Tükör
Hírességek, akik 2020-ban távoztak

A leköszönő évben számos ismert embertől kellett búcsút vennünk: a tudományos, a művészeti és a közélet meghatározó vagy közkedvelt képviselőjétől, több világklasszis sportolótól.

Összeállításunkkal (a teljesség igénye nélkül) azokra a hírességekre emlékezünk, akiket nem csak a szakma, hanem szűkebb vagy tágabb környezetünk, az egész világ gyászolt.

JANUÁR

Január első vesztesége Gesztesi Károly (56) színész, számos világhíresség magyar szinkronhangja. Az ő hangján szólalt meg a világhírű animációs filmben Shrek, a nagy, zöld ogre. De ezekben a napokban hunyt el Cerny Péter, a Peter Cerny Alapítvány alapítója (78), Felföldi Anikó Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes művész (81), Makkai Ádám Kossuth- és Kossuth-nagydíjas költő, nyelvész, műfordító (84), Terry Jones brit író, színész, rendező, a Monthy Python-csoport tagja (77).

A világ sportkedvelői repülőbalesetben januárban veszítették el Kobe Bryant kétszeres olimpiai bajnok amerikai profi kosárlabdázót, a sportág legendáját (41), aki kislányával együtt vesztette életét.

Január utolsó napján hunyt el Tornai József Kossuth-díjas író, költő, a nemzet művésze (92).

FEBRUÁR

Hosszan tartó, súlyos betegség után 72 éves korában az év második hónapjában hunyt el Wichmann Tamás kilencszeres világbajnok, háromszoros Európa-bajnok és kétszeres olimpiai ezüstérmes kenus, az 1970-es évek Magyarországának egyik legnépszerűbb sportolója.

Ebben a hónapban veszítettük el Csukás István Kossuth-díjas költőt, írót is. Olyan legendás mesefigurákat köszönhetünk a 83 évesen távozott művésznek, mint Mirr-Murr kandúr, Pom Pom vagy a Nagy Ho-ho-ho-horgász. A Süsü, a sárkányt 1977 karácsonyán kezdte vetíteni a Magyar Televízió. A Süsüke, a sárkánygyerek 2001-re, harmadik rész 2019 végére készült el.

A hónap utolsó napján hunyt el 92 évesen Székely Éva olimpiai bajnok úszó. 1956-ban Melbourne-ből ezüstöt, 1952-ben Helsinkiből aranyat hozott haza 200 mellen. Edzőként is eredményes volt, leghíresebb tanítványa lánya, Gyarmati Andreavolt.

Februárban távozott az élők sorából Andorai Péter Kossuth-díjas színművész, a nemzet színésze (71), Gene Reynolds amerikai rendező, producer, a MASH című tévésorozat egyik alkotója (96), Kirk Douglas Oscar-díjas amerikai színész (103), Stanley Cohen orvosi Nobel-díjas amerikai biokémikus (97), Göröcs János olimpiai bronzérmes labdarúgó, edző (80), Katherine Johnson, a NASA egyik első afroamerikai női matematikusa (101), Hoszni Mubarak volt egyiptomi elnök (91) is.

MÁRCIUS

Ebben a hónapban hunyt el Zana József színész (81), Javier Pérez de Cuéllar perui diplomata, volt ENSZ-főtitkár (100), Max von Sydow svéd színész, Ingmar Bergman számos filmjének főszereplője (90), Kenny Rogers amerikai countryzenész (81), Albert Uderzo, az Asterix és Obelix francia képregények egyik írója és rajzolója (92), Kovács Zsuzsa Jászai Mari-díjas színésznő (74), Krzysztof Penderecki lengyel zeneszerző (86), Manolisz Glezosz görög politikus, aki a második világháborúban letépte a náci zászlót az Akropoliszról (97), Bill Withers amerikai énekes, akinek ha a neve nem is cseng mindenki előtt ismerősen, de Ain´t No Sunshine című számát szinte mindenki ismeri (81), valamint Zdenka Vučković horvát énekesnő (78).

ÁPRILIS

Áprilisban szép kort megérve, 108 éves korában távozott William Frankland brit immunológus, "az allergia nagyapja". Radomir Antić szerb labdarúgó, edző (71) is ekkor hunyt el, akárcsak Fekete György Kossuth-díjas belsőépítész, a nemzet művésze, a Magyar Művészeti Akadémia tiszteletbeli elnöke (87).

A sort folytatta Gene Deitch, a Tom és Jerry rajzfilmsorozat Oscar-díjas rendezője (95), Tettamanti Béla Munkácsy Mihály-díjas grafikus (73).

Ebben a hónapban gyászolta a szakma és a nézők Győrffy Miklóst, a magyar televíziózás és rádiózás egyik meghatározó alakját. Több mint harminc éven át a Magyar Rádióban hallhattuk a Krónikában, a 168 Órában vagy a Vasárnapi Újságban. A Magyar Televízióban 1980 és 2008 között neki köszönhettük a Stúdió, a Hírháttér, a Napzárta vagy a Szólás szabadsága című műsorokat.

Gyászoltak ebben a hónapban a zenekedvelők is, ekkor távozott ugyanis Florian Schneider, a német Kraftwerk zenekar egyik alapítója (73) és Lynn Harrell amerikai gordonkaművész (76), de filmkedvelők is, meghalt Irrfan Khan bollywoodi filmszínész, a Gettómilliomos, a Pi élete és a Jurassic World szereplője (54). A hónap végén pedig meghalt Maj Sjöwall svéd írónő, aki a világszerte óriási népszerűságnek örvendő skandináv krimik hullámának egyik elindítója volt (84).

MÁJUS

Az év legszebb hónapjában távozott Szilágyi István színész (82), akit sokan az egyik legjobb magyar karakterszínésznek tartottak. Országosan ismertté 1968-ban Sípos úr figurájának megformálása tette a Bors című tévéfilmsorozatban. Legnagyobb sikerét az 1974-es Keménykalap és krumpliorr plakátragasztó Lópici Gáspár szerepével aratta.

A hónap elején távozott az élők sorából Millie Small jamaicai énekesnő, a My Boy Lollipop című dal előadója (73), Roy Horn amerikai bűvész és idomár, a Siegfried and Roy bűvészpáros fiatalabb tagja (75). Nem sokkal később elhunyt Little Richard amerikai rock and roll-énekes, zongorista (87), a rock’n’ roll meghatározó alakja, zenészgenerációk példaképe.

Ebben a hónapban halt meg a kiváló francia színész és rendező, Michel Piccoli (94), aki Jean-Luc Godard mellett olyan jelentős európai és amerikai rendezőkkel dolgozott, mint Alfred Hitchcock, Louis Malle vagy Marco Ferreri. Legfontosabb szerepei közé tartozott Luis Buñuel munkáiban látható alakításai (A nap szépe, A burzsoázia diszkrét bája, A szabadság fantomja).

Oliver E. Williamson Nobel-díjas közgazdász (87) is ebben a hónapban hunyt el, akárcsak Ashley Cooper négyszeres Grand Slam-győztes ausztrál teniszező (83), Jimmy Cobb amerikai dzsesszdobos, Miles Davis szextettjének egykori tagja (91) és egy másik muzsikus, Lennie Niehaus amerikai szaxofonos, zeneszerző, több Clint Eastwood-film kísérőzenéjének komponistája (90).

A hónap utolsó napján halt meg Christo bolgár származású amerikai képzőművész (84), aki munkássága során a világ több híres épületét csomagolta be.

JÚNIUS

"Ma hajnalban örökre lecsukta szemét Benedek Tibor, a háromszoros olimpiai, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó legenda" - erre a hírre ébredtünk június 18-án. Nem csak a hazai, a külföldi sportvilág is gyászolta a 47 éves olimpiai bajnok vízilabdázó.

Június 21-én este Bálint gazda, azaz Bálint György ment el csöndben. Százévesen is nagyon aktív volt, az ország kedvenc kertésze a Facebookon sem tétlenkedett, közösségi oldalán is számtalan jó tanáccsal és érdekességgel látta el rajongóit.

Ebben a hónapban halt meg Janez Kocijančič szlovén sportdiplomata, az Európai Olimpiai Bizottság (EOC) elnöke (77), Földi Teri Jászai Mari-díjas színésznő (86), Göncz Árpádné, a néhai köztársasági elnök özvegye (96), Kő Pál Kossuth-díjas szobrász, a nemzet művésze (79), Bonnie Pointer amerikai énekesnő, a Pointer Sisters tagja (69), Charles Webb amerikai regényíró, a műve alapján készült a Diploma előtt című film (81) Dustin Hoffmann főszereplésével. Távozott az élők sorából Kárpáti György háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, a nemzet sportolója (84), Joel Schumacher amerikai filmrendező, producer (80), Ónody György újságíró, a Magyar Rádió korábbi vezető szerkesztője (86) is.

JÚLIUS

Július 12-én 76 esztendős korában elhunyt Szűcs Lajos, az 1968-as, mexikóvárosi olimpián aranyérmes labdarúgócsapat tagja.

E hónap elején hunyt el Ronnie és Donnie Galyon, a világ leghosszabb életű sziámi ikrei (68).

Az egész világ gyászolt Ennio Morricone Oscar-díjas olasz zeneszerző, karmestert (91), a filmzene koronázatlan királyát.

A gyilkos kórral való többéves küzdelme után elhunyt Kelly Preston amerikai színésznő (57).

A hónap végén elhunyt minden idők egyik legjobb blues-gitárosa, Peter Green, a Fleetwood Mac együttes alapítója (73). Zeneszerzőnek, a ő nevéhez fűződik a Black magic woman című szám, amelyet Santana is világsikerre vitt. A Fleetwood Mac az Albatross című instrumentális felvétellel lett világszerte ismert. Ugyanezen a napon, július 25-én hunyt el Olivia de Havilland kétszeres Oscar-díjas brit-amerikai színésznő, az Elfújta a szél főszereplője (104), majd egy héttel később Sir Alan Parker angol filmrendező, forgatókönyvíró és producer (73), az Éjféli expressz, a Pink Floyd együttesről készült A Fal, vagy az Evita filmek rendezője.

AUGUSZTUS

A hónap elején, 92 éves korában elhunyt Leon Fleisher, világhírű amerikai zongorista, aki egy betegség miatt évtizedeken át csupán bal kézzel játszott.

Ebben a hónapban távozott az élők sorából John Hume Nobel-békedíjas északír politikus (83), Reigl Judit Franciaországban élt Kossuth-díjas festőművész (97), Russell A. Kirsch a pixel (képpont) amerikai feltalálója (91), Kulcsár Gergely olimpiai ezüstérmes gerelyhajító (86) és a kortárs magyar képzőművészet egyik legjelentősebb alakja, Sváby Lajos Kossuth-díjas festőművész (84), valamint Kamuti László világbajnoki ezüstérmes tőrvívó (80).

SZEPTEMBER

A hónap elején hunyt el Jirí Menzel (82) Oscar-díjas, cseh filmrendező, színházi rendező, színész, a csehszlovák új hullám kiemelkedő alakja, Oscar-díjat nyert 1967-ben a Szigorúan ellenőrzött vonatok című filmjével.

Szeptemberben távozott az élők sorából Hernádi Miklós író, műfordító, szociológus (76), Terence Conran, a leghíresebb brit designer, író, a londoni Design Múzeum társalapítója (88), Keleti György volt honvédelmi miniszter (74), Bertók László Kossuth-díjas költő (84).

A hónap közepén a koronavírus-fertőzés szövődményeiben meghalt Momčilo Krajišnik, a kilencvenes évek véres jugoszláv háborúinak hírhedt alakja, háborús bűnökért elítélt volt boszniai szerb házelnök (75). Ebben a hónapban halt meg a Douch/Dutch néven ismert Kaing Guek Eav is, aki a kambodzsai vörös khmerek egykori legnagyobb kínzóközpontjának volt a vezetője. Ő irányította a börtönt, ahol 1975 és 1979 között 15 ezer embert kínoztak meg, majd végeztek ki.

Szeptemberben hunyt el Arthur Ashkin amerikai fizikus, aki legidősebben, 96 éves korában nyerte el a Nobel-díjat (100), Verebély Iván Jászai Mari-díjas színész (82), Lukács István háromszoros Oscar-díjas, többszörös olimpiai bajnok mesterszakács (81), Pierre Troisgros három Michelin-csillagos francia séf (92).

Gyászolt a művészvilág is szeptemberben. Elhunyt Juliette Gréco francia színésznő, sanzonénekes (93), akinek szuggesztivitása nemcsak mély hangjában, hanem sajátos előadásmódjában is rejlett. Gesztusai úgy kísérték a zenét, hogy a közönség a nyelv ismerete nélkül is megértette mondanivalóját. A francia televízó népszerű bűnügyi sorozatának, a nálunk vetített Belphegor-nak is hősnője volt. Néhány nappal később hunyt el Párizsban Goran Paskaljević szerb filmrendező (73), akinek több mint 30 dokumentumfilm és 13 játékfilm, köztük a Lőporos hordó (1998), a Valaki más Amerikája (1995) és az Argentin tangó (1992) fűződik a nevéhez.

OKTÓBER

Elhunyt Callmeyer Ferenc kétszeres Ybl Miklós-díjas építész (92), a magyar modern építészet egyik legfontosabb akotója. Néhány nappal később elhunyt Takada Kenzo japán-francia divattervező (81), dr. Patay Pál, a XX. századi magyar régészet egyik legfontosabb alakja (105), Margaret Nolan angol színésznő, a Goldfinger című Bond-film és a Folytassa-sorozat szereplője (76), Johnny Nash amerikai reggae-énekes, az I Can See Clearly Now előadója (80) és Eddie Van Halen amerikai gitáros (65).

Ebben a hónapban hunyt el Mario Molina Nobel-díjas mexikói kémikus, az ózonlyuk egyik felfedezője (77), Spencer Davis angol rockzenész (81) a ’60-as évek beatzenéjének egyik nagy hatású zenésze, a Spencer Davis Group gitáros-zenekarvezetője, Li Kun Hi, a dél-koreai Samsung óriásvállalat elnöke (78). A koronavírus áldozata lett Amfilohije Radović, a montenegrói szerb ortodox egyház feje (82).

A hónap utolsó napján hunyt el Sir Sean Connery Oscar-díjas skót színész (90). Sir Sean, akit II. Erzsébet királynő 2000-ben emelt a Sir előnév viselésére jogosító lovagi rangra, Őfelsége leghíresebb titkos ügynöke, James Bond első filmbeli megtestesítőjeként tett szert világhírnévre. Connery hét Bond-filmben alakította a valóságban is létező brit külső hírszerzés, az MI6 007-es ügynökét, először 1962-ben. Oscar-díját 1988-ban vehette át az Aki legyőzte Al Caponét című filmben nyújtott alakításáért. Ahogy idősödött, egyre összetettebb figurák szerepeit bízták rá. Mély átéléssel és bölcsességgel jelenítette meg A rózsa neve (1986) nyomozó szerzetesét, vagy a Medicine Man (1992) Afrikában küzdő orvosát.

NOVEMBER

Ebben a hónapban elhunyt a 77 éves Benkő László Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zenész, billentyűs, zeneszerző, az Omega tagja. Alig néhány napra rá újabb emberét veszítette el az együttes, Mihály Tamás is távozott az élők sorából.

Az év novemberében derült ki, hogy a 69 éves Balázs Fecó Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas énekest megfertőzte a koronavírus. Két héttel később, november 26-án hunyt el.

Ebben a hónapban hunyt el Ken Hensley, a Uriah Heep brit rockegyüttes billentyűse (74), Ken Spears amerikai producer, forgatókönyvíró, a Scooby-Doo rajzfilmsorozat egyik alkotója (82) és Paolo Gabriele, XVI. Benedek nyugalmazott pápa egykori személyi inasa, a Vatileaks-botrány kirobbantója (54) és Konok Tamás Kossuth-díjas festő- és szobrászművész, a nemzet művésze (90) is.

A koronavírus áldozata lett Szőcs Géza Kossuth-díjas költő, újságíró, politikus (67), József Attila- és Kossuth-díjas költő, volt kulturális államtitkár, Orbán Viktor kulturális főtanácsadója. 2015-ben Kossuth-díjat kapott az egyetemes magyar irodalmat erdélyi gyökereiből táplálkozó, egyedi stílusú művészetével gazdagító költői-írói alkotómunkája elismeréseként.

Koronavírusban halt meg az angol kriminalisztika huszadik századi történetének egyik leghírhedtebb sorozatgyilkosa Peter Sutcliffe, akire 1981-ben róttak ki húsz életfogytiglant tizenhárom nő brutális meggyilkolásáért és hét további gyilkossági kísérletért.

Ugyancsak a pandémia áldozata lett Irinej pátriárka, a szerb ortodox egyház feje (90), Böröndi Tamás színész, a Vidám Színpad igazgatója (65).

101 évesen elhunyt Peter Florjančič legendás szlovén feltaláló, akinek neve sokak számára nem cseng ismerősen, de találmányait, a fröccsöntőgépet, a diakeretet, a parfümporlasztót, a cipzárat, a légzsákot mindenki ismeri.

Nem csak a sportkedvelők, az egész világ megdöbbent, hogy 60 éves korában elhunyt Diego Maradona világbajnok argentin labdarúgó, minden idők egyik legjobb futballistája.

DECEMBER

Életének 81. évében elhunyt Pécsi Ildikó Kossuth-díjas színművész. Száznál több filmben, tévéjátékban és sorozatban játszott (A Tenkes kapitánya, Az aranyember, Hattyúdal, Veri az ördög a feleségét, Indul a bakterház, Te rongyos élet, Linda, Montecarlo!, Ketten Párizs ellen). Több mint fél évszázados boldog házasságban élt férjével, az ugyancsak az idén eltávozott olimpiai bajnok, egykor világválogatott labdarúgó Szűcs Lajossal, aki a legenda szerint akkor szeretett bele, amikor meglátta Az aranyember című filmben.

Újabb magyar zenészlegenda távozott, a 81 éves korában elhunyt Bergendy István Liszt Ferenc-díjas zeneszerző, szaxofonos, énekes, a Bergendy együttes alapítója és zenekarvezetője személyében, aki szintén a koronavírus szövődményei miatt hunyt el.

Az év utolsó hónapjában hunyt el Valéry Giscard d´Estaing volt francia elnök (94), Chuck Yeager amerikai pilóta, aki 1947-ben elsőként törte át a hanghatárt (97), Paolo Rossi aranylabdás, világbajnok olasz labdarúgó (64), Bartók Péter zongorista, Bartók Béla kisebbik fia (96) és a kémregények királya, John le Carré brit író (89).

A koronavírus áldozata lett 59 éves korában Kim Ki-duk, az egyik legelismertebb koreai filmrendező, akinek filmjeit az európai közönség is kedvelte. Különös, lírai hangulatú filmjeit. a Lopakodó lelkeket, Az irgalmas lányt vagy az Arirang című alkotásokat szerette a közönség, míg a Pietà 2012-ben elnyerte Velencében az Arany Oroszlánt is, mellyel az első koreai film lett, ami elnyerte a legjobb film díját a három legnagyobb nemzetközi filmfesztiválok egyikén.

Az év utolsó napjaiban hunyt el 98 éves korában Pierre Cardin világhírű francia divattervező. Az ő nevéhez fűződik a ma már világszerte elterjedt gyakorlat kialakítása, amely szerint a divatházak neve vagy logója látható helyen jelenik meg a ruhákon. Saját divatháza mellett több száz céget is birtokolt, összesen több százezer embernek adva munkát. Voltak színházai, éttermei, médiaérdekeltségei és kastélyai is, például Sade márki egykori kastélya is az övé volt. Az UNESCO jószolgálati nagykövete volt 1991 óta.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

12 milliárd euró - illusztráció
2021. JÚNIUS 8.
[ 10:29 ]
A nemzeti összetartozás napja - illusztráció
2021. JÚNIUS 4.
[ 5:56 ]
A pandémia lassú lecsengése után folytatódik a szuverén uniós tagállamok küzdelme az Európai Unióban Az uralkodó közerkölcsi kultúrával és viszonyokkal kapcsolatban az egyik leggyakrabban előkerülő fogalom a liberalizmus, amelyet eredetileg politikai filozófiaként próbáltak körül írni. Bár a köznapi polgárok...
2021. MÁJUS 31.
[ 21:06 ]
Armin Laschet CDU-elnök egy podcastben beszélt Németország és az EU kihívásairól. Szerinte a kelet-nyugati megosztottság továbbra is jelen lesz a kontinensen, és ezen csak a lengyelekkel és a magyarokkal együtt lehet dolgozni. „A nem fizető kisebbség nem bírálhatja felül a többség akaratát” – jelentette ki a...
2021. MÁJUS 28.
[ 12:08 ]
Az elmúlt két évtizedben már folytak a kutatások egy univerzális influenza elleni oltás kifejlesztésére, hiszen a tudósok úgy vélték, ez a vírus okozhatja a következő világjárványt. Aztán amint megjelent a SARS-CoV-2 és körbefertőzte a világot, nekiláttak az univerzális vakcina ötletét átültetni a SARS víruscsalád...
2021. MÁJUS 27.
[ 19:20 ]
Beolvasás folyamatban