Vajdaság
Mirović: Vajdaság Szerbiához csatolásának századik évfordulójára megnyílik a múzeum

November végéig megnyílik Vajdaság Szerbiához csatolásának múzeuma, amely egy helyen mutatja be a szerbség történelme számára kiemelten fontos tárgyi emlékeket, hangsúlyozta Igor Mirović, tartományi kormányfő, miután ma megtekintette a munkálatokat.

A felújítás alatt álló épület a Vajdasági Múzeumhoz tartozik, a kormányfő elégedett a munkálatok menetével: - A tervezett ütemben haladnak, már a tavasz folyamán, amikorra minden bizonnyal elkészül a múzeum melletti parkra vonatkozó tervdokumentáció, itt is megkezdjük a munkálatokat. A Vajdasági Múzeum és a Vajdasági Kortárs Művészeti Múzeum közötti füves terület is szerves részét képezi majd most felújítás alatt álló épületnek. – mondta Mirović.

Mint fogalmazott, különös jelentősége van annak, hogy az épületet éppen Vajdaság Szerbiához csatolásának századik évfordulóján nyitják meg. A kormányfő örömének adott hangot, hogy a múzeum egy helyen rendszerezi majd a szerbek több évszázados harcát, amelyet az önállóságért, politikai jogaikért, a nyelv és kultúra megőrzéséért folytattak.

A novemberi rendezvény kapcsán elmondta, már február elején összeül a jubileumi ünnepséget szervező bizottság. A művelődési minisztériummal közösen egy filmet készítenek, Újvidék város viszont I. Péter Szerb Király tiszteletére szobrot állít fel a Köztársaság téren.

Az építkezési költségek kapcsán hangsúlyozta, a meglévő keretből gazdálkodnak, a Vajdasági Múzeumhoz tartozó épületrész felújítására 15 millió dinárt fordítanak, a park rendbetételére viszont közel 20 milliót.

Mirović reményét fejezte ki, hogy néhány éven belül a mostaninál jóval nagyobb, korszerűbb épületben tudják majd bemutatni a szerb nép történelme szempontjából jelentős múzeumi tárgyakat.

Feladataik közé sorolta ezen gyűjtemény kibővítését, mint elhangzott, a tárgyak egy része a Szerb Pravoszláv Egyház archívumában, a Szerbiai Levéltárban, valamint a Szerb Maticában található meg, a legtöbb kiállítási emléktárgy azonban a Vajdasági Múzeumban kapott helyet.

A néhány évvel ezelőtti kezdeményezés kapcsán, miszerint november 25-ét beiktatnák az állami ünnepek soraiba, a kormányfő hangsúlyozta, a tartomány megérdemelné, hogy saját ünnepnapja legyen, Vajdaság Szerbiához csatolásának napja egyike azon dátumoknak, amelyet minden bizonnyal figyelembe vesznek ennek meghatározásakor - tette hozzá Mirović.

Ádám Csilla

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Karlóca: Három gyerek sérült meg kutyatámadás következtében - illusztráció
2019. ÁPRILIS 19.
[ 16:48 ]
A köztársasági parlament – a kulisszák mögött címmel tartott nagysikerű ismeretterjesztő előadást csütörtökön este a zentai BeeHome Közösségi Házban a községbeli középiskolák diákjai számára Kovács Elvira köztársasági parlamenti képviselő, aki a BeeHome Közéleti fórum című rendezvénysorozatának...
2019. ÁPRILIS 19.
[ 9:25 ]
A csokoládéból és magas minőségű kakaóból készülő termékeket gyártó Barry Callebaut csoport megállapodást írt alá a szerb kormánnyal és Újvidék várossal, amelynek értelmében Délkelet-Európában az első gyárat a tartományi székvárosban építik fel. Aleksandar Vučić szerb elnök azt mondta, a Barry Callebaut...
2019. ÁPRILIS 19.
[ 8:27 ]
A húsvéti ünnepek miatt nagypénteken és húsvéthétfőn Szabadkán több intézményben is csak ügyeletet tartanak. A városháza alatti gyógyszertár megszakítás nélküli ügyeletet tart. Pénteken és szombaton a Harcosok sorakozója lakótelepen lévő, a csantavéri és bajmoki patika 8-tól 13 óráig dolgozik. A Szegedi úton...
2019. ÁPRILIS 18.
[ 21:59 ]
Beolvasás folyamatban