Vajdaság
Szabadka: Harminc menekült család jut gazdálkodásra alkalmas falusi házhoz
Betűméret:             

A kilencvenes évek háborús eseményei során Horvátországból és Boszniából Szabadkára menekült harminc család írta alá kedden azt a szerződést, amely révén a falusi gazdálkodásra alkalmas házat kapnak a regionális lakhatási program keretében, amelyhez összesen 330 ezer eurót biztosítottak.

Az RTV által megszólaltatott Željka Tot és családja Eszék környékéről menekült a háború elől. Most, 27 évnyi albérlet után férjével és két fiával beköltözhet a saját házába Bajmokon.

“Ez az első alkalom, hogy Szabadka részt vesz ilyen jellegű projektumban. Az önkormányzat a jövőben is figyelmet fog fordítani erre a progremra, hogy azok számára, akiket a kilencvenes évek háborúi sodortak ide, s lakáshelyzetük évtizedek óta megoldatlan, nem ritkán megalázó körülmények között élnek, végre megoldást tudjunk kínálni”, mondta Bogdan Laban szabadkai polgármester.

A házvásárláshoz szükséges pénzeszközöket külföldi donációk biztosították. “A szerződést ma 30 család írta alá, a projektum teljes értéke 330 ezer euró. Minden család 11 ezer eurót kap gazdálkodásra alkalmas falusi ház vásárlására”, nyilatkozta Bojan Stević önkormányzati államtitkát.

A kilencvenes évek háborús menekültjeinek lakásgondjait megoldó regionális program az EBESZ és az UNHCR támogatásával zajlik, a pénzeszközöket pedig az Európai Unió, az Egyesült Államok, Németország, Olaszország, Norvégia, Svájc, Dánia, Törökország, Luxemburg, Ciprus, Románia, Csehország, Szlovákia és Magyarország biztosítja.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A topolyai Žibelben megkezdődött a másodlagos szennyvíztisztító próbaüzeme. Újabb lépésként tekinthetünk erre, ami a környezetszennyezés megszűnte irányában lett meglépve. Az Európai Unió, Valamint Svájc és Svédország kormánya támogatásának köszönhetően, a szerbiai környezetvédelmi minisztériummal...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:41 ]
Egy férfi és egy nő holttestére bukkantak ma reggel egy sztapári házban, nem messze Zombortól. Az N1 nem hivatalos információi szerint ma reggel 6 óra körül egy nő (39) és egy férfi (46) holttestét találták meg. A nyomozás még folyamatban van. A sajtójelentések szerint gyilkosságról és öngyilkosságról van szó,...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 16:38 ]
Dr. Pásztor Bálint a Szabadkai Magyar Rádió reggeli műsorában az önkormányzati és a helyi közösségi választásokról, a szabadkai és palicsi fejlesztésekről, valamint a szerb-magyar határátkelők munkaidejének bővítési terveiről is beszélt, számolt be róla a pannonrtv.com. Az önkormányzati és helyi közösségi...
2024. MÁRCIUS 26.
[ 21:41 ]
Beolvasás folyamatban