Vajdaság
Mi történik a Magyar Nemzeti Tanács háza táján?
Betűméret:             

A Magyar Nemzeti Tanács (MNT) több tagja és tisztségviselője is lemondott tegnap este a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) kibővített elnökségi ülésén, s mások mellet Lovas Ildikó korábbi művelődési tanácsos, a Végrehajtó Bizottság tagja is lemondott tisztségéről, értesült a Vajdaság Ma hírportál több nem hivatalos forrásból. Az információ megerősítése érdekében nyilatkozatért a portál Jerasz Anikóhoz, az MNT Végrehajtó Bizottsága elnökéhez fordult, a nemzeti tanács sajtóreferense azonban azzal utasította el a kérésünket, hogy a későbbiekben közleményt adnak ki az ügyről. Nemrég azonban a közlemény kiadását is lemondták, s hétfőre halasztották.

Időközben a naplo.org oldal hírforrásaira hivatkozva arról jelentetett meg írást, hogy a tegnap esti „viharos”, illetve „többórás, időnként kínos, könnyektől sem mentes tanácskozáson” Lovas Ildikó felelősségét vitatták meg a megjelentek, az ülés pedig szavazással zárult, „amelynek következtében Lovast megfosztották minden funkciójától”. Az írás a szabadkai Népszínház magyar társulata vezetőjének kiválasztása körül kialakult botrányt is a politikusnőnek rója fel.

A mostanáig rejtélyes tegnap esti ülést megelőzően azonban több fordulat is történt az MNT-vel kapcsolatban. Csütörtökön ifj. dr. Korhecz Tamással, a testület korábbi elnökével jelent meg éles hangú bírálatoktól sem mentes interjú a Családi Kör hetilapban. Ebben Korhecz többek között azt mondta, „az MNT elnöke Hajnal Jenő, az informális elnöke, vezetője Lovas Ildikó, akit ebben Pásztor István maradéktalanul támogat”. Az interjúra később Pásztor István, a VMSZ elnöke közleményben reagált, de az előző MNT-elnök kijelentéseit érdemben nem cáfolta.

Az MNT-ben szintén jelen levő párt, a VMDK időközben közleményben jelentette be: „alaki jogi tévedésnek nevezett mulasztások" miatt megszűnt az MNT Végrehajtó Bizottságának megbízatása, összhangban a nemzeti kisebbségek nemzeti tanácsairól szóló törvény 7. szakaszának 6. bekezdésével. Egyúttal felszólították Hajnal Jenőt, az MNT elnökét, „aki egyben a legfelelősebb az MNT működésében a törvényesség betartásáért, hogy azonnal mondjon le tisztségéről”. A közlemény szerint az MNT elnöksége sürgősségi eljárásban a Végrehajtó Bizottság eddigi tagjainak újbóli kinevezését is javasolta.

Larisa Inić az Autonomija portálon megjelent írásában ugyanakkor emlékeztet: hamarosan megtartja tisztújító közgyűlését a Vajdasági Magyar Szövetség. Az eddigi információk szerint a pártelnöki tisztségre egyedül Pásztor István jelenlegi pártvezető pályázott, a szöveg szerint pedig várhatóan ki is zárhatják a pártból azokat a tagokat, akik nem egyeznek Pásztor István és Lovas Ildikó politikájával.

„Az Autonomija portálnak a Vajdasági Magyar Szövetségen belüli forrása megerősítette, hogy várhatóan kizárják a pártból annak egyes tagjait, a Pásztor–Lovas párosnak pedig Maglai Jenő szabadkai polgármester is a célpontjává válhat” – olvasható a szövegben, amelyben annak lehetőségét is felvetik, hogy Korhecz Tamás interjúja az egykori MNT-elnöknek a vajdasági magyar politikai közéletbe való visszatérést jelezte.

A Magyar Szó napilapban ma megjelent írás egyébként csak annyit közöl, hogy hétfőn összeül a Magyar Nemzeti Tanács, és megtartja hatodik ülését 45 napirendi pont megvitatásával. Az MNT által alapított napilap internetes kiadása sem a Végrehajtó Bizottság feloszlását, sem pedig a – több nem hivatalos forrásból megerősített – lemondásokat nem említi.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Temerin színeiben Fantázia nevű lovával Földes Luca nyerte a XI. Vajdasági Vágtát, ezzel pedig megvédte címét. A kishuszár döntőt Mátyus Ivett és Juka nevű lova nyerte Zombor színeiben. Habár Fantázia nehezen vette a startot, végül mindenkit megelőzve értek célba. Második lett Kishegyes színeiben Cékus Árpád Déva...
2023. MÁJUS 27.
[ 19:26 ]
Délben az ünnepélyes megnyitóval kezdetét vette a XI. Vajdasági Vágta a szabadkai lóversenypályán. Az esemény ünnepélyes megnyitóján Bunford Tivadar, a Haló Vajdasági Fejlesztési Alapítvány elnöke elmondta, hogy a lovasok ne ellenfeleket lássanak egymásban hanem sporttársakat. A Pannon RTV kérdésére dr. Pásztor...
2023. MÁJUS 27.
[ 13:20 ]
A burnout (kiégési) szindróma felismerése, megelőzése és kezelése címmel tartott foglalkozást pedagógusok számára pénteken a magyarkanizsai Regionális Szakmai Pedagógus-továbbképző Központ. Az előadókkal, illetve Jerasz Anikóval, a Központ megbízott igazgatójával beszélgettünk a programról. Jerasz Anikó elmondta,...
2023. MÁJUS 26.
[ 18:11 ]
Beolvasás folyamatban