Tükör
A 19./d. paragrafus
Ukrajna végre-valahára leszállította Oroszország számára az ürügyet a nukleáris fegyverek bevetésére
Betűméret:             

Nem, ez nem egy Stirlitz paródia, bár a bejegyzés olvasása után mindenki azt fogja kívánni, hogy bárcsak az lenne.

Május 22-én ukrán csapásmérő eszközök jelentős károkat okoztak egy Krasznodárhoz közeli orosz radarállomásban.

Ennek önmagában igen csekély hírértéke lenne, ha nem egy olyan stratégiai lokátorról (Voronezh DM) lenne szó, amely egy meglepetésszerű nukleáris csapás ellen hivatott megvédeni Oroszországot.

Hogy miért kéne ennek a hírnek feljebb pumpálnia a kortizolszintünket?

1. Mikor egy atomhatalom egyik stratégiai "szemét" megvakítják, akkor az illető hatalom ezt úgy értelmezheti, mint egy nyitányt egy meglepetésszerű nukleáris támadáshoz. Többek között ez az oka annak, hogy az atomhatalmak nem bántják egymás katonai műholdjait.

2. Az orosz nukleáris doktrína szerint az ország azokban az esetekben is bevethet atomfegyvert, amikor az orosz stratégiai eszközöket támadás éri. Ez az orosz doktrína híres/hírhedt 19./d. paragrafusa:

"...attack by adversary against critical governmental or military sites of the Russian Federation, disruption of which would undermine nuclear forces response actions;"

https://archive.mid.ru/.../rp0fiUBmANaH/content/id/4152094

3. Magyarul, Ukrajna végre-valahára leszállította Oroszország számára az ürügyet a nukleáris fegyverek bevetésére. Történt ez az orosz doktrína ismeretében és anélkül, hogy a támadásnak bármilyen közvetlen relevanciája lett volna arra nézve, ami a frontokon történik.

A stratégiai lokátor elleni támadás egy egész sor kérdést vet fel:

1. Ki fogja-e használni Oroszország a tálcán kínált ürügyet?

2. Mi volt az ukrán megfontolás a célpont kiválasztása mögött?

3. Mit fog tenni Oroszország ha a stratégiai eszközei elleni támadások tovább folytatódnak ami a hadászati-hírszerzési képességének a lebontásához vezethet?

(Az eredeti itt olvasható)

Robert C. Castel (Facebook)
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Nyakig a hitelekben - illusztráció
2024. JÚLIUS 12.
[ 11:44 ]
Európai béketervet sürget Orbán - illusztráció
2024. JÚLIUS 10.
[ 16:51 ]
Az Európai Unió versenyképességének helyreállításáról írt cikket Orbán Viktor miniszterelnök a Financial Timesban. A kormányfő a londoni gazdasági napilapban megjelent írásában hangsúlyozza: tizenhárom évvel első elnöksége után Magyarország immár másodszor tölti be az Európai Unió Tanácsának soros elnöki...
2024. JÚLIUS 2.
[ 18:04 ]
Patrióta kiáltványt fogadtak el az európai jövőért vasárnap délelőtt Bécsben, amelynek aláírói Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke, Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke, valamint Andrej Babis korábbi cseh kormányfő, az ANO párt elnöke. Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az aláírt...
2024. JÚNIUS 30.
[ 12:20 ]
Joe Biden elnökjelölti vitája akkora égés volt, hogy már a Demokrata Pártnak is kínossá vált a regnáló elnök. Kicsi az esély arra, hogy most eltávolítsák a kampányból, de nem lehetetlen, írja a VG. Itt vannak a legfontosabb kérdések Joe Biden leváltásáról. Az elnökjelölti vitán nyújtott teljesítményével Joe...
2024. JÚNIUS 28.
[ 17:40 ]
Beolvasás folyamatban