Vajdaság
Őrszállás: Eredményes volt a lakosok tiltakozása, újra dolgozik a könyvtár

Az őrszállási könyvtár a zombori könyvtárhoz tartozó egyik fiókkönyvtár. Létszámleépítés miatt kb. két évvel ezelőtt, a többi Zombor környéki település könyvtárával együtt bezárták. Az őrszállásiak már akkor tiltakoztak, manapság szokványosnak igazán nem nevezhető megmozdulásaikra a nyilvánosság is felfigyelt, de akkor nem jártak eredménnyel. Idén újra gyülekezni kezdtek és tiltakozásuk most sikerrel járt: az elmúlt héten újra megnyílt a könyvtár.

Megmozdulásuk ismét bejárta a szerbiai sajtót, hiszen cseppet sem szokványos manapság, hogy egy könyvtár miatt utcára vonuljon egy falu apraja-nagyja.

“Nagy volt az öröm, amikor csütörtökön a tiltakozásra összegyűlők működő könyvtárat találtak. A könyvtár hetente két alkalommal, hétfőn és pénteken fogadja az olvasókat. Elégedettek vagyunk a megoldással”, nyilatkozta a Blicnek Dragana Đapić, a tiltakozás egyik szervezője.

A faluban, de a zombori község többi településének könyvtáraiban is a probléma akkor keletkezett, amikor az elrendelt létszámleépítést a központi könyvtár úgy oldotta, hogy bezárták a fiókkönyvtárakat. Ezek a könyvtárak korábban rendszeresen működtek és általában az adott település művelődési életének központjai is voltak. Bezárásuk után csak heti két napot működtek, majd ez is fokozatosan csökkent és már csak havi egy-két alkalommal nyitottak-nyitnak ki. Őrszálláson december közepén nyitott ki legutóbb a könyvtár és ezt elégelték meg a falubeliek.

“A könyvtárért öregek és fiatalok együt tüntettek. Örülünk, hogy sikerült. Azzal, hogy összefogtunk a könyvtárért bebizonyítottuk, hogy egységesek vagyunk, s hogy nem vagyunk másodrendű polgárok csak azért, mert faluhelyen lakunk”, üzenték a falubeliek.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A szerbiai koronavírus-járvány leküzdésére segítségként érkezett orosz katonák fogják elvégezni a topolyai kaszárnya fertőtlenítését, miután itt a Szerb Katonaság (VS) tagjai között felütötte a fejét a betegség, közölte ma a védelmi minisztérium, amelyet a Beta idéz. Öt nappal ezelőtt Aleksandar Vulin védelmi...
2020. ÁPRILIS 4.
[ 16:57 ]
A kommunális közvállalat dolgozói naponta fertőtlenítik a forgalmasabb helyeket a kishegyesi község egész területén. Pénteken és szombaton a polgárok részére is fertőtlenítőszert, nátrium-hipokloritot osztottak. A községi képviselő-testület ügyrendi szabályzatát is megváltoztatták, így a testület a rendkívüli...
2020. ÁPRILIS 4.
[ 14:37 ]
A magyarittabei kultúrotthont még 2018 folyamán újították fel kívül-belül: felújították a villany- és vízhálózatot, padlóburkolatot, mennyezetet és tetőszerkezetet cseréltek, meszelési munkálatokat végeztek, valamint a színházterem új székeket és felszerelést kapott. Az idei évben a hűtő- és fűtőberendezések...
2020. ÁPRILIS 4.
[ 14:34 ]
Beolvasás folyamatban