Tükör
A szerbiai kivándorlók első számú úti célja Ausztria
Átlagosan 11 évet töltenek külföldön

A kivándorló szerbiai polgárok többsége Ausztriába megy dolgozni és élni, a leghosszabb időt pedig Franciaországban, Svájcban és Németországban töltik, derült ki a Köztársasági Statisztikai Hivatal (RZS) és a Duna Transznacionális Program (DTP) közleményéből.

Szerbia már hagyományosan kibocsátó országnak számít, ahonnan a 90-es évek elejétől kezdve folyamatosan távoznak a fiatalok. A legtöbben Ausztriába vándorolnak, amely átvette a korábban dominánsnak számító Németország helyét.

Szerbia polgárai átlagosan 11 éve töltenek külföldön, viszont a tartózkodási idő hosszát tekintve Franciaország áll az első helyen, ahol átlagosan 14 évet élnek és dolgoznak a szerbiaiak, majd Svájc és Németország következik 12,8 évvel, míg Ausztriában átlagosan 12,4 évet töltenek, áll a közleményben.

A tengerentúli úti célok közül a leghosszabb időt Ausztráliában töltik (12,1 év), illetve Kanadában (10,4 év) és az Amerikai Egyesült Államokban (8,6 év).

Az idei év eleje óta a szerb kormány által létrehozott koordinációs testület figyeli a gazdasági migráció folyamatait. A testület tagjait több minisztérium képviselői, a munkaadók, a szakszervezetek, valamint a Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia képviselői alkotják.

A 2011-es népszámlálás adatai szerint külföldi munkavállalással 313.411 személy tartózkodik az ország határain kívül. A következő népszámlálás 2021-ben lesz.

Az intézményes kapacitások és az együttműködés javításának projektjét, amely a fiatalok transznacionális migrációjának hatásával foglalkozik, az EU pénzeli. A projektben 19 partnerintézmény, statisztikai hivatal, tudományos intézet, egyetemi kar és helyi önkormányzat vesz részt Ausztriából, Németországból, Magyarországról, Szerbiából, Szlovéniából, Szlovákiából, Bulgáriából és Romániából. (Tanjug)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Európa koronaparadoxonjai - illusztráció
2020. JÚLIUS 4.
[ 17:20 ]
Torz átvétel - illusztráció
2020. JÚLIUS 2.
[ 17:10 ]
Hitlert bármi módon dicsérni nem túl etikus döntés, ha pedig azt valaki politikusként teszi, még ha viccből is, az egyszerűen buta. Mert Hitler feketébb az ördögnél, ott tanyázik a történelem szemétdombján, választott képviselő így nem veheti a szájára a nevét pozitív kontextusban. Ha valaki történész és egy egész...
2020. JÚNIUS 29.
[ 13:28 ]
Amióta 2010 májusában Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke lett, a francia média papjai, tudósítói és kommentátorai egyre intenzívebben köszörülik rajta a nyelvüket. A Libérationtól a Le Figaróig, a Le Monde-tól a Les Echos-ig valóságos fújoló kórus veti rá magát a magyar kormányfőre, s hány a szemére minden...
2020. JÚNIUS 28.
[ 10:46 ]
Néhány hónapja sokan azt gondolták, hogy soha, de soha nem terjed el a maszkviselés, hiszen amellett, hogy biztonságot nyújt (talán) a koronavírussal szemben, megannyi kellemetlenséggel jár még akkor is, ha nem szemüveges az ember és nem párásodik be a szemüvege minden egyes lélegzetvételkor. Ám azóta nagyot fordult a világ,...
2020. JÚNIUS 24.
[ 18:27 ]
Beolvasás folyamatban