Tükör
A felmérések szerint a szerbiai polgárok bár 600 eurós fizetést várnának el

A szerbiai polgárok elvárják, hogy bérük legalább 600 euró legyen, míg a horvátok elvárása az 1.300 eurós személyi jövedelem, derült ki a Poslovi.infostud honlap felméréséből.

A munkavállalás alkalmával támasztott elvárásokat vizsgáló felmérésben 4.000 polgár vett részt Szerbiából, Horvátországból, Észak-Macedóniából és Bosznia-Hercegovinából.

A régióban Bosznia-Hercegovinában féltik leginkább a munkahelyüket a polgárok, míg Észak-Macedóniában a legcsekélyebb az ilyen jellegű félelem.

A macedónok legalább 565 eurós, a bosznia-hercegovinaiak pedig a 700 eurós átlagbérrel lennének elégedettek.

Arra a kérdésre, hogy szeretnének-e munkahelyet váltani az elkövetkező egy évben, a szerbiai megkérdezettek 67 százaléka válaszolt igennel, 9 százaléka nem szeretne, és csupán minden negyedik polgár változtatna munkahelyet abban az esetben, ha rákényszerülne.

Az ideális munkaadó megválasztásakor a szerbiai polgárok többsége, 36 százaléka dolgozna külföldi tulajdonban lévő vállalatnál, 26 százaléka választaná az állami vállalatot, 25 százaléka legszívesebben saját vállalkozást indítana, 13 százaléka pedig szerbiai polgár tulajdonában lévő vállalatban dolgozna legszívesebben.

A négy ország megkérdezettjei egyetértettek abban, hogy a munkahelyen, illetve a munkahely megválasztásakor a legfontosabb az emberek közötti viszony. Csupán második helyen szerepel a bér nagysága, majd a munkaidő, illetve a továbbképzés és az előrelépés lehetősége.

A megkérdezett szerbiai munkanélküliek többsége (61 százalék) bármilyen munkát elvállalna, a szakmájától függetlenül. Amióta nincs munkahelyük, a megkérdezettek harmada (29 százalék) átlagosan 5 álláshirdetésre jelentkezett, míg 19 százaléka 11-30 pályázatra. Több mint 50 álláshirdetése a megkérdezettek 13 százaléka jelentkezett, míg 16 százaléka egyetlen egy pályázatra sem.

A még iskolába járó fiatalok 37 százalékának elvárása szerint tanulmányaik befejezése után legfeljebb három hónap múlva már találnak munkát, 20 százalékuk szerint a munkahely megszerzéséhez hat hónapra van szükség, míg 8 százalékuk véli úgy, hogy akár egy év is eltelik az iskola befejezése után, mire munkát találnak.

A 67 százalékuk szerint a gyakorlat megszerzésével találhatnak munkát, 23 százalékuk pedig úgy gondolja, hogy tiszteletdíjas munkával kerülhetnek leghamarabb állandó munkaviszonyba.

A fiatalok 65 százaléka még nem tudja pontosan, hogy mivel is szeretne foglalkozni, 32 százaléka szeretne a szakmájában elhelyezkedni.

A megkérdezett munkanélküliek átlagosan legalább 100 euróval kevesebb fizetésre számítanak, mint azok, akik már munkaviszonyban vannak. A megkérdezett férfiak pedig 100 euróval magasabb átlagbérre számítanak, mint a megkérdezett nők. (Poslovi.infostud, 021.rs)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Cseh Katalin, ön súlyosan téved! - illusztráció
2019. NOVEMBER 19.
[ 18:09 ]
Nemzeti ünnep - illusztráció
2019. NOVEMBER 18.
[ 11:33 ]
Két és fél év alatt épült fel a Puskás Ferenc Stadion helyén az új Puskás Aréna, amelyet pénteken este avatnak fel a 19 órakor kezdődő Magyarország-Uruguay barátságos válogatott labdarúgó-mérkőzéssel. A létesítmény újjáépítéséről 2011 novemberében döntött a kormány, de a koncepció többször is...
2019. NOVEMBER 14.
[ 8:39 ]
Az első világháborút lezáró compiègne-i fegyverszüneti egyezményt (németül Waffenstillstand von Compiègne) 1918. november 11-én írták alá a franciaországi Compiègne közelében található erdőben álló vasúti kocsiban az antanthatalmak (Nagy-Britannia és Franciaország), valamint a Német Birodalom képviselői. Az...
2019. NOVEMBER 11.
[ 12:52 ]
Meglepően hamar viszály alakult ki a magyarországi önkormányzatokban az ellenzéki, új tagok körül. Számos helyen, akár a Fővárosi Közgyűlést, akár az egyes ellenzéki vezetésű kerületeket nézzük, hirtelen régi-új arcok jelentek meg, visszaforgatva az idő kerekét. Mert Draskovics Tibor és Atkári János is helyet kapott a...
2019. NOVEMBER 10.
[ 22:05 ]
Beolvasás folyamatban