Vajdaság
Pásztor: Zárjuk le a közös történelem egy fejezetét

Csúrogon szombaton emlékeztek meg a második világháborús dél-bácskai razzia 72. évfordulójáról. Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke ez alkalomból egyebek között azt mondta, lehetetlenség közös jövőt építeni ebben a térségben, amennyiben nem zárjuk le a közös történelem egy fejezetét.

“A népek közötti megbékélés egy máig tartó folyamat, de ahhoz, hogy ez a folyamat sikeres lehessen, elengedhetetlen, hogy szembesüljünk a realitásokkal és a történelmi tényekkel”, mondta Pásztor az emlékünnepségen, amelyen a valamivel több mint hét évtizeddel ezelőtt a magyar hadsereg és csendőrség által nem egészen egy hónap leforgása alatt kivégzett több ezer, főként szerb, zsidó és roma lakosra emkékeztek.

A csúrogi emlékmúzeumban elhelyezve koszorúját Pásztor kiemelte, a történelmi tényekkel való szembesülés nem csak egy “maroknyi ember” dolga, hanem az egész társadalomnak szembesülnie kell azzal, ami ezen a vidéken a múlt század negyvenes éveiben történt.

A megemlékezésen immáron negyedik egymást követő évben, megjelent Nikowitz Oszkár, Magyarország belgrádi nagykövete is, aki emlékeztetett arra, hogy a tavalyi év közepén Csúrogon, a két állam elnökének jelenlétében történelmi megbékélésre került sor a magyar és a szerb nép között, amivel mindkét fél elismerte a nemzetéhez tartozó személyek által elkövetett bűncselekményeket.

Nikowitz hozzátette, azzal, hogy minden évben hagyományosan részt vesz a razzia áldozataira való emlékezésen, voltaképpen azt akarja elérni, hogy a megbékélés folyamat tovább folytatódjon a jövőbeni közös élet reményében.

A razzia áldozatainak múzeumában tartott megemlékezésen a megjelentekhez szólt Miroslav Vasin tartományi gazdasági titkár, Čedomir Božić, Zsablja község elnöke, a vajdasági magyar közösség nevében Teleki Júlia, valamint Jelena Jurišin, a Razzia 1942 társaság titkára is, tudósít a Tanjug.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szabadka: Átadták az új szökőkutat - illusztráció
2020. AUGUSZTUS 11.
[ 16:02 ]
Edita Stokić, a Vajasági Klinikai Központ (KCV) igazgatója ma reggel kijelentette, hogy ebben az intézményben csökkenő tendenciát mutat az új koronavírus-fertőzöttek száma. Stokić az RTS-nek elmondta, hogy jelenleg a klinikai központban 216 pácienst kezelnek, akik közül 13-an vannak lélegeztetőgépen. A KCV-ben kezelt...
2020. AUGUSZTUS 11.
[ 11:49 ]
A nagybecskereki Sörnapok szervezőbizottsága mai ülésén döntött arról, hogy a hagyományos rendezvényt az aktuális járványhelyzet miatt elhalasztják. A nagyméretű manifesztáció mintegy fél millió látogatót vonzott az elmúlt évben is, így a szervezők nem vállalhatják a kockázatot, hiszen nincsenek meg a feltételek...
2020. AUGUSZTUS 10.
[ 17:56 ]
Szabadkán a járvány kezdete óta a mai napig 360 szabadkai lakhellyel rendelkező személyt regisztráltak koronavírus fertőzéssel, derül ki a Szabadkai Közegészségügyi Intézet által a Városi Válságkezelő Törzskarhoz eljuttatott jelentésből. Ugyanebben az időszakban 15 olyan haláleset történt, amely kapcsolatba hozható...
2020. AUGUSZTUS 10.
[ 17:47 ]
Beolvasás folyamatban