Tükör
Megugrottak a lakásbérleti díjak Szerbiában, Magyarországon tetőztek

Az elmúlt néhány hónapban drasztikusan nőttek a lakásbérleti díjak Szerbiában, a magyarországi egyetemi városokban pedig elérték a felső határt.

A korábbi években a nyár első hónapjaiban még Belgrádban is csökkentek a bérleti díjak. Ennek fő oka az volt, hogy az egyetemisták nyárra hazamentek, és sokan döntöttek úgy, hogy felmondják az albérletet, hogy nyáron ne kelljen fizetniük. Idén más a helyzet. Megugrottak a fővárosi lakásbérleti díjak, s úgy tűnik, nincs megállás, írja a srbijadanas.com.

Ezt erősítik meg belgrádi ingatlanügynökök és a lakáshirdetéssel foglalkozó portálok is. A magas bérleti díjak egyik oka, hogy egyre népszerűbb a lakásokat pár napra kiadni, s az adó bevezetése ellenére továbbra is sok tulajdonos dönt úgy, hogy egy-két napra is kiadja lakását turistáknak. Ez pedig egyértelműen kifizetődő. Hét nap alatt így többet lehet keresni, mint ha a tulajdonos egész hónapra adná ki.

„Az oldalon lévő aktív hirdetések alapján is észrevesszük, hogy az elmúlt egy évben emelkedőben vannak a bérleti díjak. 2018-ban egy garzonlakás kibérléséhez Belgrádban átlagosan 190 euróra volt szükség, míg idén egy ugyanilyen lakásért 228 eurót kell fizetni” – magyarázza Nevena Savić, egy ingatlanokkal foglalkozó portál PR-menedzsere.

Egy fővárosi kétszobás lakás átlagos bérleti díja a tavalyi év első felében 295 euró volt, míg idén 428 euróra ugrott.

A jelenleg legnépszerűbb Újbelgrád községben 2018-ban egy egyszobás lakásért átlagosan 258 eurót kellett fizetni havonta, idén viszont már 279 eurót.

Az ügynökségnél azt mondják, valószínűleg a lakások négyzetméterenkénti árának megugrása vonta magával a bérleti díjak növekedését. Mint mondják, a gyakorlatban azonban klienseik gyakran engednek az árból, ha sokáig nem találnak lakót.

A kiadó lakások egyre drágábbak, különösen Szerbia nagyobb városaiban. Egy 50 négyzetméteres lakásért, ami egy évvel ezelőtt 250 euróba került, ma már legalább 50 euróval többet kell fizetni. Ezt szabadkai példák is igazolják.

„A hirdetőkkel állandó kapcsolatban álló hirdetési osztályunktól kapott információk szerint Szabadka területén, ahol cégünk székhelye is van, a bérleti díjak átlagosan 30 százalékkal nőttek. Ez a kereslet és a kínálat egyenlőtlen arányának tudható be, mivel az ipari övezet fejlődésével sokan jönnek ebbe a városba dolgozni” – mondja Savić.

Ingatlan.com: A magyarországi egyetemi városokban tetőztek a bérleti díjak

Budapesten és más egyetemi városokban (Debrecenben, Pécsen, Győrben és Miskolcon) az albérletpiacon a bérleti árak elérték a felső határt: július vége és augusztus vége között nem emelkedett a kiadó lakások bérleti díja - közölte az Ingatlan.com pénteken az MTI-vel.

A közleményben Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője a kínálat növekedésével indokolta az áremelkedés megtorpanását: a magánszemélyek által kínált albérletek száma ugyanis 39-80 százalékkal nőtt egy hónap alatt.

Az ingatlan.com elemzése szerint Budapesten augusztus végén a kiadó lakások átlagos havi bérleti díja 160 ezer forint volt, annyi, mint a szezon elején, és 6 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. A panellakásokért augusztus végén 145 ezer forintot, a téglaépítésű lakásokért pedig 165 ezer forintot kértek a tulajdonosok.

Debrecenben és Szegeden a felsőoktatási ponthatárok kihirdetésekor és augusztus végén is az albérletek átlagára 100 ezer forint volt, Miskolcon pedig 80 ezer forint. Éves összehasonlításban Debrecenben 5 százalékos, Szegeden 11, Miskolcon pedig 14 százalékos áremelkedést regisztráltak.

Balogh László úgy vélte, komolyabb drágulással egyelőre nem kell számolni, mivel komoly mennyiségű kiadó lakás érkezett a piacra. Ráadásul a kínálat tovább bővülhet, a következő néhány hónapban ugyanis több ezer olyan új lakást adhatnak át, amelyet befektetők vásároltak meg kiadási céllal.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Hamvazószerda, nagyböjt - illusztráció
2020. FEBRUÁR 26.
[ 8:58 ]
Olasz magány - illusztráció
2020. FEBRUÁR 25.
[ 18:05 ]
Erős a vajdasági magyarok nemzettudata - illusztráció
2020. FEBRUÁR 25.
[ 15:18 ]
Zöldfordulat - illusztráció
2020. FEBRUÁR 20.
[ 13:33 ]
Világvége hangulat uralkodik Franciaországban. A Francia Közvélemény-kutató Intézet (Ifop) legfrissebb felmérése szerint a válaszadók 65 százaléka úgy gondolja, hogy a francia civilizáció össze fog omlani. Vagyis, 10-ből több mint 6 francia nem hisz abban, hogy a francia kultúra és nemzet, a ma ismert formájában, képes...
2020. FEBRUÁR 19.
[ 15:47 ]
A 2021 és 2027 közötti időszakra szóló, hosszú távú európai uniós költségvetésről tárgyalnak az EU-tagországok állam-, illetve kormányfői csütörtökön Brüsszelben, az Európai Tanács rendkívüli ülésén, amelyen az elemzők heves vitákra számítanak, és kétségesnek tartják a végső megállapodás...
2020. FEBRUÁR 19.
[ 15:25 ]
Számos sportágban töröltek vagy halasztottak el sporteseményeket a koronavírus-járvány miatt, amelyben - a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság szerdai adatai szerint - 74 185-re nőtt a fertőzöttek száma Kína szárazföldi részén kedd éjfélig, és a vírus 2004 életet követelt. Atlétika Egy évvel...
2020. FEBRUÁR 19.
[ 9:29 ]
Beolvasás folyamatban