Tükör
A szerbiai kivándorlók első számú úti célja Ausztria
Átlagosan 11 évet töltenek külföldön

A kivándorló szerbiai polgárok többsége Ausztriába megy dolgozni és élni, a leghosszabb időt pedig Franciaországban, Svájcban és Németországban töltik, derült ki a Köztársasági Statisztikai Hivatal (RZS) és a Duna Transznacionális Program (DTP) közleményéből.

Szerbia már hagyományosan kibocsátó országnak számít, ahonnan a 90-es évek elejétől kezdve folyamatosan távoznak a fiatalok. A legtöbben Ausztriába vándorolnak, amely átvette a korábban dominánsnak számító Németország helyét.

Szerbia polgárai átlagosan 11 éve töltenek külföldön, viszont a tartózkodási idő hosszát tekintve Franciaország áll az első helyen, ahol átlagosan 14 évet élnek és dolgoznak a szerbiaiak, majd Svájc és Németország következik 12,8 évvel, míg Ausztriában átlagosan 12,4 évet töltenek, áll a közleményben.

A tengerentúli úti célok közül a leghosszabb időt Ausztráliában töltik (12,1 év), illetve Kanadában (10,4 év) és az Amerikai Egyesült Államokban (8,6 év).

Az idei év eleje óta a szerb kormány által létrehozott koordinációs testület figyeli a gazdasági migráció folyamatait. A testület tagjait több minisztérium képviselői, a munkaadók, a szakszervezetek, valamint a Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia képviselői alkotják.

A 2011-es népszámlálás adatai szerint külföldi munkavállalással 313.411 személy tartózkodik az ország határain kívül. A következő népszámlálás 2021-ben lesz.

Az intézményes kapacitások és az együttműködés javításának projektjét, amely a fiatalok transznacionális migrációjának hatásával foglalkozik, az EU pénzeli. A projektben 19 partnerintézmény, statisztikai hivatal, tudományos intézet, egyetemi kar és helyi önkormányzat vesz részt Ausztriából, Németországból, Magyarországról, Szerbiából, Szlovéniából, Szlovákiából, Bulgáriából és Romániából. (Tanjug)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Zöld messiások - illusztráció
2019. JÚNIUS 21.
[ 16:18 ]
A kaláka közös munkát jelent. Önkéntes, segítő szándékú alkalmi összeállás nagyobb horderejű munkák, például aratás vagy házépítés elvégzésére. A kaláka szó azonban jelentheti az elvégzett munka utáni vígasságot is. A szó mindkét jelentésére lesz majd példa a jövő héten Magyarkanizsán, illetve a községhez...
2019. JÚNIUS 20.
[ 17:19 ]
Elsősorban az európai uniós intézmények elnöki tisztségeinek betöltéséről szól majd a tagországi vezetők csütörtökön kezdődő brüsszeli csúcstalálkozója, szakértők szerint azonban egyelőre úgy tűnik, nincs sok esély arra, hogy már a mostani ülésen kompromisszum születik. Az értekezlet délutáni...
2019. JÚNIUS 19.
[ 18:28 ]
A támadás az Egyesült Államokból indult, és onnan terjedt át a legtöbb nyugati országra: Kína, az áruival, kémeivel és katonai ambíciójával fel akarja borítani a második világháború után kialakult nemzetközi rendet. Peking természetesen tiltakozik. Hszi Csin-ping elnök európai útja során, március 21. és 26. között...
2019. JÚNIUS 17.
[ 14:46 ]
Beolvasás folyamatban