Tükör
Vučić levele: Adatvédelmi aggályok
Az adatvédelmi biztos eljárást indított Szerb Haladó Párt elnökének nyugdíjasokhoz írt levele kapcsán

Másfél évvel az előző után, a szerbiai nyugdíjasoknak ismét köszönőlevelet hoz a posta Aleksandar Vučićtól, amely levelet a Szerb Haladó Párt elnökeként írt alá és a levél a Szerb Haladó Párt borítékjában érkezik.

Az adatvédelmi biztos irodája az Insdajder megkeresésére reagálva közölte, az esetről tájékoztatja az ügyészséget, átadva nekik a rendelkezésükre álló dokumentációt. Az Insajder szerint a fő kérdés, hogyan juthatott a párt a nyugdíjasok törvény által védett személyes adataihoz, családi és utónevükhöz, lakcímükhöz.

A polgárok erre nem kaptak még választ az előző köszönőlevél kapcsán sem, mert az eljárás 2018 decembere óta tart.

“Tudom, hogy nagy áldozatot kellett hozniuk a koronavírus elleni harc során. Nehéz volt elviselni a családtól, a gyerekektől, unokáktól, barátoktól való elszakítottságot. De nem volt más választás. És mindannyian büszkék vagyunk azért a felelősségteljes hozzáállásért, amit tanúsítottak”, áll egyebek között a nyugdíjasoknak küldött levélben, amelyet a Szerb Haladó Párt (SNS) elnöke, Aleksandar Vučić írt alá.

Az SNS levelében arra is emlékeztetik a nyugdíjasokat, hogy “biztosítottak a számukra 4000 dináros egyszeri segélyt és még 100 eurót, az állam gondos és sikeres munkájának köszönhetően”.

Az adatvédelmi biztos irodájában az Insajder megkeresésére azt válaszolták, az adatok feldolgozása a 2018. évivel azonos, ezért minderről tájékoztatják az ügyészséget is, ahol már folyik egy eljárás az előző levél kapcsán, amelyet az akkori adatvédelmi biztos, Rodoljub Šabić indított ismeretlen elkövető ellen a Nyugdíj és Rokkantbiztosítási Alapnál (PIO).

A PIO korábban az Insdajdernek küldött válaszában azt állította, hogy nem ők adták át az adatokat a pártnak, de Šabić akkor feltett kérdésére nem adtak választ. A Szerb Haladó Párt ugyanakkor azt állította, a párt tagságának adatbázisából vették az adatokat, továbbá az elmúlt 10 év során szervezett akciók útján jutottak adatokhoz.

Aleksandar Vučić szerb elnök akkor azt mondta, a nyugdíjasoknak kiküldött köszönőlevelet a párt és nem az ország elnökeként fogalmazta meg. Éppen ezért, a levél kiküldésének költségeit a párt és nem az adófizetők állták.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Testvérek - illusztráció
2020. JÚLIUS 10.
[ 16:23 ]
Azt már valamennyien sejtjük, hogy a koronavírus után (ha lesz ilyen) már nem lesz olyan az életünk, mint eddig volt. A tekintélyes bolgár politológus szerint a koronavírus fordulópont lehet a globalizáció történetében, különösen Európáéban. Azt azonban nem meri megjósolni, hogy nagyobb bezárkózáshoz, avagy még...
2020. JÚLIUS 4.
[ 17:20 ]
A koronavírus nem enged, az új védőintézkedések tovább sújthatják a megingott gazdaságot, a fő kérdés tehát – mi lesz a fizetésekkel? Az év második felében nem változnak a bérek a közszférában, míg a magánszektorban enyhe csökkenés várható, ezt vetíti előre az az elemzés, amely a Kvartalni monitor című...
2020. JÚLIUS 3.
[ 16:19 ]
A roma élet is számít – írta haza Brüsszelből Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője, hosszasan elemezve azt, amit leszűrhet Magyarország az Egyesült Államokban terjedő mozgalomból. Az ottani A fekete életek is számítanak (Black Lives Matter) az ő olvasatában így fordítható le, erre vinné a vitát, teljesen összekeverve...
2020. JÚLIUS 2.
[ 17:10 ]
Beolvasás folyamatban