Tükör
Milyen az átlagos szerbiai turista
Betűméret:             

Szerbiában az alkalmazottak és a nyugdíjasok utaznak a legtöbbet, főként Görögországban nyaralnak, és utazási irodán keresztül foglalják le az üdülést.

Részben ez jellemzi egy átlagos szerbiai turista profilját, amelyet a Turisztikai Irodák Országos Szövetségének (JUTA) rendelkezésére álló adatai alapján készítettek el.

Aleksandar Seničić, a JUTA igazgatója szerint a szerbiai turistákra jellemző, hogy nem nagyon foglalkoznak a turisztikai célpontok közelében lévő világproblémákkal. Egyiptom például nagyon közel van a Gázai övezethez, ahol háborús műveletek folynak, de ez nincs hatással a szerbiai utasforgalomra.

Ki és mikor utazik a legtöbbet?

„Szerbiából a legtöbbet a dolgozó polgárok és a nyugdíjasok utaznak. A nyugdíjasok főként az előszezonban és idényen kívül, míg a munkavállalók a főszezonban utaznak a legtöbbet, de ez is elkezdett változni. A legtöbben családostul utaznak, az egyre melegebb időjárás miatt már májusban és júniusban, vagyis tavasszal és a nyár legelején többen utaznak, mint korábban, de októberben is nyaralnak”, mondta Seničić.

„Ezek az emberek egyre gyakrabban fizetnek be drasztikusan olcsóbb utazásokat, amelyek május végén vagy június elején kezdődnek és június végén érnek véget, de a szezon után is, szeptember végéig. Ezek az olcsóbb megoldások, és az elmúlt években sokan döntöttek úgy, hogy így szervezik meg a nyaralásukat”, magyarázta Seničić.

Hová utaznak a leginkább a szerbiai polgárok?

A JUTA adatai szerint a szerbiai polgárok többnyire Görögországba utaznak, ezt követi Montenegró és Törökország. A nyári idényben mintegy 70 százalékuk utazik Görögországba, közel 7-10 százalékuk nyaral Montenegróban és Törökországban, 5 százalékuk Olaszországban és Bulgáriában, és kisebb arányban vannak azok, akik Horvátországot, Spanyolországot, Albániát, vagy valamelyik másik országot választják.

„Az úti célok évek óta nem változtak. Néha megjelenik egy-egy újabb úti cél, vagy a régebbiek közül valamelyik érdekesebbé válik a többinél, de számunkra az első és legfontosabb mindig Görögország. Évente mintegy egymillió turista utazik ebbe az országba. Polgáraink nagyobb hányada Görögország északi részét választja. A becslések szerint 600-700 ezerre tehető a számuk”, mondta.

Ügynökségen keresztül vagy magánszervezésben?

Aleksandar Seničić szerint Szerbiából többen utaznak nyaralni utazási irodákon keresztül, mint magánszervezésben, és ez az arány 70:30 százalékban oszlik meg.

Készpénz vagy halasztott fizetés?

A korábbi nyári idényekben az volt a tapasztalat, hogy a szerbiai turisták többsége részletekben fizette ki a nyaralását, most viszont a becslések szerint 50:50 százalékban fizetnek készpénzzel és halasztott fizetéssel.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Pártpolitikába süllyedve - illusztráció
2024. OKTÓBER 13.
[ 11:31 ]
Havi tízezer euró fixszel - illusztráció
2024. OKTÓBER 10.
[ 13:13 ]
Az aradi vértanúkat a szabadságharc bukása után, 1849. október 6-án végezték ki, a bécsi forradalom és Theodor Baillet von Latour császári hadügyminiszter meggyilkolásának első évfordulóján. Bár az Aradon kivégzett honvédtisztek száma tizenhat, a nemzeti emlékezet mégis elsősorban az ezen a napon kivégzett tizenhárom...
2024. OKTÓBER 6.
[ 7:59 ]
Marcel Ciolacu ugyan árnyalta kicsit a képet egy esetleges RMDSZ-es, azaz magyar miniszterelnök kinevezéséről, Sorin Grindeanu szociáldemokrata alelnök hétfő esti kijelentése az RMDSZ-szel alkotott kétpárti koalíciós, s egy RMDSZ által jelölt kormányfő lehetőségéről nem volt véletlen elszólás vagy politikai hiba. A...
2024. OKTÓBER 2.
[ 16:25 ]
Szerbiában az utóbbi 12 évben a reálbérek nagyjából 46 százalékkal nőttek, azaz évente nagyjából 3,2 százalékkal emelkedtek. Ez a növekedés szilárd, de nem kiemelkedő, és nem kizárólag Szerbiára jellemző, hasonló folyamatok figyelhetők meg Romániában, Bulgáriában, és más délkelet-európai országokban is – írja...
2024. SZEPTEMBER 29.
[ 17:56 ]
Beolvasás folyamatban