Mintegy másfél hete kezdődött a beköltözés az újvidéki Európa Kollégiumba, az intézményvezetők ugyanis fontosnak tartották, hogy még az október 1-jei tanévkezdés előtt elfoglalhassa szobáját az a 67 elsőéves hallgató, aki az első körben felvételt nyert az idén megnyitott intézménybe. Mindeközben folyamatban van a kollégiumi elhelyezésre vonatkozó pályázat második köre, ma pedig 352 hallgató írhatta alá ösztöndíjszerződését a Magyar Nemzeti Tanáccsal az újvidéki Telep városrész katolikus és a református templomai között létesült kollégiumban.

Az illetékesek nem mindennapi lehetőségként, történelmi jelentőségű eseményként határozták meg a mintegy 400 férőhelyes, lakóinak kétágyas szobákban szállást adó kollégium létrejöttét, s azt hangsúlyozták, hogy egy álom vált valóra, méghozzá a jövő értelmiség kinevelésének céljával. Erre a gondolatmenetre csatlakozott Snejder-Sára Ildikó, az Európa Kollégium megbízott igazgatója is, aki elfoglaltságai miatt írásban válaszolta meg a Vajdaság Ma hírportál kérdéseit.

„Azt hiszem, hogy büszkén mondhatjuk azt, hogy a mintegy tíz évvel ezelőtti elképzelés néhány hete megvalósult, hiszen az Európa Kollégium felépült és az első kollégisták már be is költözhettek, birtokukba vehették az épületet. Természetesen, egy ekkora intézmény esetében, amely most indul a működéssel, várható, hogy jelentkeznek olyan kisebb-nagyobb, előre nem látott problémák, amelyek némi nehézségekkel állítanak szembe bennünket. Igyekszünk minden esetlegesen felmerülő problémát a lehető leggyorsabban, illetve legmegfelelőbb módon megoldani” – ígérte az intézmény vezetője, illetve megjegyezte: a már beköltözött hallgatók – tehát a 75 pályázó közül a feltételeknek megfelelő 67 gólya – eddigi visszajelzései pozitívak.

Jelenleg folyamatban van a második pályázati kör, amelyben október 20-áig jelentkezhetnek az első évfolyamra felvételt nyert diákoktól egészen a doktori képzésen lévő hallgatókig a fiatalok. Ezzel kapcsolatos kérdésünkre válaszolva Snejder-Sára Ildikó azt válaszolta, hogy majd csak a pályázat lebonyolítása után tudják meg, milyen arányban lesznek jelen ezek a hallgatók, arra azonban nem érkezett válasz, hogy véleményük szerint sikerül-e betölteni minden férőhelyet.

A további fejlesztésekről, várható tartalombővítésekről szólva ugyanakkor kifejtette: szeretnének edzőtermet kialakítani, befejeznék a kültéri sportpályát, zene-, valamint számítógépes-multimediális szobát és könyvtárat alakítanának ki. A megvalósítás pedig főleg a pénzügyi lehetőségektől függ majd.

Ugyanakkor szellemi tartalmakkal is bővül az Európa Kollégium, s elsősorban fakultatív programok várják majd a hallgatókat. „A Szakkollégiumokat az egyetemi hallgatók és a nevelőtanárok alapítják a hallgatók érdeklődésétől és a szakágától függően (pl. jogi, műszaki, irodalmi, történelmi, természettudományi, pedagógiai, ének-zenei, képzőművészeti stb.) vagy attól függetlenül (pl. hagyományápolás). A programok elsősorban fakultatívak lesznek” – fejtette ki a megbízott igazgatónő. Beszámolt továbbá arról is, hogy az első programok között szerb nyelvi felzárkóztató tanfolyamot szerveznek a Magyar Nemzeti Tanáccsal karöltve, ezzel is segítve az elsőéves diákok mielőbbi felzárkózását és beilleszkedését a saját egyetemi karuk oktatási programjába. „Fontosnak tartjuk azt, hogy a kollégisták már az egyetemi éveik alatt szakmai tapasztalatokat gyűjtsenek, ebben is nevelőtanáraik segítik őket. Közreműködünk a VaMaDisz diákszervezettel is, közösen szerveztünk már olyan eligazító estet, amely keretében minden olyan fontos információval szolgáltak a szervezet aktivistái, amelyek a bentlakó kollégistákat érdeklik, mint amilyenek az egyetemmel kapcsolatos kérdések, a városi közlekedés, a szórakozóhelyek és hasonlók.”

A gyakorlatiasabb kérdéseinkre adott válaszokból megtudtuk, hogy az egyetemisták 1860 dinárt fizetnek majd havonta az elhelyezésért, s ez az ár megegyezik az állami egyetemista otthonokban megszabott bérnek az értékével. A bentlakási szerződést pedig a házirendi szabályzat tudatában és ismeretében írják alá a hallgatók „Törekszünk belátással lenni a fiatalok igényeire, azonban bizonyos szabályokat mindenkinek egyaránt be kell tartania ahhoz, hogy a Kollégium működőképes legyen, illetve hogy a diákok tanulmányi előrelépése megfelelő úton haladjon. A látogatások engedélyezettek a meghatározott kereteken belül” – fejtette ki az igazgatónő.

Mint megtudtuk, az elhelyezéskor figyelembe vesznek minden olyan kérelmet, amelyben a diákok jelzik, hogy kivel szeretnének egy szobába kerülni. „Az egyetlen kikötés, hogy fiú-lány pár nem lehet szobatárs, ugyanis a Kollégium nem koedukált jellegű” – fogalmazott Snejder-Sára Ildikó.

Kifejtette továbbá, hogy a bentlakó egyetemisták öt nevelőtanár segítségére számíthatnak majd. „Minden felmerülő kérdés és gond megoldása érdekében legelőször a nevelőtanárokhoz tudnak fordulni a bentlakók, hiszen ők azok, akik a nap 24 órájában a rendelkezésükre állnak. Ezen kívül a Kollégium egyéb alkalmazottjai is napi szinten elérhetőek és szívesen segítenek minden egyes kérdés megoldásában.”

A felsőbb éves egyetemisták számára egyértelműen némi gondot jelenthet, hogy az elhúzódó egyetemi iratkozás miatt a második pályázási kör csak október 20-án zárulhat le, s ennek nyomán értelemszerűen várhatóan november elején fogadhatják majd őket a Kollégiumban.

Az intézmény kapacitásainak jelentős része jelen pillanatban kihasználatlan, miközben az előadások egy hete már minden karon megkezdődtek, s a felsőbb éves érdekelteknek legalább egy hónapig megoldatlan a szállásproblémája, viszont arra a kérdésünkre nem érkezett válasz, hogy tanácsolnak-e valamit ezeknek a hallgatóknak. Azt a lehetőséget tehát valószínűleg sem a Kollégium, sem a működtetője nem vette fontolóra, hogy bizonyos feltételek mellett ideiglenesen lakhatást biztosítsanak a pályázni szándékozó felsőbb éveseknek. Azonban annyi biztos, hogy a második pályázati körben felvételt nyerő hallgatókat írásban értesítik majd a beköltözési időpontok pontos ütemezéséről, ígérte az igazgatónő.

A bentlakók első hetét egyedül az a kezdeti nehézségként jellemezhető körülmény keserítette, hogy meleg víz még nem volt az épületben. Ugyanilyen hűvös volt az előzetes bejelentkezés után az EK-ba érkező fotóriporterünk fogadtatása is, aki nem sejtette, hogy legfelsőbb engedélyezés nélkül nem készülhet kép a diákotthon belsejéről, noha igazán nincs mit rejtegetni a mintegy 6 millió euróból 2008 és 2015 között felépült impozáns kollégiumon.

Rizsányi Attila

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Testvérek - illusztráció
2020. JÚLIUS 10.
[ 16:23 ]
Európa koronaparadoxonjai - illusztráció
2020. JÚLIUS 4.
[ 17:20 ]
A koronavírus nem enged, az új védőintézkedések tovább sújthatják a megingott gazdaságot, a fő kérdés tehát – mi lesz a fizetésekkel? Az év második felében nem változnak a bérek a közszférában, míg a magánszektorban enyhe csökkenés várható, ezt vetíti előre az az elemzés, amely a Kvartalni monitor című...
2020. JÚLIUS 3.
[ 16:19 ]
A roma élet is számít – írta haza Brüsszelből Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője, hosszasan elemezve azt, amit leszűrhet Magyarország az Egyesült Államokban terjedő mozgalomból. Az ottani A fekete életek is számítanak (Black Lives Matter) az ő olvasatában így fordítható le, erre vinné a vitát, teljesen összekeverve...
2020. JÚLIUS 2.
[ 17:10 ]
Július elsejétől fél évre Németország veszi át az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét Horvátországtól. Prioritásai között a koronavírus-járvány kezelése, a brit uniós tagság megszüntetése (Brexit) utáni kapcsolatrendszer kialakítása Londonnal, a klímavédelem és az európai menekültügyi- és migrációs...
2020. JÚNIUS 30.
[ 20:59 ]
Beolvasás folyamatban