Tükör
Az év botránya robbant ki a szerbiai köszolgálati tévénél
Kitalált műsorok, több milliós tiszteletdíjak, összeférhetetlenség, pazar bécsi kirándulások, és ki fizeti mindezt? A szerbiai polgárok!
Betűméret:             

A Szerbiai Rádió-televízió (RTS) még mindig hallgat azzal a jelentéssel kapcsolatban, amelyet a Pištaljka oknyomozó portál tett közzé, s amely arról szól, miként szórja a polgárok pénzét a közszolgálati médium, de arról is szó esik, miként köttetnek meg a különféle ügyletek a “külsős” produkciós irodákkal, valamint, hogy a televíziós műsorvezetők rendes havi fizetésük mellett mire kapnak még szabadszemmel is jól látható nagyságú tiszteletdíjakat is. S ha a helyzetet lehet még fokozni, akkor Branislav Klanšček, az RTS Igazgató Bizottságának elnöke azzal fenyegetőzik, feljelentést tesz egy nem létező műsor miatt, aminek műsorvezetőit és produkciós munkatársait rendszeresen fizették.

Olyan, mintha lenne, de nincs

Branislav Klanšček az N1-nek azt nyilatkozta, “rájött”, azt RTS-en van egy műsor, amit úgy könyvelnek el, mint ha létezne, pedig nem létezik. Az Egy jó nap című műsornak külön számlája is van, amelyről eddig – 2020 óta – 14 millió dinárt költöttek el, emiatt az IB elnöke feljelentést fontolgat.

“Az említett összeget díszletekre és műsorvezetőkre költötték, csak éppen a díszlet hiányzik... Ugyanis egy kollázs típusú műsorról van szó. Az adás rendezője Olivera Kovačević, aki minden adásért megkapja a pénzét, csak éppen adás nincsen”, mondta Klanšček.

Ezt megelőzően nyilvánosságra kerültek az igazgató bizottság üléséről készült jegyzőkönyv részletei, amelyben egyebek között az szerepel, hogy az RTS legdrágább műsora egy kvíz, amely magánprodukcióban készül, s amelyre éves szinte 55-ször több pénzt költenek, mint az RTS produkciójában készülő két legnézettebb műsorra. A jegyzőkönyvben, amelyhez az oknyomozó portál nem hivatalos úton jutott, az áll, hogy az IB leszögezi, magáncégeknek fizetnek olyan tartalmak elkészítéséért, amelyhez az RTS-nek minden műszaki feltétele és szakember állománya megvan.

Azt külön kihangsúlyozzák, hogy az RTS alkalmazottai magáncégek bizonyos projektjeiben vesznek részt, és ez "kimeríti az összeférhetetlenség fogalmát", ráadásul mindezt a közszolgálat vezérigazgatója, Dragan Bujošević áldásával teszik.

Hogy van az, hogy a drágább az “olcsóbb és gyorsabb”?

Predrag Azdejković, az RTS Igazgató Bizottságának tagja azzal kapcsolatban, hogy egyes RTS-műsorvezetők tiszteletdíjat kapnak külső gyártású műsorokért, miközben rendszeresen foglalkoztatják őket a közszolgálatban, azt mondja, ezt az az etikai kódex is tiltja, amelyet tavaly december végén fogadtak el. Hozzátette, kíváncsian várják Dragan Bujošević vezérigazgató reagálását az ügyben.

“Ami a legbosszantóbb, hogy az RTS nagy költségvetéssel dolgozik. Az éves büdzséjük meghaladja a 100 millió eurót. Bosszant, amikor Szerbia polgárainak pénzét szórják. Felmegy az ember a közösségi portálok valamelyikére és olvassa az emberek kommentjeit az RTS műsorairól, azokról a sorozatokról, amelyekre kidobtak néhány millió eurót és azt mondja, itt valami nagyon nincs rendben”, mondja Azdejković, hozzátéve, szeretné, ha a minőség követné a ráfordított összeg nagyságát.

Dragan Bujošević, az RTS vezérigazgatója válaszolt az igazgató bizottság észrevételeire, igaz, nem a szóbanforgó ülésen, hanem hat hónappal később. Levelében, ami a nyilvánosság számára nem elérhető, s amelyhez a Pištaljka ugyancsak nem hivatalos úton jutott, elismeri, hogy az aktuális vezetés legalább hét, magánprodukcióban készülő műsorra kötött szerződést, ebből ötöt az előző vezetéstől “örökölt”, de azt is elismerte, hogy a sorozatműsorok szinte 100 százalékban külsős produkciókra vannak bízva. Az RTS igazgatója a privát produkciók bevonását azzal indokolja, hogy az "olcsóbb és gyorsabb".

Egy Rolling Stones-koncert is belefért

A Társadalomkutatási Iroda (BIRODI) felkérte az Állami Számvevőszéket (DRI) a Szerbiai Rádió (RTS) működésének rendkívüli ellenőrzésére azzal kapcsolatban, hogy a közszolgálat igazgatója, Dragan Bujošević a Rolling Stones bécsi koncertjére az RTS költségén utazott el.

A BIRODI közlése szerint, tavaly december 18-án kérelmet nyújtottak be az RTS-hez Bujošević koncertlátogatásával kapcsolatos közérdekű információkhoz való hozzáférése címén, továbbá annak kapcsán, hogy Ivan Radovanović újságírónak 234 000 dinár tiszteletdíjat fizettek ki a koncerttel kapcsolatos tudósításáért, de a közszolgálattól a mai napig nem kaptak választ.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Béla
2023. FEBRUÁR 15. [ 16:45 ]

Most miért is nem vagyok meglepve?


A magyar dráma napja - illusztráció
2023. SZEPTEMBER 21.
[ 10:04 ]
50 százalék, hogy szétesik az EU - illusztráció
2023. SZEPTEMBER 19.
[ 23:11 ]
Zsidó újév - illusztráció
2023. SZEPTEMBER 15.
[ 10:56 ]
Huszonkét évvel a tragikus szeptemberi keddi nap után a 2001. szeptember 11-i terrortámadás áldozataira emlékeznek az Egyesült Államokban. A csaknem háromezer áldozatot követelő cselekmény politikai, gazdasági és katonai következményei gyakorlatilag megváltoztatták a világtörténelem menetét, és bár 2004-ben a vizsgáló...
2023. SZEPTEMBER 11.
[ 7:51 ]
A cikk szerint a Nyugat már elérte a célját, ez innentől Ukrajna háborúja. A nyugati politikai vezetők ugyan támogatni akarják Ukrajnát szinte „bármi áron”, ellenben a rideg valóság az, hogy Kijev céljai már nem egyeznek a nyugati célokkal – írta meg a Sky News alapján a Mandiner. A lap közölte, hogy a politikai...
2023. SZEPTEMBER 11.
[ 0:00 ]
Egy új felmérésben, ami a „legjobb országok” lakosai között készült, 36 ország válaszadóinak bő kétharmada gondolja, hogy Oroszország veszélyt jelent a világra, míg Kína és az Egyesült Államok veszélyességi rátája alacsonyabb. Egyre több országban jelentkezik tapintható félelem Oroszországtól. Oroszország a...
2023. SZEPTEMBER 8.
[ 22:41 ]
Beolvasás folyamatban