Vajdaság
Fókuszban a kisebbségi akcióterv - képzés az önkormányzatok számára
Betűméret:             

A kisebbségi akcióterv rájuk eső részének kidolgozásáról tájékozódtak ma Újvidéken az önkormányzatok képviselői.

A Szerb Köztársaság által tavaly márciusban elfogadott akciótervben a kisebbségek aktuális helyzetéről szóló adatok szerepelnek, a nemzeti tanácsok hatásköreit, vagyis az oktatást, a tájékoztatást, a nyelvhasználatot és a kultúrát érintő témák, illetve minden olyan kérdés, amelynek elmélete a szerbiai jogban már szerepel, a gyakorlatban viszont további javításra szorul. Az egyik nagyon fontos kérdés a részarányos foglalkoztatás.

A képzésen 41 vajdasági község képviselője volt jelen. Fehérvári Magda, a szabadkai önkormányzat képviseletében vett részt az eseményen: – Az akciótervvel megismerkedtünk, most azt mérjük fel, hogy ebből mit valósítottunk meg, betartjuk –e az anyanyelvvel kapcsolatos követelményeket, valamint, hogy a jogérvényesítés tapasztalható-e. – ismertette az önkormányzat társadalmi-tevékenységügyi titkárságának vezetője.

A törökbecsei önkormányzat már elkészült a dokumentummal, mondja Ilija László, a képviselő-testület elnökének segédje: – Jövő héten a szöveg egy nyelvi, helyesírási korrekción esik át, majd közvita tárgya lesz, ez követően viszont a képviselő-testület dönt a jelentésről. Az önkormányzatban a kultúrára, a médiára és az oktatásra helyeztük a legnagyobb hangsúlyt.

Az akcióterv 11 fejezetből áll, Nyilas Mihály tartományi kisebbségi titkár szerint a legfontosabb az, hogy a tervbe foglaltak meg is valósuljanak: – Az akciótervben, amelynek kidolgozásában többen részt vettünk, valóban részletesen, átgondoltan mindazok a problémák, tervek kidolgozásra kerültek, amelyeket szükséges megvalósítani ezen a területen az elkövetkező néhány évben, az EU-s csatlakozásig. Megfigyelhető ebben az időszakban, hogy vannak eredmények, de ugyanakkor vannak késések is, hiszen határidők szerepelnek a cselekvési tervben. Ezt a folyamatot gyorsítani kell, mindazoknak, akik követik, végrehajtják a tervek aktívabbnak kell lenniük, meg kell ismerniük a kötelezettségeiket, meg kell tanulniuk azt, hogy hogyan kell jelentéseket írni – tette hozzá a titkár.

Az akciótervbe foglaltak megvalósításával 74 kapcsolattartási személyt bíztak meg, akiknek negyedévi jelentést kell benyújtaniuk a szerb kormány Emberi és Kisebbségi Jogi Hivatalához.

Ádám Csilla

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Száz napja nevezték ki az önkormányzati tisztségviselőket, így az elmúlt 100 nap munkáját értékelte Szatmári Adrián, Topolya község polgármestere. Az önkormányzat épületében tegnap megtartott sajtótájékoztatón az elmúlt időszak történéseiről és a jövőbeli tervekről is szó esett. A polgármester...
2024. OKTÓBER 23.
[ 12:17 ]
Magyarkanizsán július 10-én alakult meg az új összetételű községi képviselő-testület. Az elmúlt 100 nap munkájáról Fejsztámer Róbert polgármester adott összefoglalót szerdai sajtótájékoztatóján a községi tanács tagjainak jelenlétében. A sikeres pályázatokról, fejlesztésekről szólt, illetve több rendezvényről...
2024. OKTÓBER 23.
[ 11:56 ]
A Vajdasági Horvátok Demokratikus Szövetsége (DSHV) szerdán közleményben tájékoztatott arról, miszerint a párt támogatja az EP új, horvát jelentéstevőjének kinevezését. "Tonino Picula, az új szerbiai jelentéstevő az Európai Parlamentben, felelősségteljesen fogja ellátni feladatát, és hozzájárul Szerbia európai...
2024. OKTÓBER 23.
[ 10:46 ]
Beolvasás folyamatban