Tükör
Mégis kinek a pártja? - Az amerikai republikánusok a félidős választások előtt
Betűméret:             

Mégis, kinek a pártja? - teszik fel a kérdést elemzők az Egyesült Államokban, midőn a novemberi félidős választások előtt a Republikánus Párt helyzetét és esélyeit vizsgálgatják.

Kedden az Egyesült Államok négy tagállamában tartottak előválasztásokat. Mindkét párt hívei arról döntöttek, novemberben melyik jelölt szerepeljen a választási listán. Connecticutben, Vermontban, és a két középnyugati államban, Minnesotában és Wisconsinban járultak a polgárok az urnák elé. Az elemzők elsősorban arra figyeltek, a republikánus táborban Donald Trump híveit választják-e meg.

És többségükben őket választották. Minnesotában elbukott még az előző republikánus kormányzó, Tim Pawlenty is, aki korábban hevesen bírálta Trumpot. Sőt: kedden este lett meg a végeredménye az egy héttel korábban tartott kansasi voksolásnak is. A két republikánus jelölt közül ott is az győzött, akit Donald Trump elnök biztosított a támogatásáról: Kris Kobach.

Ismét feléledt a vita: vajon Donald Trump aktív szerepvállalása a választási kampányban jót tesz-e a republikánusoknak? S mivel az eddigi előválasztásokon két kivétellel jobbára azok "jöttek be", akiket Trump támogatott, vagy akik nyíltan az elnök támogatóinak mondták magukat, az elemzők felteszik az egyre aktuálisabb kérdést: mégis, kinek a pártja a republikánusoké?

A választ sokan és sokféleképpen fogalmazzák meg, de az elemzések többnyire azt jelzik: a Nagy Öreg Párt (a GOP, ahogyan a Republikánus Pártot Amerikában becézik) immár Donald Trumpé. "A régi Republikánus Párt eltűnőben van, új erő váltotta fel a jobboldalon: Donald Trump" - írta még júniusban a Politico című lap, miután a republikánusok dél-karolinai előválasztásán látványosan és nagyot bukott Mark Sanford képviselő, az állam korábbi republikánus kormányzója. A kongresszusban Sanford az elnök egyik legélesebb hangú bírálója. Donald Trump, akiről az hírlik, hogy nem felejt, fontosnak tartotta, hogy az előválasztás napján Twitter-bejegyzésben foglaljon állást. "Mark Sanford a kampányom idején nagyon nem volt segítőkész velem. Csak zűrzavart okoz, jobb lenne neki Argentínában" - írta Trump, célozva Sanford évekkel korábbi botrányára, amikor kormányzóként minden előzetes bejelentés nélkül napokra eltűnt, majd kiderült, hogy nem a feleségével, hanem az argentin barátnőjével kirándulgatott.

A dél-karolinai előválasztások óta egyértelműnek látszik: a republikánus politikusok körében elhallgatott a "soha-Trumpot!" kiáltók kórusa. "Donald Trump akarata alá hajtotta a Republikánus Pártot" - írta a Politico. "Vége, ez már Donald Trump pártja" - nyilatkozta az amerikai közszolgálati rádiónak (NPR) Larry Sabato, a charlottesville-i Virginia Egyetem politológus-professzora. A The Washington Post - egyébként már áprilisban - a korábbi republikánus elit vereségének és háttérbe szorulásának okait elemezgette, a The New York Times pedig Újjászületés a jobboldalon címmel jelentetett meg publicisztikát.
S bár republikánus politikusok figyelmeztetnek rá, hogy egy pártot az elvei és nem egyetlen ember gondolatai határoznak meg, Corey Stewart republikánus szenátorjelölt Trumpra utalva azt nyilatkozta a Politicónak: "ez az új Republikánus Párt".

Ennek az átalakulóban lévő Republikánus Pártnak az arculatáról azonban eddig nem sokat lehet tudni. Egyelőre az elemzők is tapogatódznak. A többségük abban egyetérteni látszik, hogy a Ronald Reagan elnök nevével fémjelzett, erősen ideologikus, szabad piacot, szabad kereskedelmet, korlátozott kormányzati szerepvállalást hirdető és a nemzetközi politikában aktívan résztvevő Republikánus Párt pillanatnyilag eltűnőben van.

Fareed Zakaria, a The Washington Post elemzője arra hívja fel a figyelmet: a politika színpadára lépésekor Donald Trump mintha felismerte volna, hogy a legfontosabb "hívó szavak" már nem a gazdaságról, hanem a nacionalizmusról, a vallásról, az identitásról szólnak. A 2016-os elnökválasztási kampányban a republikánus elnökjelöltségért versenybe szállt politikusok között egyedüliként bírálta az Egyesült Államok külföldi beavatkozásait, az úgynevezett demokrácia-exportot, és következetesen keményvonalas politikát képviselt a bevándorlás, a kereskedelem, vagy a vallás kérdéseiben. Fareed Zakaria ezt "kemény nacionalista, protekcionista, bevándorlás-ellenes, muszlimellenes" politikaként írta le.
A választók eddig többnyire "visszaigazolták" ezt a politikát.

A The Wall Street Journal publicistája, Peggy Noonan, aki korábban Reagan elnök beszédírója volt, amiatt bírálta ugyan Trumpot, hogy "nem elnökhöz méltóan viselkedik". Abefolyásos jobboldali Commentary magazin augusztusi számában Harvey Mansfield szintén az elnök vulgáris stílusát ostorozta, jobb-, és baloldali elemzők egyaránt Trump látszólagos kiszámíthatatlanságát, vagy impulzivitását kárhoztatják, de a választókat, úgy látszik, ez nem érdekli, pontosabban nem ez érdekli. Jobban figyelnek a gazdaság állapotára. Ahogyan annak idején Bill Clinton elnök fogalmazott arról, hogy mi a fontos: "a gazdaság, te buta" - idézik ma is gyakran Clintont.

Az amerikai gazdaság jó állapotban van. A gazdaság növekedési üteme meghaladja a 4 százalékot, az elmúlt másfél évben 3 millió új munkahely teremtődött. A Rasmussen Reports közvéleménykutató intézet minapi felmérése arról számolt be, hogy Trump támogatottsága folyamatosan növekszik, jelenleg öt százalékkal magasabb, mint elődjéé, Barack Obamáé volt elnöksége ugyanezen periódusában.

Mindez azonban még nem jelzi, hogy milyen irányban is alakul át a Republikánus Párt. S arra sem jelzés, hogy a novemberi félidős választásokon a választók többsége ennek a Republikánus Pártnak a jelöltjeit kedveli-e majd.

Járai Judit (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A húsvéti szent három nap - illusztráció
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:18 ]
A világ leggazdagabb emberei - illusztráció
2024. MÁRCIUS 27.
[ 13:44 ]
Eladták a Jugoszláviát - illusztráció
2024. MÁRCIUS 22.
[ 18:21 ]
Az oroszellenes szankciók kudarcot vallottak, és a nyugati pénzügyi elit Ukrajna vereségére számítva szívesen újítják fel a kereskedelmi kapcsolatokat Oroszországgal - írta Gabor Steingart újságíró a Focus magazinban megjelent cikkében. "Minden jel arra utal, hogy a Nyugat elveszettnek látja a konfliktust, és...
2024. MÁRCIUS 14.
[ 12:22 ]
Vasárnap este kezdődik, és 2024. április 8-án estig tart az iszlám hívők éves böjti időszaka, a ramadán. A ramadán a muszlim holdnaptár kilencedik hónapja, amely a hold járásától függően 29 vagy 30 napos. Az iszlám a mintegy 1,8 milliárd követőjével a kereszténység után a világ második legnagyobb vallása, és ma...
2024. MÁRCIUS 10.
[ 7:56 ]
Szerbiában is, ahogy a világ jó néhány országában, a nemzetközi nőnapot ünneplik. Vagy megemlékeznek róla. Mert van, aki azt állítja, nincs azon mit ünnepelni, hogy a nők még mindig sok tekintetben egyenlőtlen helyzetben vannak a férfiakhoz viszonyítva. Mások szerint ebben a formában, globálisan egyetlen napon megünnepelni...
2024. MÁRCIUS 8.
[ 12:49 ]
Beolvasás folyamatban