Vajdaság
Tanártovábbképzés a holokauszt-oktatás módszertanáról
Rendhagyó történelemóra Szabadkán
Betűméret:             
Szombaton a szabadkai székhelyű TUUM Egyesület továbbképzést szervezett történelem-, magyartantanároknak, valamint osztályfőnököknek a szabadkai Zsidó Hitközség nagytermében. A továbbképzés témája a Holokauszt módszertani oktatásának és a TUUM Egyesület rendhagyó történelemórájának bemutatása volt.
A program délelőtti részében a résztvevők megismerhették a TUUM Egyesület rendhagyó történelemóráját. A középiskolásoknak szánt, kétszer negyvenötperces óra a szabadkaiű zsinagógát és a zsidóság történetét mutatja be, figyelmet szentelve a Holokauszt tragédiájára és az abból fakadó hiányra.
A képzés délutáni szakaszában a Zachor Alapítvány képviseletében Szőnyi Andrea tartott előadást (a képen) a holokauszt oktatásának módszertani kérdéseiről, illetve a Soá Intézet a Vizuális Történelemért és Oktatásért tanácsadójaként bemutatta az Intézet oktatási programját.
A Soá Intézetnek ez volt az első szerbiai bemutatkozása. A térségében (Magyarország, Szlovákia, Horvátország, Románia, stb.) rendszeresen szervez tanári továbbképzéseket és tantárgyfejlesztést is.
Steven Spielberg 1994-ben, a Schindler listája című film készítése után alapította a Soá Túlélői Vizuális Történelmi Alapítványt (Survivors of the Shoah Visual History Foundation), melynek elsődleges célja az volt, hogy a holokauszt túlélőinek és szemtanúinak tanúvallomásait videó-interjúk formájában rögzítse. Az Alapítvány munkatársai túlélőkkel, felszabadítókkal és a felszabadulást megélő szemtanúkkal, politikai foglyokkal, embermentőkkel és segítségnyújtókkal, valamint a háborús bűnök tárgyalásainak résztvevőivel készítettek interjúkat. 1994 és 2000 között 56 országban, 32 nyelven csaknem 52000 életinterjú készült; ma ez a gyűjtemény egyike a világ legnagyobb digitális video-archívumainak.
(Fotó: Zsinagóga.com)
TUUM Info
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Ma, március 28-án megkezdődött a tavaszi szünidő a vajdasági iskolák diákjai számára. A szünidő április 3-án, szerdán ér véget. A többi, szerbiai tanuló április 29-től, hétfőtől május 6-ig lesz tavaszi vakáción, és május 7-én térnek vissza az iskolapadokba. Ez egyben az utolsó szünidő is az idei tanév...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:42 ]
A topolyai Žibelben megkezdődött a másodlagos szennyvíztisztító próbaüzeme. Újabb lépésként tekinthetünk erre, ami a környezetszennyezés megszűnte irányában lett meglépve. Az Európai Unió, Valamint Svájc és Svédország kormánya támogatásának köszönhetően, a szerbiai környezetvédelmi minisztériummal...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:41 ]
Egy férfi és egy nő holttestére bukkantak ma reggel egy sztapári házban, nem messze Zombortól. Az N1 nem hivatalos információi szerint ma reggel 6 óra körül egy nő (39) és egy férfi (46) holttestét találták meg. A nyomozás még folyamatban van. A sajtójelentések szerint gyilkosságról és öngyilkosságról van szó,...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 16:38 ]
Beolvasás folyamatban