Tükör
Lesz-e vajdasági magyar párbeszéd?

A Vajdasági Magyar Szövetség 2015-ös belharcai, a Magyar Mozgalom megalakulása, illetve a kizárások/kilépések után megszakadt a felek között a kommunikáció, s ez az állapot már négy éve tart. Hogy a vajdasági magyar belharcnak milyen következményei vannak, azt mindannyian megtapasztalhattuk: hatalmas gyűlölet alakult ki a táborok között, folyik a más véleményen lévők besározása, egzisztenciális ellehetetlenítése, intézmények szűntek meg. Most, amikor a körülmények olyanok, hogy inkább összezárásra lenne szükség, a viszályt látva a csendes többség soraiból egyre többen döntenek úgy, hogy külföldön próbálnak szerencsét.

Az elvándorlás következményeit igazából még csak ezután tapasztalhatjuk meg, amikor nem tudjuk megnyitni a tervezett iskolai tagozatokat, illetve amikor hiába lesz minden választási ígéret, nem jön össze a kellő számú voks. Pedig egyre vészesebben közelednek a 2020-as szerbiai általános választások.

Intő jelek már érkeznek külföldről. Jó lenne, ha tanulni tudnánk mások kárán. Szlovákiában európai parlamenti képviselő nélkül maradt az ottani magyarság éppen a megosztottságuk miatt, de Romániában sem a tervezett eredmények születtek a belviszályból kifolyólag a májusi voksoláskor. Az ilyen eredmények kijózanítóan hatottak, van ahol megindult a párbeszéd, még ha nyögvenyelősen is.

Nálunk is egyre többen gondolják úgy, hogy le kellene ülniük egymással a szemben álló feleknek. „A vajdasági magyar közéletben beállt a klinikai halál állapota, a mindezt tetéző letargia pedig komoly akadálya az újraélesztésnek” – írta például Pressburger Csaba a Családi Körben.

Elsőként Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke kínálta fel a párbeszéd lehetőségét a Magyar Mozgalomnak, még tavaly novemberben, az MNT választásokkor, az eredmények bejelentésével egyidejűleg.

„Jó volna szót érteni a nemzeti jelentőségű ügyekben. Próbáljunk együttműködni. Mi a magunk részéről azt a közmondást kívánjuk betartani, hogy amilyen az adjon Isten, olyan a fogadj Isten! Holnaptól egy új idő kezdődik. Nézzük, mit fognak csinálni! Bizonyítsák be, amit próbáltak elfogadtatni a választókkal. Jó lenne az egymás hergelését abbahagyni és olyan irányba elindulni, amely építi ezt a közösséget” – mondta akkor a VMSZ elnöke, de másnap reggel már vissza is vonta a békejobbot, mert – mind fogalmazott – a Magyar Mozgalom még a választások estjén csípőből visszautasította az ajánlatát.

Időközben elmúlt háromnegyed év, s a Szent István ünnepségeken elhangzottak mindkét fél részéről olyan mondatok, amelyekből arra lehet következtetni, hogy mégiscsak jó lenne valamiféle együttműködés.

Augusztus 17-én Palicson Pásztor arról beszélt, hogy a vajdasági magyaroknak meg kell hozniuk saját döntéseiket. A jövő évi választásokra utalt ezzel, s nyilvánosan arra kért minden vajdasági magyart, éljen és dolgozzon, boldoguljon bárhol a világban, álljon a nemzet oldalára, álljon a vajdasági magyar közösség oldalára, jöjjön haza és szavazzon majd a nemzeti közösségre. Ezután hozzátette:

„Ugyanakkor az előttünk álló időszakban konkrét lépésekkel kívánok olyan helyzetet teremteni, amiben mindenkinek lehetősége lesz nyíltan állást foglalni, kimondani, hogy mit képvisel és miért, elmondani, hogy amit képvisel, előrébb fogja-e vinni a vajdasági magyar közösség ügyét. Legyen egyértelmű, hogy a nemzetet erősítő közös döntés oldalán áll vagy ellenzi a nemzetben gondolkodó közösségi megmaradás politikáját. Mert ilyen egyszerű a helyzet és ilyen óriási a tét.”

A mondatok a kontextusba ágyazva felfoghatóak úgyis, hogy a VMSZ elnöke kész a párbeszédre a másként gondolkodókkal is.

A Magyar Mozgalom augusztus 20-án Horgoson megkoszorúzta Szent István szobrát. Beszédet Józsa László, az MM elnökségi tagja mondott. Nagyjából hasonló gondolatokat fogalmazott meg, mint Pásztor István. A többi közt azt mondta:

„Az eddigi pártpolitizálás helyett belátható időn belül olyan érdemi együttműködést kell létesíteni, amelybe be kell vonni a nagyobb társadalmi szervezeteket, az egyházközösségeket és a kis közösségek vezetőit. Csak a közösségi összefogás hozhatja meg a várt eredményt.”

Nem tudni, hogy a palicsi és a horgosi mondatok egyféle puhatolózási szándékkal hangzottak-e el, hogy felmérjék, a másik fél kész-e a párbeszédre. Ha igen, akkor most tűzszünetre lenne szükség, mert nem kellenek különféle meggondolatlan nyilatkozatok, amelyek megint ellehetetlenítenék a vajdasági magyar-magyar közeledést.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
kritikus
2019. AUGUSZTUS 25. [ 20:44 ]

Párbeszéd - véleménycsere - egyesülés- beolvasztás. A más véleményt vallók és a tenni akarók elnémításának a legjobb módszere. Aki nem hiszi kóstoljon bele.


iván
2019. AUGUSZTUS 25. [ 8:07 ]

Akkor az állás az (hogy nem is sok éven belül), pityu marad egymaga az egyik meg a másik oldalon is. El tudja végre dönteni, melyik kezével kapcsolja le a délvidéki lámpát. Megmarad még egy kérdés Pest felé. Mint ahogy az oromparti mondában, a Pista bácsi „Én adtam a pízt, oszt hun b.…tam el”? Már nehogy egy nemzeti kormánynak, a kígyóék vessék fel: „ Mi már régen megmondtuk!”


Kritikus
2019. AUGUSZTUS 24. [ 23:18 ]

Párbeszéd, egyenrangú felek között - lehet. Van e kivel tárgyalni? Nincs! A civil szervezetek nem is akarnak politizálni. Aki elment, hogy megélhetését biztosítsa, nem érdekelt a témában. Akik dölyfösen kioktattak, nem kíváncsiak mások véleményére. Akik igérgetnek és kézzelfogható eredmény nélkül munkálkodnak, azoknak nem hisz senki. Kik mások pénzét osztogatják, csak dicsekszenek sikereikkel. Akik kétszínűek voltak, azok is maradtak. Ki tárgyaljon és kivel? Ez itt a kérdés.


Alfonz
2019. AUGUSZTUS 24. [ 12:32 ]

Tisztelt Óbecsei, "MINDENBEN IGAZA VAN", aludjon nyugodtan, én tévedtem, elnézést kérek a tévedéseimért.


Óbecsei
2019. AUGUSZTUS 24. [ 9:19 ]

Mi az Alfonz úr kioktat, de még olvasni sem tud. Nem "senkik" megválasztott civil szervezetekről beszélünk, hanem senki által megválasztottakról. Ha az "úr" nem ismeri magyar szavak jelentését pótolja azt. Magyarország igenis támogatja anyagilag a délvidéki magyarok helyben maradását. Pásztor elnök úr a támogatás elosztásának az elvét végrehajtja. Mit tesznek az civil szervezetek? Tarthatnának előadásokat az itt maradásról, ha vannak ötleteik. Netán ők akarnák osztani a magyarországi pénzeket?


Alfonz
2019. AUGUSZTUS 23. [ 19:35 ]

Fogalomzavarosoknak:A valódi civil szervezeteket nem a "senkik" választják. Egyforma érdeklődési körű értelmes emberek csoportjaként alakulnak. A civil szervezetekkel a pártoknak nem kell "tárgyalni", csak meg kell őket hallgatni, néha elbeszélgetni, hátha vannak jó ötleteik? Tárgyalni meghallgatni. Ma a vajdasági magyar "senkik által meg nem választott" civil szervezetek egy kis összefogással többet tehetnének az itthon maradás és érvényesülés érdekében mint "egyesek", összefogva.


iván
2019. AUGUSZTUS 23. [ 17:43 ]

Miközben Pásztorék oly mértékben szétverték a közösségben gondolkodni tudó, képességekkel rendelkező délvidéki szervezeteket és köztiszteletben levő személyeket, hogy ahhoz a miloševići állam terror lépései , kismiskások. Ki kivel tudna „párbeszédezni”? Pásztoréknak mindez presztízs kérdés. Akikkel meg kellene, azok meg a pesti (nagy lemondásokkal megteremtett megélhetésüket) nem adják fel, az itteniek meg nem hisznek pityunak (nem véletlen), hanem felgyorsítják a pakolást.


iván
2019. AUGUSZTUS 23. [ 17:39 ]

Pár évvel ezelőtt Pásztor megtehette (volna) hogy elegánsan félreáll, vagy egy tehetséges, ügyes fiatal embert enged helyére(meg még támogathatta volna is-jóindulatúan és nyíltan) . Így megmaradt volna köztiszteletben: Ő vághatta volna meg a minden évben a kenyeret, meg Őt küldtük volna föl Pestre v Belgrádba (mert csak Ő – a nagy köztiszteletben levő öreg, tudja majd a dolgot „elintézni”!). Ehhez pityu nem tudott fölnőni, meg túlságosan hiú is volt (meg mostanság még jobban azzá válik!) .


olvasó
2019. AUGUSZTUS 23. [ 14:13 ]

Pásztor István konkrét lépéseket helyezett kilátásba. Ha á-t mondott, nyilván a b-t is tőle kell várni.


Óbecsei
2019. AUGUSZTUS 23. [ 10:01 ]

Lesz-e vajdasági magyar párbeszéd? Szerintem párbeszéd csak egyenrangú felek közt lehetséges. Jelentéktelen törpepártok vagy senki által meg nem választott civil szervezetekkkel nincs mit tárgyalni. A tárgyalási lehetőséghez fel kell nőni, valamit le kell tenni az asztalra. Addig csak a választásokon fejezhetik ki az említettek a véleményüket. És ez így van rendjén.


Miskolczi József
2019. AUGUSZTUS 22. [ 20:54 ]

Pásztor és a párbeszéd... Hiú ábránd. Hamis szavak. Sajnos. Majd legfeljebb az utódja törekszik a vajdasági magyar egység megteremtésére. Addigra már nem is kell sok embert "egységesíteni".


Laci
2019. AUGUSZTUS 22. [ 18:00 ]

Lehet,de nem a Pásztorok,kontra többiek felállásban...


Alfonz
2019. AUGUSZTUS 22. [ 7:37 ]

Legyen párbeszéd, de hagyjatok engem uralkodni...A vajdasági magyarság helyzete ma annyira rossz, hogy már a párbeszéd sem segít, ettől sokkal többre van szükség. Az elvándorlásért, a magyarság drasztikus fogyásáért ma már "MINDENKI" felelős, nem csupán "egyesek". Több település lakossági összetétele drasztikusan megromlott a magyarság kárára. Civil szervezetünk felajánlott több megoldást, falufejlesztési programokat stb. de "egyesek" nem hajlandók elbeszélgetni, "meghallgatni másokat".


Apokalipszis, most - illusztráció
2020. MÁRCIUS 30.
[ 16:38 ]
Hálataps. Nem csak a szó új, amit ízlelgetni kell. Az életünk is új fordulatot vett. Átrendeződik az értékrendünk. Rádöbbenünk, hogy egyetlen vírus elegendő ahhoz, hogy felborítsa eddigi életünket, hogy kizökkentsen bennünket a mindennapok rutinjából, hogy megfosszon bennünket attól, hogy az eddigiek szerint észleljük,...
2020. MÁRCIUS 25.
[ 20:10 ]
Londoni makrogazdasági elemzők legfrissebb előrejelzései szerint a 2008-2009-es globális pénzügyi válsághoz hasonló, vagy még sokkal mélyebb recesszió várható az idén a világgazdaságban az új koronavírus okozta járvány gazdasági hatásai miatt. Egyes elemzői várakozások szerint az idei évet a feltörekvő európai...
2020. MÁRCIUS 24.
[ 0:00 ]
A különleges helyzet különleges erőfeszítéseket követel meg mindenkitől, legyen az kamionsofőr, újságíró vagy parlamenti képviselő. Ilyenkor derül ki, hogy ki veszi komolyan a közösségért való munka fontosságát. Ha a kamionsofőr nem hozza el az árut, akkor nem fog bevásárolni az egyszerű nép, ha az újságíró...
2020. MÁRCIUS 23.
[ 13:07 ]
Beolvasás folyamatban