Tükör
Megugrottak a lakásbérleti díjak Szerbiában, Magyarországon tetőztek

Az elmúlt néhány hónapban drasztikusan nőttek a lakásbérleti díjak Szerbiában, a magyarországi egyetemi városokban pedig elérték a felső határt.

A korábbi években a nyár első hónapjaiban még Belgrádban is csökkentek a bérleti díjak. Ennek fő oka az volt, hogy az egyetemisták nyárra hazamentek, és sokan döntöttek úgy, hogy felmondják az albérletet, hogy nyáron ne kelljen fizetniük. Idén más a helyzet. Megugrottak a fővárosi lakásbérleti díjak, s úgy tűnik, nincs megállás, írja a srbijadanas.com.

Ezt erősítik meg belgrádi ingatlanügynökök és a lakáshirdetéssel foglalkozó portálok is. A magas bérleti díjak egyik oka, hogy egyre népszerűbb a lakásokat pár napra kiadni, s az adó bevezetése ellenére továbbra is sok tulajdonos dönt úgy, hogy egy-két napra is kiadja lakását turistáknak. Ez pedig egyértelműen kifizetődő. Hét nap alatt így többet lehet keresni, mint ha a tulajdonos egész hónapra adná ki.

„Az oldalon lévő aktív hirdetések alapján is észrevesszük, hogy az elmúlt egy évben emelkedőben vannak a bérleti díjak. 2018-ban egy garzonlakás kibérléséhez Belgrádban átlagosan 190 euróra volt szükség, míg idén egy ugyanilyen lakásért 228 eurót kell fizetni” – magyarázza Nevena Savić, egy ingatlanokkal foglalkozó portál PR-menedzsere.

Egy fővárosi kétszobás lakás átlagos bérleti díja a tavalyi év első felében 295 euró volt, míg idén 428 euróra ugrott.

A jelenleg legnépszerűbb Újbelgrád községben 2018-ban egy egyszobás lakásért átlagosan 258 eurót kellett fizetni havonta, idén viszont már 279 eurót.

Az ügynökségnél azt mondják, valószínűleg a lakások négyzetméterenkénti árának megugrása vonta magával a bérleti díjak növekedését. Mint mondják, a gyakorlatban azonban klienseik gyakran engednek az árból, ha sokáig nem találnak lakót.

A kiadó lakások egyre drágábbak, különösen Szerbia nagyobb városaiban. Egy 50 négyzetméteres lakásért, ami egy évvel ezelőtt 250 euróba került, ma már legalább 50 euróval többet kell fizetni. Ezt szabadkai példák is igazolják.

„A hirdetőkkel állandó kapcsolatban álló hirdetési osztályunktól kapott információk szerint Szabadka területén, ahol cégünk székhelye is van, a bérleti díjak átlagosan 30 százalékkal nőttek. Ez a kereslet és a kínálat egyenlőtlen arányának tudható be, mivel az ipari övezet fejlődésével sokan jönnek ebbe a városba dolgozni” – mondja Savić.

Ingatlan.com: A magyarországi egyetemi városokban tetőztek a bérleti díjak

Budapesten és más egyetemi városokban (Debrecenben, Pécsen, Győrben és Miskolcon) az albérletpiacon a bérleti árak elérték a felső határt: július vége és augusztus vége között nem emelkedett a kiadó lakások bérleti díja - közölte az Ingatlan.com pénteken az MTI-vel.

A közleményben Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője a kínálat növekedésével indokolta az áremelkedés megtorpanását: a magánszemélyek által kínált albérletek száma ugyanis 39-80 százalékkal nőtt egy hónap alatt.

Az ingatlan.com elemzése szerint Budapesten augusztus végén a kiadó lakások átlagos havi bérleti díja 160 ezer forint volt, annyi, mint a szezon elején, és 6 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. A panellakásokért augusztus végén 145 ezer forintot, a téglaépítésű lakásokért pedig 165 ezer forintot kértek a tulajdonosok.

Debrecenben és Szegeden a felsőoktatási ponthatárok kihirdetésekor és augusztus végén is az albérletek átlagára 100 ezer forint volt, Miskolcon pedig 80 ezer forint. Éves összehasonlításban Debrecenben 5 százalékos, Szegeden 11, Miskolcon pedig 14 százalékos áremelkedést regisztráltak.

Balogh László úgy vélte, komolyabb drágulással egyelőre nem kell számolni, mivel komoly mennyiségű kiadó lakás érkezett a piacra. Ráadásul a kínálat tovább bővülhet, a következő néhány hónapban ugyanis több ezer olyan új lakást adhatnak át, amelyet befektetők vásároltak meg kiadási céllal.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az örök kvóta - illusztráció
2019. SZEPTEMBER 17.
[ 15:05 ]
A Kárpátok védi a keresztény Európát - illusztráció
2019. SZEPTEMBER 16.
[ 8:41 ]
Siksze, siksze! - harsogott a szó az iskola ablakából. Nem tudtam, mit jelent, de nagyjából tíz hétéves kiabálta Jeruzsálem Meá Seárim negyedében, a suli harmadik emeletéről, heves kézmozdulatokkal, másodikosokra jellemző viháncolással. Integettem, ők tovább sikszéztek, majd elhagytam az iskola környékét annál a...
2019. SZEPTEMBER 12.
[ 19:01 ]
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) megválasztott elnöke megnevezte a jelölteket a novemberben hivatalba lépő brüsszeli testületbe. Az Egyesült Királyság nem nevezett meg jelöltet, így a bizottság 27 tagú lesz. Az Európai Néppárt (EPP) kilenc, a szociáldemokrata pártcsalád (S&D) tíz, a...
2019. SZEPTEMBER 11.
[ 17:34 ]
„Bármennyire is büszkék vagyunk arra, hogy egyre több fiatal választja a német nyelvtanulást, tisztában vagyunk azzal is, hogy nagyobb részük a kivándorlás miatt dönt a német nyelv mellett”, nyilatkozta a Szabad Európa Rádiónak Mihael Plac, a Német Nemzeti Tanács elnöke. Több mint tíz évvel ezelőtt nyílt meg...
2019. SZEPTEMBER 11.
[ 13:21 ]
Beolvasás folyamatban