Vajdaság
Fókuszban a kisebbségi akcióterv - képzés az önkormányzatok számára
Betűméret:             

A kisebbségi akcióterv rájuk eső részének kidolgozásáról tájékozódtak ma Újvidéken az önkormányzatok képviselői.

A Szerb Köztársaság által tavaly márciusban elfogadott akciótervben a kisebbségek aktuális helyzetéről szóló adatok szerepelnek, a nemzeti tanácsok hatásköreit, vagyis az oktatást, a tájékoztatást, a nyelvhasználatot és a kultúrát érintő témák, illetve minden olyan kérdés, amelynek elmélete a szerbiai jogban már szerepel, a gyakorlatban viszont további javításra szorul. Az egyik nagyon fontos kérdés a részarányos foglalkoztatás.

A képzésen 41 vajdasági község képviselője volt jelen. Fehérvári Magda, a szabadkai önkormányzat képviseletében vett részt az eseményen: – Az akciótervvel megismerkedtünk, most azt mérjük fel, hogy ebből mit valósítottunk meg, betartjuk –e az anyanyelvvel kapcsolatos követelményeket, valamint, hogy a jogérvényesítés tapasztalható-e. – ismertette az önkormányzat társadalmi-tevékenységügyi titkárságának vezetője.

A törökbecsei önkormányzat már elkészült a dokumentummal, mondja Ilija László, a képviselő-testület elnökének segédje: – Jövő héten a szöveg egy nyelvi, helyesírási korrekción esik át, majd közvita tárgya lesz, ez követően viszont a képviselő-testület dönt a jelentésről. Az önkormányzatban a kultúrára, a médiára és az oktatásra helyeztük a legnagyobb hangsúlyt.

Az akcióterv 11 fejezetből áll, Nyilas Mihály tartományi kisebbségi titkár szerint a legfontosabb az, hogy a tervbe foglaltak meg is valósuljanak: – Az akciótervben, amelynek kidolgozásában többen részt vettünk, valóban részletesen, átgondoltan mindazok a problémák, tervek kidolgozásra kerültek, amelyeket szükséges megvalósítani ezen a területen az elkövetkező néhány évben, az EU-s csatlakozásig. Megfigyelhető ebben az időszakban, hogy vannak eredmények, de ugyanakkor vannak késések is, hiszen határidők szerepelnek a cselekvési tervben. Ezt a folyamatot gyorsítani kell, mindazoknak, akik követik, végrehajtják a tervek aktívabbnak kell lenniük, meg kell ismerniük a kötelezettségeiket, meg kell tanulniuk azt, hogy hogyan kell jelentéseket írni – tette hozzá a titkár.

Az akciótervbe foglaltak megvalósításával 74 kapcsolattartási személyt bíztak meg, akiknek negyedévi jelentést kell benyújtaniuk a szerb kormány Emberi és Kisebbségi Jogi Hivatalához.

Ádám Csilla

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A burnout (kiégési) szindróma felismerése, megelőzése és kezelése címmel tartott foglalkozást pedagógusok számára pénteken a magyarkanizsai Regionális Szakmai Pedagógus-továbbképző Központ. Az előadókkal, illetve Jerasz Anikóval, a Központ megbízott igazgatójával beszélgettünk a programról. Jerasz Anikó elmondta,...
2023. MÁJUS 26.
[ 18:11 ]
Magyarkanizsán, a polgármesteri kabinetben péntek délelőtt ünnepélyesen aláírták a helyi szintű nemi egyenjogúsági európai alapokmányt (Európai charta a nők és férfiak közötti esélyegyenlőségről a helyi életben), amit a Magyarkanizsai Községi Képviselő-testület március 31-én fogadott el. Miután a polgármester...
2023. MÁJUS 26.
[ 15:55 ]
Jelenlegi összetételében a 22. ülését tartotta csütörtökön a topolyai községi képviselő-testület. A község területén fekvő mezőgazdasági földterületek 2023. évi védelmi, rendezési és használati programjának javaslata szerepelt napirenden. A közvilágítási rendszernek az energiatakarékossági intézkedések...
2023. MÁJUS 26.
[ 11:45 ]
Beolvasás folyamatban