Tükör
Süket telefon
Betűméret:             

A posta megbízott igazgatója szerint a sztrájkolók minden követelése teljesült, a postások szerint semmi.

Második hete tart a szerbiai postai dolgozók sztrájkja, amely során a postások megfogalmazták követeléseiket, egyebek között a bérek emelését és a postások számának növelését kérik, ám mire a vezetőség fülébe ez – az időközben megalakított bizottságokon, cselekvési és ütemterveken keresztül – eljutott, már úgy átalakult, mint a süket telefon nevű gyerekjáték során elsőként fülbe súgott szó, ami, a végére már semmiben sem hasonlít az eredetire. Ennek következtében Zoran Đorđević, a Szerbiai Posta megbízott igazgatója – aki végzettségét tekintve közgazdász ugyan, de roppant sokoldalú, mert volt már honvédelmi és munkaügyi miniszter is, de megbízták a Szerb Köztársaság Kormánya Nemek Közötti Egyenlőségi Politikai Tanácsának elnöki tisztségével és hát fegyverzetért felelős nemzeti igazgató is volt, akit idén augusztusban szlovéniai nagykövetnek javasoltak, de ez valahogy elhúzódik – most kénytelen a sztrájkoló postásokkal vesztegetni drága idejét. Magvas, ám nem mindig átgondolt kijelentéseivel eddigi karrierje során magára haragította már az összes nőt, aztán a fiatal orvosokat, most meg már csak a postai dolgozók hiányoztak.

„Kollégáimmal azon tanakodtunk, mi lehetne a válasz a szakszervezet és azok követeléseire, akik munkabeszüntetéssel tiltakoznak”, mondta a mai sajtótájékoztatóján, amelyet a sztrájkkal kapcsolatosan tartott, hozzátéve, a tájékoztató után írásban fogja mindenkinek megküldeni, hogy a követelések teljesültek.

Az igazgató elmondta, a postások fizetései mintegy 7000 dinárral magasabbak lesznek az eddigieknél.

"Ügyeltünk arra is, hogy a béremelés lineáris legyen, azt néztük, hogy azok kapják, akik valóban dolgoznak, s mindez a lehetséges határokon belül maradjon. Gondoltunk az adminisztratív munkakörben dolgozókra is és meg kell mondanom, hogy a jelenlegi béremelésnek nincs köze ahhoz az emeléshez, ami majd januártól jön”, fejtette ki Đorđević és ismételten aláhúzta, mindenki kérésének megpróbáltak eleget tenni. Azt azonban nem rejtette véka alá, azok, akik nem dolgoznak, mert például betegszabadságon vannak, nem kapnak emelést, ugyanakkor, aki az eddigieknél is többet szeretne dolgozni, az még plusz pénzt is kaphat.

Đorđević mindezek után holnap ellátogat Újvidékre, ahol a legvérmesebbek a sztrájkoló postások. Szavai szerint mielőbb rendezni kell a helyzetet, mert 14.100 ember és ezek családjának élete függ ettől. Nem felejtette el az ország összes olyan polgárát sem, aki arra vetemedne, hogy bármilyen postai küldeményt küldjön valahonnan valahova. „November 1-jétől minden küldemény díját, ami most egyes logisztikai központokban vesztegel, a postai dolgozók között osztjuk ki”, zárja szavait Đorđević, és hozzáteszi, hogy ezektől az intézkedésektől azt várja, hogy leálljanak a tiltakozások, mert minden követelést maradéktalanul teljesítettek.

Ezzel szemben a postai dolgozók csak néznek és azt állítják, egy szó sem igaz mindebből.

„Először is azt kell hangsúlyoznunk, hogy nem született semmiféle megállapodás azon egyszerű oknál fogva, hogy senki nem is tárgyalt velünk a követeléseinkről. A Post Pro vállalat, amire a megbízott igazgató folyton hivatkozik, voltaképpen a postai pénzekkel való visszaélést szolgálja. Ezt a céget a posta alapította, egyetlen foglalkoztatottja van és a Gazdasági Nyilvántartási Ügynökség (APR) nyilvántartása szerint milliós bevételekkel bír, ami voltaképpen a mi pénzünk, miközben a fizetéseinkre nem jut”, mondják a postások, akik szerint nem „sutyiban” akarnak dolgozni holmiféle „leányvállalatoknál”, hanem azt követelik, hogy a vállalat, ahol munkaviszonyban vannak, kifizesse nekik azt, ami jár.

„Arra is szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy egyes városokban a postahivatalok vezetői azzal csitítják az elégedetlenkedő dolgozókat, hogy ’az 50 ezer is tisztességes fizetés’, ami azért álságos, mert ugyanezeknek az igazgatóknak a fizetése a postai dolgozók bérének a három-négyszerese. Két hét munkabeszüntetés után még semmilyen konkrét ajánlatot nem kaptunk. A Szerbiai Postánál felmerülő problémák megoldása érdekében mi, dolgozók azonnali választ követelünk a kormánytól, de követeljük a megbízott igazgató leváltását is, akinek megbízatása már amúgy is régen lejárt ” – mondják a posta dolgozói, hozzátéve: a sztrájk folytatódik.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Béla
2023. NOVEMBER 8. [ 18:00 ]

Kitartás postások.


A holland Trump - illusztráció
2023. NOVEMBER 29.
[ 18:58 ]
Szuperlatívuszokban Szoboszlairól - illusztráció
2023. NOVEMBER 23.
[ 12:19 ]
November 15: A magyar szórvány napja - illusztráció
2023. NOVEMBER 15.
[ 8:57 ]
Az Országgyűlés 2011-ben nyilvánította november 13-át a magyar nyelv napjává, lehetővé téve, hogy évente egyszer a közfigyelem a magyar nyelvre, kulturális örökségünk és nemzeti identitásunk alapjára irányuljon. Az Országgyűlés 2011. szeptember 26-án fogadta el 66/2011. számú határozatát, amely szerint „az...
2023. NOVEMBER 13.
[ 15:11 ]
Mivel Scholz nem képes bátor lépéseket tenni, egyetlen lehetősége maradt, hogy megpróbálja fenntartani a látszatot – így fogalmaz a politikai lépéskényszert okozó menekültáradat merész elhatározás híján kezelni képtelen német kancelláról a Politico. A brüsszeli lap szerint az afrikai országok szó szerint hallani...
2023. NOVEMBER 10.
[ 14:27 ]
UKRAJNA, A PILOT PROJEKT „A háború az, amikor megteremtjük a poklot, azt remélve, hogy valami jót hozunk ki belőle.” Liddell Hart Az USA célja hosszú idő óta az orosz természeti kincsek feletti rendelkezés megszerzése volt. 1990 után egy évtizedre sikerült is részben közvetlenül, részben oligarcha-strómanokon...
2023. NOVEMBER 6.
[ 13:23 ]
Beolvasás folyamatban