Tükör
Milyen az átlagos szerbiai turista
Betűméret:             

Szerbiában az alkalmazottak és a nyugdíjasok utaznak a legtöbbet, főként Görögországban nyaralnak, és utazási irodán keresztül foglalják le az üdülést.

Részben ez jellemzi egy átlagos szerbiai turista profilját, amelyet a Turisztikai Irodák Országos Szövetségének (JUTA) rendelkezésére álló adatai alapján készítettek el.

Aleksandar Seničić, a JUTA igazgatója szerint a szerbiai turistákra jellemző, hogy nem nagyon foglalkoznak a turisztikai célpontok közelében lévő világproblémákkal. Egyiptom például nagyon közel van a Gázai övezethez, ahol háborús műveletek folynak, de ez nincs hatással a szerbiai utasforgalomra.

Ki és mikor utazik a legtöbbet?

„Szerbiából a legtöbbet a dolgozó polgárok és a nyugdíjasok utaznak. A nyugdíjasok főként az előszezonban és idényen kívül, míg a munkavállalók a főszezonban utaznak a legtöbbet, de ez is elkezdett változni. A legtöbben családostul utaznak, az egyre melegebb időjárás miatt már májusban és júniusban, vagyis tavasszal és a nyár legelején többen utaznak, mint korábban, de októberben is nyaralnak”, mondta Seničić.

„Ezek az emberek egyre gyakrabban fizetnek be drasztikusan olcsóbb utazásokat, amelyek május végén vagy június elején kezdődnek és június végén érnek véget, de a szezon után is, szeptember végéig. Ezek az olcsóbb megoldások, és az elmúlt években sokan döntöttek úgy, hogy így szervezik meg a nyaralásukat”, magyarázta Seničić.

Hová utaznak a leginkább a szerbiai polgárok?

A JUTA adatai szerint a szerbiai polgárok többnyire Görögországba utaznak, ezt követi Montenegró és Törökország. A nyári idényben mintegy 70 százalékuk utazik Görögországba, közel 7-10 százalékuk nyaral Montenegróban és Törökországban, 5 százalékuk Olaszországban és Bulgáriában, és kisebb arányban vannak azok, akik Horvátországot, Spanyolországot, Albániát, vagy valamelyik másik országot választják.

„Az úti célok évek óta nem változtak. Néha megjelenik egy-egy újabb úti cél, vagy a régebbiek közül valamelyik érdekesebbé válik a többinél, de számunkra az első és legfontosabb mindig Görögország. Évente mintegy egymillió turista utazik ebbe az országba. Polgáraink nagyobb hányada Görögország északi részét választja. A becslések szerint 600-700 ezerre tehető a számuk”, mondta.

Ügynökségen keresztül vagy magánszervezésben?

Aleksandar Seničić szerint Szerbiából többen utaznak nyaralni utazási irodákon keresztül, mint magánszervezésben, és ez az arány 70:30 százalékban oszlik meg.

Készpénz vagy halasztott fizetés?

A korábbi nyári idényekben az volt a tapasztalat, hogy a szerbiai turisták többsége részletekben fizette ki a nyaralását, most viszont a becslések szerint 50:50 százalékban fizetnek készpénzzel és halasztott fizetéssel.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Nyakig a hitelekben - illusztráció
2024. JÚLIUS 12.
[ 11:44 ]
Európai béketervet sürget Orbán - illusztráció
2024. JÚLIUS 10.
[ 16:51 ]
Az Európai Unió versenyképességének helyreállításáról írt cikket Orbán Viktor miniszterelnök a Financial Timesban. A kormányfő a londoni gazdasági napilapban megjelent írásában hangsúlyozza: tizenhárom évvel első elnöksége után Magyarország immár másodszor tölti be az Európai Unió Tanácsának soros elnöki...
2024. JÚLIUS 2.
[ 18:04 ]
Patrióta kiáltványt fogadtak el az európai jövőért vasárnap délelőtt Bécsben, amelynek aláírói Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke, Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke, valamint Andrej Babis korábbi cseh kormányfő, az ANO párt elnöke. Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az aláírt...
2024. JÚNIUS 30.
[ 12:20 ]
Joe Biden elnökjelölti vitája akkora égés volt, hogy már a Demokrata Pártnak is kínossá vált a regnáló elnök. Kicsi az esély arra, hogy most eltávolítsák a kampányból, de nem lehetetlen, írja a VG. Itt vannak a legfontosabb kérdések Joe Biden leváltásáról. Az elnökjelölti vitán nyújtott teljesítményével Joe...
2024. JÚNIUS 28.
[ 17:40 ]
Beolvasás folyamatban