Vajdaság
Másodszor is megalázták a verbászi áldozatok emlékkeresztjét
Betűméret:             

Ismeretlen tettesek ledöntötték és összetörték az 1944-es 45-ös magyar és német áldozatok emlékére felállított keresztet azoknál a verbászi tömegsíroknál, amelyek több mint 200 ártatlanul lemészárolt ember földi maradványait rejtik. Hogy pontosan mikor történt a rongálás, nem lehet tudni, mivel a temetőbe, ahol a tömegsírok is vannak, már nem temetnek. A verbászi gyökerekkel rendelkező Cseresnyésné Kiss Magdolnát, a Keskenyúton Délvidéki Tragédiánk 1944-45 Alapítvány kuratóriumi elnökét, aki annak idején kezdeményezte a verbászi tömegsírok megjelölését, telefonon értük utol. Ő tegnap járt a helyszínen.

A verbászi temetőben található két tömegsírnál 2013-ban állítottuk fel a keresztet az 1944-es 45-ös délvidéki áldozatok emlékére. Ezt döntötték most ki. Ez egy vandál rongálásnak minősíthető tett. A temetőben, mely egy szent hely, az emberi ürüléktől alig lehetett lépni. E mellett néhány síroszlopot megrongáltak. A helybéliek jelentették az esetet a rendőrségen. Gondolom, meg fognak történni a megfelelő intézkedések. Mi, ott a helyszínen már a jövőben kívántunk gondolkodni. Egy méltó emlékhelyet szeretnénk létrehozni, és lehetetlenné kellene tenni, hogy a temetőben tombolók be tudjanak jutni a területre. A helybeliek megmozdultak, cselekedni kívánnak az ügyben. Van még feladatunk a verbászi temetőben, ahol egy első világháborús emlékkereszt is található. Annak a környékét is rendbe kívánjuk hozni.

Ez egy, ma már nem használt temető…

Igen. Ez a hetvenes évek óta egy elhagyatott temető, amely a katolikus, a református és az evangélikus egyház tulajdonában van. Az a rész, ahol a kereszt állt és ahol a tömegsírok vannak, a katolikus egyház tulajdonában van. Vannak kisajátítási tervek. A kórházhoz közel eső temető helyén korábban egy rehabilitációs parkot kívántak létrehozni. Úgy gondolom, maximálisan időben vagyunk, hogy ez a rész, ahol a tömegsírok vannak, méltó emlékhellyé váljon. Ez nem kis munka lesz. Ahogy valaki ott a helyszínen találóan fogalmazott, „szent őrültként” itt rendet tartani nem lehet.

Most mi következik? Helyreállítják a vas alapjából kitört és a két fa találkozásánál eltört, keményfából készült keresztet, vagy új kerül a helyére?

A plébános úrral és a helyiekkel folytatott megbeszélésen abban maradtunk, hogy ezt a keresztet most, ahogy lehet, helyreállítva visszatesszük. Mivel a 200-300 ártatlan verbászi áldozat többségének a nevét ismerjük, kőbe vésve méltóképpen kívánjuk megőrizni emléküket. Erre már számos példa van a vidéken. Én azt gondolom, hogy most, 2018-ban, amikor Szerbia az EU-s csatlakozás felé kacsingat, lesz erő ahhoz, hogy az emlékhelyet megóvjuk, és ne történjenek hasonló atrocitások.

Ternovácz István

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Ma, március 28-án megkezdődött a tavaszi szünidő a vajdasági iskolák diákjai számára. A szünidő április 3-án, szerdán ér véget. A többi, szerbiai tanuló április 29-től, hétfőtől május 6-ig lesz tavaszi vakáción, és május 7-én térnek vissza az iskolapadokba. Ez egyben az utolsó szünidő is az idei tanév...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:42 ]
A topolyai Žibelben megkezdődött a másodlagos szennyvíztisztító próbaüzeme. Újabb lépésként tekinthetünk erre, ami a környezetszennyezés megszűnte irányában lett meglépve. Az Európai Unió, Valamint Svájc és Svédország kormánya támogatásának köszönhetően, a szerbiai környezetvédelmi minisztériummal...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:41 ]
Egy férfi és egy nő holttestére bukkantak ma reggel egy sztapári házban, nem messze Zombortól. Az N1 nem hivatalos információi szerint ma reggel 6 óra körül egy nő (39) és egy férfi (46) holttestét találták meg. A nyomozás még folyamatban van. A sajtójelentések szerint gyilkosságról és öngyilkosságról van szó,...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 16:38 ]
Beolvasás folyamatban