Vajdaság
Mirović: Vajdaság Szerbiához csatolásának századik évfordulójára megnyílik a múzeum

November végéig megnyílik Vajdaság Szerbiához csatolásának múzeuma, amely egy helyen mutatja be a szerbség történelme számára kiemelten fontos tárgyi emlékeket, hangsúlyozta Igor Mirović, tartományi kormányfő, miután ma megtekintette a munkálatokat.

A felújítás alatt álló épület a Vajdasági Múzeumhoz tartozik, a kormányfő elégedett a munkálatok menetével: - A tervezett ütemben haladnak, már a tavasz folyamán, amikorra minden bizonnyal elkészül a múzeum melletti parkra vonatkozó tervdokumentáció, itt is megkezdjük a munkálatokat. A Vajdasági Múzeum és a Vajdasági Kortárs Művészeti Múzeum közötti füves terület is szerves részét képezi majd most felújítás alatt álló épületnek. – mondta Mirović.

Mint fogalmazott, különös jelentősége van annak, hogy az épületet éppen Vajdaság Szerbiához csatolásának századik évfordulóján nyitják meg. A kormányfő örömének adott hangot, hogy a múzeum egy helyen rendszerezi majd a szerbek több évszázados harcát, amelyet az önállóságért, politikai jogaikért, a nyelv és kultúra megőrzéséért folytattak.

A novemberi rendezvény kapcsán elmondta, már február elején összeül a jubileumi ünnepséget szervező bizottság. A művelődési minisztériummal közösen egy filmet készítenek, Újvidék város viszont I. Péter Szerb Király tiszteletére szobrot állít fel a Köztársaság téren.

Az építkezési költségek kapcsán hangsúlyozta, a meglévő keretből gazdálkodnak, a Vajdasági Múzeumhoz tartozó épületrész felújítására 15 millió dinárt fordítanak, a park rendbetételére viszont közel 20 milliót.

Mirović reményét fejezte ki, hogy néhány éven belül a mostaninál jóval nagyobb, korszerűbb épületben tudják majd bemutatni a szerb nép történelme szempontjából jelentős múzeumi tárgyakat.

Feladataik közé sorolta ezen gyűjtemény kibővítését, mint elhangzott, a tárgyak egy része a Szerb Pravoszláv Egyház archívumában, a Szerbiai Levéltárban, valamint a Szerb Maticában található meg, a legtöbb kiállítási emléktárgy azonban a Vajdasági Múzeumban kapott helyet.

A néhány évvel ezelőtti kezdeményezés kapcsán, miszerint november 25-ét beiktatnák az állami ünnepek soraiba, a kormányfő hangsúlyozta, a tartomány megérdemelné, hogy saját ünnepnapja legyen, Vajdaság Szerbiához csatolásának napja egyike azon dátumoknak, amelyet minden bizonnyal figyelembe vesznek ennek meghatározásakor - tette hozzá Mirović.

Ádám Csilla

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Raoul Wallenberg embermentőről rendezett középiskolai vetélkedő döntőjét tartották január 16-án és 17-én Budapesten, a Külgazdasági és Külügyminisztériumban (KKM).A topolyai Dositej Obradović Gimnázium és Közgazdasági Iskola csapata, Nagy Evelin, Huszár Márta és Tóth Ede, akiket tanáruk, Miloš Vuleković...
2019. JANUÁR 17.
[ 20:25 ]
Tragédia történt ma Maradékon, amikor a helyi Branko Radičević Általános Iskolában elhunyt a 14 éves Milica Anđelković.A hetedik osztályos tanuló összeesett az iskola tanári szobájában, közölte Zvonimir Čaušević, az intézmény igazgatója, aki elmondta: a tanárok megpróbáltak segíteni a lányon, és azonnal hívták a...
2019. JANUÁR 17.
[ 18:14 ]
Balesethez hívták a mentőszolgálat munkatársait szerda délben, a Thurzó Lajos Általános Iskolában egy kilencéves gyermek leesett a lépcsőről.Tegnap délben a zentai iskola első emeleti lépcsőjéről esett le az egyik tanuló. Nem hivatalos értesülések szerint egy kilencéves fiúval történt a súlyos baleset. A gyermeket a...
2019. JANUÁR 17.
[ 8:23 ]
Beolvasás folyamatban