Vajdaság
Mi történik a Magyar Nemzeti Tanács háza táján?

A Magyar Nemzeti Tanács (MNT) több tagja és tisztségviselője is lemondott tegnap este a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) kibővített elnökségi ülésén, s mások mellet Lovas Ildikó korábbi művelődési tanácsos, a Végrehajtó Bizottság tagja is lemondott tisztségéről, értesült a Vajdaság Ma hírportál több nem hivatalos forrásból. Az információ megerősítése érdekében nyilatkozatért a portál Jerasz Anikóhoz, az MNT Végrehajtó Bizottsága elnökéhez fordult, a nemzeti tanács sajtóreferense azonban azzal utasította el a kérésünket, hogy a későbbiekben közleményt adnak ki az ügyről. Nemrég azonban a közlemény kiadását is lemondták, s hétfőre halasztották.

Időközben a naplo.org oldal hírforrásaira hivatkozva arról jelentetett meg írást, hogy a tegnap esti „viharos”, illetve „többórás, időnként kínos, könnyektől sem mentes tanácskozáson” Lovas Ildikó felelősségét vitatták meg a megjelentek, az ülés pedig szavazással zárult, „amelynek következtében Lovast megfosztották minden funkciójától”. Az írás a szabadkai Népszínház magyar társulata vezetőjének kiválasztása körül kialakult botrányt is a politikusnőnek rója fel.

A mostanáig rejtélyes tegnap esti ülést megelőzően azonban több fordulat is történt az MNT-vel kapcsolatban. Csütörtökön ifj. dr. Korhecz Tamással, a testület korábbi elnökével jelent meg éles hangú bírálatoktól sem mentes interjú a Családi Kör hetilapban. Ebben Korhecz többek között azt mondta, „az MNT elnöke Hajnal Jenő, az informális elnöke, vezetője Lovas Ildikó, akit ebben Pásztor István maradéktalanul támogat”. Az interjúra később Pásztor István, a VMSZ elnöke közleményben reagált, de az előző MNT-elnök kijelentéseit érdemben nem cáfolta.

Az MNT-ben szintén jelen levő párt, a VMDK időközben közleményben jelentette be: „alaki jogi tévedésnek nevezett mulasztások" miatt megszűnt az MNT Végrehajtó Bizottságának megbízatása, összhangban a nemzeti kisebbségek nemzeti tanácsairól szóló törvény 7. szakaszának 6. bekezdésével. Egyúttal felszólították Hajnal Jenőt, az MNT elnökét, „aki egyben a legfelelősebb az MNT működésében a törvényesség betartásáért, hogy azonnal mondjon le tisztségéről”. A közlemény szerint az MNT elnöksége sürgősségi eljárásban a Végrehajtó Bizottság eddigi tagjainak újbóli kinevezését is javasolta.

Larisa Inić az Autonomija portálon megjelent írásában ugyanakkor emlékeztet: hamarosan megtartja tisztújító közgyűlését a Vajdasági Magyar Szövetség. Az eddigi információk szerint a pártelnöki tisztségre egyedül Pásztor István jelenlegi pártvezető pályázott, a szöveg szerint pedig várhatóan ki is zárhatják a pártból azokat a tagokat, akik nem egyeznek Pásztor István és Lovas Ildikó politikájával.

„Az Autonomija portálnak a Vajdasági Magyar Szövetségen belüli forrása megerősítette, hogy várhatóan kizárják a pártból annak egyes tagjait, a Pásztor–Lovas párosnak pedig Maglai Jenő szabadkai polgármester is a célpontjává válhat” – olvasható a szövegben, amelyben annak lehetőségét is felvetik, hogy Korhecz Tamás interjúja az egykori MNT-elnöknek a vajdasági magyar politikai közéletbe való visszatérést jelezte.

A Magyar Szó napilapban ma megjelent írás egyébként csak annyit közöl, hogy hétfőn összeül a Magyar Nemzeti Tanács, és megtartja hatodik ülését 45 napirendi pont megvitatásával. Az MNT által alapított napilap internetes kiadása sem a Végrehajtó Bizottság feloszlását, sem pedig a – több nem hivatalos forrásból megerősített – lemondásokat nem említi.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Könyvet - otthonra program Muzslyán (is) - illusztráció
2020. SZEPTEMBER 19.
[ 19:42 ]
Az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete szervezésében az idei tanévben a 25. évfolyam tanulói számára nyitotta meg kapuit a Cofman Judit Matematikai Tehetségfejlesztő Iskola, mely ingyenes hétvégi foglalkozásokat nyújt matematikából, fizikából, sakk-játékból általános és középiskolás diákok számára. A...
2020. SZEPTEMBER 19.
[ 16:14 ]
Nagybecskereken második ülését tartotta meg a városi képviselő-testület, amelyen a képviselők Simo Salapurát választották meg az új polgármesternek, aki az elmúlt mandátumban a polgármester segédje volt, a sport, az ifjúság és a turizmus ágazatban fejtette ki tevékenységét. Az alpolgármester maradt a régi, ismét Saša...
2020. SZEPTEMBER 18.
[ 18:29 ]
Barát Tóth Lívia lesz a Hét Nap új főszerkesztője. A hetilap igazgatójának tisztségében marad László Edit. A Magyar Szó élén nem lesz változás, Varjú Márta főszerkesztő és Ökrész Rozália igazgató irányítja továbbra is a napilapot. Nagyobb vita nélkül döntöttek az MNT-tagok a testület ülésén a kinevezésekről,...
2020. SZEPTEMBER 18.
[ 16:20 ]
Beolvasás folyamatban