Vajdaság
Magyar állami kitüntetést vehetett át Huszár Elvira, Varnyú Ilona és Hulló István
Ünnepi fogadás az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 166. évfordulóján

Korsós Tamás, Magyarország szabadkai főkonzulja hagyományos március 15-e alkalmából rendezett fogadásán kimagasló állami kitüntetéseket nyújtott át a vajdasági magyarság három meghatározó közszereplőjének. Huszár Elvira karmester, egyetemi tanár és Varnyú Ilona művelődésszervező, nyugalmazott tanár a Magyar Érdemrend tisztikeresztje, míg Hulló István biológus, múzeumigazgató a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetésben részesült.

Huszár Elvira, az Újvidéki Egyetem Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karának egyetemi tanára, karmester, a Magyar Tudományos Akadémia tagja több évtizedes kiemelkedő alkotótevékenysége, valamint a fiatalabb generációk zenei és zeneművészeti nevelése terén tanúsított odaadó tevékenysége elismeréseként kapta az állami kitüntetést. Három évig a Szabadkai Filharmónia, tíz évig az általa alapított Szabadkai Ifjúsági Filharmónia karnagya volt. Párhuzamosan a Szabadkai Zeneiskola Szimfonikus Zenekarának karmestere, immár harminchárom éve. Karmesteri pályája során közel 400 koncertjén Szabadka, Újvidék, Belgrád, Zágráb, Szarajevó, illetve Németország és számos alkalommal Magyarország hangversenytermeiben állt közönség elé. Szabadkán azóta is egyedülálló előadás az általa vezényelt Carmina Burana, valamint a filmzenéket felvonultató 2009-es koncert – hangzott el a méltatásban. A karmester elsősorban tanítványainak mondott köszönetet, akik nélkül nem valósíthatott volna meg ilyen nagyszabású komolyzenei produkciókat. Huszár Elvira köszönőbeszédében kiemelte: megtiszteltetésnek tartja, hogy a magyarság egyik legnagyobb ünnepén veheti át az állami elismerést.

Varnyú Ilona, Óbecse Város Önkormányzatának polgármesteri tanácsadója a délvidéki magyarság anyanyelvének ápolása, kultúrájának és identitásának megőrzése érdekében kifejtett szerteágazó tevékenysége elismeréseként részesült a Magyar Érdemrend tisztikeresztje kitüntetésben. Pályáját tudósítóként kezdte, majd a Középiskolások Művészeti Vetélkedőjének szervezőbizottságában, illetve a Vajdasági Magyar Önképzőkörök Találkozójának megrendezésében vállalt szerepet. Tanári munkája során számos díjat nyertek tanítványai az anyaországi helyesírási, nyelvhasználati versenyeket. Tevékenységét 1999-ben Kazinczy-éremmel, 2000-ben pedig Győrben Z. Szabó László éremmel ismerték el. Varnyú Ilona úgy véli, hogy a kitüntetéssel egyben a végeken helytálló magyartanárok munkáját is elismerik. A nyugalmazott magyartanár oktatói és művelődésszervezői munkája egyik legfőbb eredményének tekinti diákjai eredményeit és az anyanyelv megőrzésért folytatott munkát.

Hulló István, a Szabadkai Városi Múzeum igazgatója Szabadka és környéke természetvédelmi területeinek kutatása és megóvása érdekében végzett tudományos-ismeretterjesztő, valamint hagyományápoló tevékenysége elismeréseként a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetésben részesült. Munkássága elsősorban a természeti értékek kutatására és megőrzésére irányul. Alapító tagja és elnöke volt a Csornai Richárd Ökológusok Egyesületnek, elnökségi tagja a Vajdasági Madártani Egyesületnek és az Etnolife hagyományápoló civil szervezetnek. „Világéletemben a hivatásomnak éltem, erdőt, mezőt, vadvizeket jártam, figyeltem és rögzítettem a körülöttünk nyüzsgő világot. Fontos számomra, hogy itthon vagyok, ennek védelmező biztonsága, a szülőföld érzülete, melyet a szabadkai homokpuszta, a telecskai dombok, a Szenttamásig kanyargó Bács-ér, a Tisza mente, a Bácska és a Bánát végtelenbe nyúló szikesei jelenteken számomra” – mondta Hulló a lovagkereszti kitüntetés átvételekor.

A Szabadkai Magyar Főkonzulátus rendezvényén a palicsi Vigadó konferenciatermében Korsós Tamás főkonzul nyújtotta át a Magyarország köztársasági elnöke által adományozott kitüntetéseket.

Basity Gréta

Kapcsolódó cikk:

Korsós Tamás: Békében ünneplünk a jövőt meghatározó napok elé nézve

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Olivér megérkezett Budapestre - illusztráció
2021. JANUÁR 18.
[ 14:06 ]
Három fiatal férfi szerda reggel Szabadkán megtámadott egy helybeli fiatalembert, s el akarták venni tőle a táskáját. Dario Vidaković, a megtámadott személy a Suboticke.rs portálnak elmondta, hogy migránsok voltak az elkövetők. Az eset a Zentai úton történt az édességgyár és a központi autóbusz-állomás közötti...
2021. JANUÁR 18.
[ 11:36 ]
Ismét megnyitotta kapuit a pacséri termálvizes gyógyfürdő a látogatók előtt. Mindennap 11 és 19 óra között tart nyitva a létesítmény, az egyébként is kedvező áron vásárolható belépőjegy pedig az utolsó két órára féláron váltható meg. Szabolcski Szabolcs, a pacséri helyi közösség tanácselnöke elmondta,...
2021. JANUÁR 17.
[ 9:17 ]
Topolyán az egészségházban, csütörtökön kezdték meg a dolgozók koronavírus elleni védőoltását. Szombattal bezárólag mintegy száz egészségügyben foglalkoztatott kapta meg a Pfizer-BioNTech oltóanyag első adagját. A községi válságtörzs pedig kijelölte a lakosság részére is az oltópontokat. Az egészségház...
2021. JANUÁR 16.
[ 23:10 ]
Beolvasás folyamatban