Vajdaság
Mirović: Vajdaság Szerbiához csatolásának századik évfordulójára megnyílik a múzeum

November végéig megnyílik Vajdaság Szerbiához csatolásának múzeuma, amely egy helyen mutatja be a szerbség történelme számára kiemelten fontos tárgyi emlékeket, hangsúlyozta Igor Mirović, tartományi kormányfő, miután ma megtekintette a munkálatokat.

A felújítás alatt álló épület a Vajdasági Múzeumhoz tartozik, a kormányfő elégedett a munkálatok menetével: - A tervezett ütemben haladnak, már a tavasz folyamán, amikorra minden bizonnyal elkészül a múzeum melletti parkra vonatkozó tervdokumentáció, itt is megkezdjük a munkálatokat. A Vajdasági Múzeum és a Vajdasági Kortárs Művészeti Múzeum közötti füves terület is szerves részét képezi majd most felújítás alatt álló épületnek. – mondta Mirović.

Mint fogalmazott, különös jelentősége van annak, hogy az épületet éppen Vajdaság Szerbiához csatolásának századik évfordulóján nyitják meg. A kormányfő örömének adott hangot, hogy a múzeum egy helyen rendszerezi majd a szerbek több évszázados harcát, amelyet az önállóságért, politikai jogaikért, a nyelv és kultúra megőrzéséért folytattak.

A novemberi rendezvény kapcsán elmondta, már február elején összeül a jubileumi ünnepséget szervező bizottság. A művelődési minisztériummal közösen egy filmet készítenek, Újvidék város viszont I. Péter Szerb Király tiszteletére szobrot állít fel a Köztársaság téren.

Az építkezési költségek kapcsán hangsúlyozta, a meglévő keretből gazdálkodnak, a Vajdasági Múzeumhoz tartozó épületrész felújítására 15 millió dinárt fordítanak, a park rendbetételére viszont közel 20 milliót.

Mirović reményét fejezte ki, hogy néhány éven belül a mostaninál jóval nagyobb, korszerűbb épületben tudják majd bemutatni a szerb nép történelme szempontjából jelentős múzeumi tárgyakat.

Feladataik közé sorolta ezen gyűjtemény kibővítését, mint elhangzott, a tárgyak egy része a Szerb Pravoszláv Egyház archívumában, a Szerbiai Levéltárban, valamint a Szerb Maticában található meg, a legtöbb kiállítási emléktárgy azonban a Vajdasági Múzeumban kapott helyet.

A néhány évvel ezelőtti kezdeményezés kapcsán, miszerint november 25-ét beiktatnák az állami ünnepek soraiba, a kormányfő hangsúlyozta, a tartomány megérdemelné, hogy saját ünnepnapja legyen, Vajdaság Szerbiához csatolásának napja egyike azon dátumoknak, amelyet minden bizonnyal figyelembe vesznek ennek meghatározásakor - tette hozzá Mirović.

Ádám Csilla

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A képviselő-testület ülésén döntöttek a temetők területének a megvásárlásáról, melyek eddig az egyház tulajdonát képezték. Valamivel több, mint 5 százalékkal megnőtt a kishegyesi községi költségvetés kerete az újabb forrásoknak köszönhetően, ezért a büdzsé újraelosztása is napirenden szerepelt.A temetők...
2018. NOVEMBER 9.
[ 20:23 ]
A nemzetközi női szervezet szerbiai tagszervezete 2014-ben alakult meg Szabadkán. Évente néhány jótékonysági és közösségszervező programmal hívták fel magukra a figyelmet. Segítették a Lurkó házat, a szabadkai Žarko Zrenjanin speciális iskolát… November 1-jétől új elnöke van a klubnak, a jótékonysági programok...
2018. NOVEMBER 9.
[ 19:34 ]
A pedagógusnap alkalmából idén hat, Magyarkanizsa községbeli pedagógus részesült elismerésben. A díjazottakat bemutatkozó kisfilmek után a közönséget Vajda Attila, a Magyarkanizsa Község Pedagógus Egyesületének elnöke, és Kávai Szabolcs, az önkormányzat oktatással megbízott tanácstagja köszöntötte.Az Év pedagógusa...
2018. NOVEMBER 9.
[ 10:11 ]
Beolvasás folyamatban