Vajdaság
Mirović: Vajdaság Szerbiához csatolásának századik évfordulójára megnyílik a múzeum

November végéig megnyílik Vajdaság Szerbiához csatolásának múzeuma, amely egy helyen mutatja be a szerbség történelme számára kiemelten fontos tárgyi emlékeket, hangsúlyozta Igor Mirović, tartományi kormányfő, miután ma megtekintette a munkálatokat.

A felújítás alatt álló épület a Vajdasági Múzeumhoz tartozik, a kormányfő elégedett a munkálatok menetével: - A tervezett ütemben haladnak, már a tavasz folyamán, amikorra minden bizonnyal elkészül a múzeum melletti parkra vonatkozó tervdokumentáció, itt is megkezdjük a munkálatokat. A Vajdasági Múzeum és a Vajdasági Kortárs Művészeti Múzeum közötti füves terület is szerves részét képezi majd most felújítás alatt álló épületnek. – mondta Mirović.

Mint fogalmazott, különös jelentősége van annak, hogy az épületet éppen Vajdaság Szerbiához csatolásának századik évfordulóján nyitják meg. A kormányfő örömének adott hangot, hogy a múzeum egy helyen rendszerezi majd a szerbek több évszázados harcát, amelyet az önállóságért, politikai jogaikért, a nyelv és kultúra megőrzéséért folytattak.

A novemberi rendezvény kapcsán elmondta, már február elején összeül a jubileumi ünnepséget szervező bizottság. A művelődési minisztériummal közösen egy filmet készítenek, Újvidék város viszont I. Péter Szerb Király tiszteletére szobrot állít fel a Köztársaság téren.

Az építkezési költségek kapcsán hangsúlyozta, a meglévő keretből gazdálkodnak, a Vajdasági Múzeumhoz tartozó épületrész felújítására 15 millió dinárt fordítanak, a park rendbetételére viszont közel 20 milliót.

Mirović reményét fejezte ki, hogy néhány éven belül a mostaninál jóval nagyobb, korszerűbb épületben tudják majd bemutatni a szerb nép történelme szempontjából jelentős múzeumi tárgyakat.

Feladataik közé sorolta ezen gyűjtemény kibővítését, mint elhangzott, a tárgyak egy része a Szerb Pravoszláv Egyház archívumában, a Szerbiai Levéltárban, valamint a Szerb Maticában található meg, a legtöbb kiállítási emléktárgy azonban a Vajdasági Múzeumban kapott helyet.

A néhány évvel ezelőtti kezdeményezés kapcsán, miszerint november 25-ét beiktatnák az állami ünnepek soraiba, a kormányfő hangsúlyozta, a tartomány megérdemelné, hogy saját ünnepnapja legyen, Vajdaság Szerbiához csatolásának napja egyike azon dátumoknak, amelyet minden bizonnyal figyelembe vesznek ennek meghatározásakor - tette hozzá Mirović.

Ádám Csilla

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Olcsóbb a távfűtés és a meleg víz Újvidéken - illusztráció
2018. SZEPTEMBER 20.
[ 18:34 ]
Tökök veresenye Temerinben - illusztráció
2018. SZEPTEMBER 20.
[ 18:32 ]
A Nagy Háború lezárásának 100. évfordulója a 11. Szabadkai Levéltári Nap témája. A békekötés olyan történelmi sorsfordulót hozott, ami máig meghatározza a térségben élő népcsoportok életét. Egyaránt a többségi és kisebbségi sorsra jutottak mindennapjait, hisz egy perspektív világbirodalom helyett gazdasági...
2018. SZEPTEMBER 20.
[ 15:29 ]
Vajdaságban változatlan a helyzet: továbbra is vontatottan oldják meg az ivóvízproblémát. Nincs megfelelő technológia, ezért a víz nem az elvárt minőségű, hangzott el az Újvidéki Egyetem Természettudományi-matematikai Karán tartott, a víz minőségével foglalkozó tanácskozáson. Srđan Rončević, az egyetemi kar tanára...
2018. SZEPTEMBER 20.
[ 15:26 ]
Az elmúlt három évben mintegy hetven hivatásos sofőr hagyta el a szabadkai utasforgalmi vállalatot – közlik az adatot a helyi tájékoztatási eszközök.Az autóbusz társaságoknál is működik tehát a dominó elv: Magyarországról nyugatra távoznak a sofőrök, a Vajdaságból pedig elsősorban Magyarországra, bár vannak, akik...
2018. SZEPTEMBER 19.
[ 23:51 ]
Beolvasás folyamatban