Vajdaság
Fókuszban a kisebbségi akcióterv - képzés az önkormányzatok számára
Betűméret:             

A kisebbségi akcióterv rájuk eső részének kidolgozásáról tájékozódtak ma Újvidéken az önkormányzatok képviselői.

A Szerb Köztársaság által tavaly márciusban elfogadott akciótervben a kisebbségek aktuális helyzetéről szóló adatok szerepelnek, a nemzeti tanácsok hatásköreit, vagyis az oktatást, a tájékoztatást, a nyelvhasználatot és a kultúrát érintő témák, illetve minden olyan kérdés, amelynek elmélete a szerbiai jogban már szerepel, a gyakorlatban viszont további javításra szorul. Az egyik nagyon fontos kérdés a részarányos foglalkoztatás.

A képzésen 41 vajdasági község képviselője volt jelen. Fehérvári Magda, a szabadkai önkormányzat képviseletében vett részt az eseményen: – Az akciótervvel megismerkedtünk, most azt mérjük fel, hogy ebből mit valósítottunk meg, betartjuk –e az anyanyelvvel kapcsolatos követelményeket, valamint, hogy a jogérvényesítés tapasztalható-e. – ismertette az önkormányzat társadalmi-tevékenységügyi titkárságának vezetője.

A törökbecsei önkormányzat már elkészült a dokumentummal, mondja Ilija László, a képviselő-testület elnökének segédje: – Jövő héten a szöveg egy nyelvi, helyesírási korrekción esik át, majd közvita tárgya lesz, ez követően viszont a képviselő-testület dönt a jelentésről. Az önkormányzatban a kultúrára, a médiára és az oktatásra helyeztük a legnagyobb hangsúlyt.

Az akcióterv 11 fejezetből áll, Nyilas Mihály tartományi kisebbségi titkár szerint a legfontosabb az, hogy a tervbe foglaltak meg is valósuljanak: – Az akciótervben, amelynek kidolgozásában többen részt vettünk, valóban részletesen, átgondoltan mindazok a problémák, tervek kidolgozásra kerültek, amelyeket szükséges megvalósítani ezen a területen az elkövetkező néhány évben, az EU-s csatlakozásig. Megfigyelhető ebben az időszakban, hogy vannak eredmények, de ugyanakkor vannak késések is, hiszen határidők szerepelnek a cselekvési tervben. Ezt a folyamatot gyorsítani kell, mindazoknak, akik követik, végrehajtják a tervek aktívabbnak kell lenniük, meg kell ismerniük a kötelezettségeiket, meg kell tanulniuk azt, hogy hogyan kell jelentéseket írni – tette hozzá a titkár.

Az akciótervbe foglaltak megvalósításával 74 kapcsolattartási személyt bíztak meg, akiknek negyedévi jelentést kell benyújtaniuk a szerb kormány Emberi és Kisebbségi Jogi Hivatalához.

Ádám Csilla

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Újvidéken is megjelent a „fantombérlők” problémája. A szavazáson történő részvételre vonatkozó értesítést megkapták a Lázár cár sugárúton élő polgárok is, viszont több olyan személy nevére érkezett értesítés, akik nem az említett címen laknak. Erről a Zöld-Baloldali Front zombori bizottsága...
2023. DECEMBER 7.
[ 17:21 ]
Az előttünk álló hétvégén tartják meg a Zentai Sportcsarnokban a 7. Gazdanapok rendezvényt, illetve annak keretében a hagyományos Mikulás-napi kiállítást, a helyi termékek bemutatóját, a 23. Nemzetközi Pálinkafesztivált, valamint a 11. Vajdasági Kulináris-és Élelmiszeripari Kiállítást. is. A Zentai Gazdakör...
2023. DECEMBER 7.
[ 17:20 ]
Nincs a szokásos viháncolás, a diákok arcáról inkább egyféle döbbenet olvasható le, amikor hallgatják Bojana Gladović élettörténetét. A fiatal egészségügyi dolgozó 22 éves volt, amikor kolléganőjével munkába sietett. A társa gyorsan és nem az útviszonyoknak megfelelően hajtott, a kocsi egy jeges szakaszon megcsúszott,...
2023. DECEMBER 7.
[ 15:49 ]
Beolvasás folyamatban