Vajdaság
Pásztor: Zárjuk le a közös történelem egy fejezetét
Betűméret:             

Csúrogon szombaton emlékeztek meg a második világháborús dél-bácskai razzia 72. évfordulójáról. Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke ez alkalomból egyebek között azt mondta, lehetetlenség közös jövőt építeni ebben a térségben, amennyiben nem zárjuk le a közös történelem egy fejezetét.

“A népek közötti megbékélés egy máig tartó folyamat, de ahhoz, hogy ez a folyamat sikeres lehessen, elengedhetetlen, hogy szembesüljünk a realitásokkal és a történelmi tényekkel”, mondta Pásztor az emlékünnepségen, amelyen a valamivel több mint hét évtizeddel ezelőtt a magyar hadsereg és csendőrség által nem egészen egy hónap leforgása alatt kivégzett több ezer, főként szerb, zsidó és roma lakosra emkékeztek.

A csúrogi emlékmúzeumban elhelyezve koszorúját Pásztor kiemelte, a történelmi tényekkel való szembesülés nem csak egy “maroknyi ember” dolga, hanem az egész társadalomnak szembesülnie kell azzal, ami ezen a vidéken a múlt század negyvenes éveiben történt.

A megemlékezésen immáron negyedik egymást követő évben, megjelent Nikowitz Oszkár, Magyarország belgrádi nagykövete is, aki emlékeztetett arra, hogy a tavalyi év közepén Csúrogon, a két állam elnökének jelenlétében történelmi megbékélésre került sor a magyar és a szerb nép között, amivel mindkét fél elismerte a nemzetéhez tartozó személyek által elkövetett bűncselekményeket.

Nikowitz hozzátette, azzal, hogy minden évben hagyományosan részt vesz a razzia áldozataira való emlékezésen, voltaképpen azt akarja elérni, hogy a megbékélés folyamat tovább folytatódjon a jövőbeni közös élet reményében.

A razzia áldozatainak múzeumában tartott megemlékezésen a megjelentekhez szólt Miroslav Vasin tartományi gazdasági titkár, Čedomir Božić, Zsablja község elnöke, a vajdasági magyar közösség nevében Teleki Júlia, valamint Jelena Jurišin, a Razzia 1942 társaság titkára is, tudósít a Tanjug.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Ma, március 28-án megkezdődött a tavaszi szünidő a vajdasági iskolák diákjai számára. A szünidő április 3-án, szerdán ér véget. A többi, szerbiai tanuló április 29-től, hétfőtől május 6-ig lesz tavaszi vakáción, és május 7-én térnek vissza az iskolapadokba. Ez egyben az utolsó szünidő is az idei tanév...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:42 ]
A topolyai Žibelben megkezdődött a másodlagos szennyvíztisztító próbaüzeme. Újabb lépésként tekinthetünk erre, ami a környezetszennyezés megszűnte irányában lett meglépve. Az Európai Unió, Valamint Svájc és Svédország kormánya támogatásának köszönhetően, a szerbiai környezetvédelmi minisztériummal...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:41 ]
Egy férfi és egy nő holttestére bukkantak ma reggel egy sztapári házban, nem messze Zombortól. Az N1 nem hivatalos információi szerint ma reggel 6 óra körül egy nő (39) és egy férfi (46) holttestét találták meg. A nyomozás még folyamatban van. A sajtójelentések szerint gyilkosságról és öngyilkosságról van szó,...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 16:38 ]
Beolvasás folyamatban