Tükör
Megszűnt a rendkívüli állapot: Mit szabad és mit nem?

Ötvenhárom nap után megszűnt Szerbiában a koronavírus-járvány miatt bevezetett rendkívüli állapot, a határozat a Hivatalos Közlönyben is megjelent. A koronavírus elleni harc azonban nem szűnt meg. Eddig az országban 9791-en betegedtek meg és a járványnak 203 áldozata van. Az élet lassan tér vissza a normális kerékvágásba, egyes rendkívüli intézkedések pedig a továbbiakig érvényben maradnak.

A katonaság civil célokra szolgáló bevetése megszűnt. A 65 évnél idősebbek időre és helyre vonatkozó korlátozások nélkül mozoghatnak. A szakemberek ajánlása azonban továbbra is az, hogy minél többet legyenek otthon és kerüljék a tömeget.

A nagyvárosokban újraindul a tömegközlekedés, kezdetben csak a munkába indulók használhatják.

Hétfőtől kezdenek dolgozni az óvodák és iskoláskor előtti intézmények, amelyeknek egy csomó előírásnak kell megfelelniük ahhoz, hogy egyáltalán működhessenek. De nem csak az intézményekre vonatkoznak szigor védelmi előírások, hanem a gyereküket óvodába vivő szülőkre is.

A kesztyű és a védőmaszk használata továbbra is kötelező marad a tömegközlekedési járműveken, de az éttermekben, kávézókban és a közintézményekben is. A kétméteres, avagy szociális távolságtartás kötelezettsége is megmarad, akárcsak a nagyobb létszámú események megtartásának és a gyülekezésnek a tilalma.

Az iskola, a diákok jelentős hányadának örömére, marad online. Mozi és színházi előadások továbbra sem lesznek.

Nyilvános helyen a továbbiakig nem foghatunk kezet senkivel és meg se ölelhetjük az ismerőseinket. Sétálni szabad ugyan, de semmiképpen sem nagyobb csoportokban.

A nagyobb családi ünnepségeket, lakodalmakat, keresztelőket, születésnapi bulikat június 15-e utánra kell halasztani.

Érvényben maradnak az előírások megszegőire vonatkozó büntetések is.

Szerdán Szerbiában 114 újabb fertőzést és három, a koronavírus-fertőzéshez kötehető halálesetet jelentettek, ami után Ana Brnabić kormányfő kijelentette, Szerbia közel van a koronavírus felett aratott győzelemhez.

A járványügyi szakemberek óvatosabban fogalmaznak. Dr. Predrag Kon szakorvos továbbra is úgy véli, legjobb ha tartjuk magunkat a fentiekhez, de ezen túlmenően, minél kevesebbet megyünk nyilvános helyekre. Szerinte a tömegközlekedési eszközök jelentik a legnagyobb fertőzési veszélyt. Ugyanakkor megítélése szerint csökkenteni kellene a védőmaszkok és egyéb felszerelések árát.

A koronavírus-járvány megfékezésére alakult válságstáb sajtótájékoztatóján hangsúlyozták: a járványhelyzetet csak akkor szüntetik meg, ha egymást követő 28 napon keresztül nem jelentenek egyetlen újabb fertőzést sem.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Június 4. - illusztráció
2020. JÚNIUS 4.
[ 0:03 ]
Pünkösd ünnepe - illusztráció
2020. MÁJUS 31.
[ 9:07 ]
Ma van éppen tíz esztendeje, hogy az újonnan alakult magyar Országgyűlés 2010. május 26-án elsöprő többséggel, 98%-os támogatással elfogadta az állampolgársági törvény módosítását, ami lehetővé tette a külhoni magyarság számára, hogy közjogi értelemben is a magyar nemzet részévé váljon. Ez volt az a történelmi...
2020. MÁJUS 26.
[ 13:50 ]
Másfél évvel az előző után, a szerbiai nyugdíjasoknak ismét köszönőlevelet hoz a posta Aleksandar Vučićtól, amely levelet a Szerb Haladó Párt elnökeként írt alá és a levél a Szerb Haladó Párt borítékjában érkezik. Az adatvédelmi biztos irodája az Insdajder megkeresésére reagálva közölte, az esetről...
2020. MÁJUS 26.
[ 11:27 ]
Június negyedikén, Trianon 100. évfordulóján az összes szomszéd államban egyszerűen csütörtök lesz, harmadika és ötödike között. Romániában ugyan idéntől már ünnepelnek az emberek, de az ottani ünnep még provokációnak is rossz, annyira semmi háttere nincs a románság körében a trianoni szerződés-aláírásnak....
2020. MÁJUS 25.
[ 18:38 ]
Beolvasás folyamatban