Vajdaság
Pásztor: Zárjuk le a közös történelem egy fejezetét

Csúrogon szombaton emlékeztek meg a második világháborús dél-bácskai razzia 72. évfordulójáról. Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke ez alkalomból egyebek között azt mondta, lehetetlenség közös jövőt építeni ebben a térségben, amennyiben nem zárjuk le a közös történelem egy fejezetét.

“A népek közötti megbékélés egy máig tartó folyamat, de ahhoz, hogy ez a folyamat sikeres lehessen, elengedhetetlen, hogy szembesüljünk a realitásokkal és a történelmi tényekkel”, mondta Pásztor az emlékünnepségen, amelyen a valamivel több mint hét évtizeddel ezelőtt a magyar hadsereg és csendőrség által nem egészen egy hónap leforgása alatt kivégzett több ezer, főként szerb, zsidó és roma lakosra emkékeztek.

A csúrogi emlékmúzeumban elhelyezve koszorúját Pásztor kiemelte, a történelmi tényekkel való szembesülés nem csak egy “maroknyi ember” dolga, hanem az egész társadalomnak szembesülnie kell azzal, ami ezen a vidéken a múlt század negyvenes éveiben történt.

A megemlékezésen immáron negyedik egymást követő évben, megjelent Nikowitz Oszkár, Magyarország belgrádi nagykövete is, aki emlékeztetett arra, hogy a tavalyi év közepén Csúrogon, a két állam elnökének jelenlétében történelmi megbékélésre került sor a magyar és a szerb nép között, amivel mindkét fél elismerte a nemzetéhez tartozó személyek által elkövetett bűncselekményeket.

Nikowitz hozzátette, azzal, hogy minden évben hagyományosan részt vesz a razzia áldozataira való emlékezésen, voltaképpen azt akarja elérni, hogy a megbékélés folyamat tovább folytatódjon a jövőbeni közös élet reményében.

A razzia áldozatainak múzeumában tartott megemlékezésen a megjelentekhez szólt Miroslav Vasin tartományi gazdasági titkár, Čedomir Božić, Zsablja község elnöke, a vajdasági magyar közösség nevében Teleki Júlia, valamint Jelena Jurišin, a Razzia 1942 társaság titkára is, tudósít a Tanjug.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Befejeződtek a karbantartási munkálatok kedden valamivel 14 óra előtt, és ismét zavartalanul működik a röszkei közúti határátkelőhely - tájékoztatta a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-t. Szabó Szilvia közölte, az átkelőnél kedden 9 órától áramkimaradás miatt szünetelt a...
2019. JÚNIUS 25.
[ 15:28 ]
A szabadkai városi képviselő-testület elnöke cáfolja, hogy politikai haszonszerzés céljából fogadták volna el a javaslatot, hogy Danilo Kišnek posztumusz adományozzanak díszpolgári címet. Bunford Tivadar közleményt tett közzé az önkormányzat hivatalos oldalán, amelyben emlékeztet arra, hogy Szabadka Város...
2019. JÚNIUS 25.
[ 15:24 ]
A Határtalanul! program keretében először utazhattak vajdasági gyerekek tanulmányi kirándulásra Magyarország történelmi helyszíneire. Zenta községből két iskola diákjai vettek részt a látnivalókban gazdag utazáson. A magyar Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott Határtalanul! programban 2010 óta már több...
2019. JÚNIUS 25.
[ 7:23 ]
Beolvasás folyamatban