Vajdaság
Ana Brnabić Szabadkán: Fejlődő gazdaság, korszerűsödő oktatás

Egésznapos szabadkai látogatáson vett részt csütörtökön Ana Brnabić kormányfő és a szerb kormány, a kabinet működésének egyéves évfordulója apropóján, ez alkalommal több intézményt, vállalatot is meglátogattak.

A kormányfő programja a kisbajmoki Vámszabad Övezetben kezdődött, ahol megtekintették a Norma Group vállalatot, amely Szerbiában 32 millió eurót fektetett be, jelenleg 1200 alkalmazottnak biztosít munkát. Brnabić, a termelés megtekintését követően a médiának elmondta, az ilyen külföldi beruházások fontosan az ország számára, hiszen hozzájárulnak a munkahelyteremtéshez és Szerbia gazdaságának fellendítéséhez, ahogy fogalmazott, a Norma Group iskolapéldája annak, hogy milyen külföldi beruházókat látna szívesen Szerbiában.

A vámszabad övezet a kormány pénzügyi hozzájárulásának köszönhetően egy terminállal és parkolóval gazdagodott, ezzel hatékonysága növekedhetett, jelentette be a szintén jelen lévő Siniša Mali pénzügyminiszter, a terminál átadása alkalmával, amikor azt is kiemelte, Szerbiában soha nem volt ilyen alacsony a munkanélküliség, amely jelenleg 11 százalékos.

Talán az oktatás területén történtek a legjelentősebb lépések az elmúlt egy év során, amivel megalapozták a kormány célkitűzésének megvalósítását, ez pedig egy olyan új oktatási rendszer felállítása, amely a vállalkozói szellemet helyezi előtérbe – mondta a kormányfő a Vegyészeti-technológiai Középiskolában tett látogatása alkalmával. Brnabić kihangsúlyozta, hogy októbertől azok a fiatalok, akik vállalkozást indítanak, egy éven keresztül adómentességet élveznek, ezzel szerinte az állam jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy meg tudjanak állni a lábukon.

A kormányfő az oktatási rendszer területén elért eredmények közül kiemelte az informatika mint kötelező tantárgy bevezetését a felsős általános iskolai tagozatokban valamint az elektronikus napló bevezetését, amelynek köszönhetően csökkent a hiányzások száma és jelentősen csökkent az adminisztrálásra szánt idő.

A Vegyészeti-technológiai Középiskola épületét jelenleg renoválják, az intézménynek 620 tanulója van.

A Szabadkai Egészségházakban tett látogatása során az eReceptek és az egységesített egészségügyi várólisták működésével ismerkedett meg a kormányfő. A receptek korszerűsített rendszere június 30-a óta az egész ország területén működik és ezen keresztül lehetséges a krónikus betegek receptjeinek kiadása hat hónapra, míg az egységesített várólista az eddig létezett 26 lista helyére lépett.

Az egésznapos program sajtótájékoztatóval fejeződött a palicsi Vigadóban, amelynek keretében Ana Brnabić összegezte a kormány egyéves munkáját. Ezt követően Ivica Dačić külügyminiszter hivatalosan bemutatta a jelenlévőknek azt a hivatalos dokumentumot, amellyel Pápua Új Guinea értesíti Szerbiát, hogy visszavonta Koszovó függetlenségének elismerését. A miniszter ezt fontos eredménynek nevezte és kiemelte, ezzel már hatra növekedett azon országok száma, amelyek visszavonták a függetlenség elismerését.

A város főterén a hadsereg tartott bemutatót, páncélos kocsikkal, lovaskatonákkal, katonai zenekarral, amely a város polgárai körében eléggé vegyes fogadtatásra talált.

Három szabadkai ellenzéki tömörülés – Szabadka Polgári Mozgalma, az Elég volt mozgalom és a Dveri városi szervezete – közös közleményben tudatta, hogy szerintük a kormánynak nincs mit ünnepelnie Szabadkán. Értékelésük szerint Szabadkát és a környező településeket az elmúlt években több tízezer lakos hagyta el. A fiatalok elvándorlása különösen nagy, de az utóbbi időben a középkorúak is tömegesen hagyják el az országot. Az emberek nem sok lehetőséget látnak arra, hogy itt boldoguljanak, ezért, mint hozzáteszik, elképzelni se tudják, milyen lehet a helyzet az ország többi részén, ha Szabadka ilyen szerencsétlen sorsra jutott - írják közös közleményükben.

Basity Gréta

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Alfonz
2018. JÚLIUS 6. [ 5:17 ]

Hát igen, korszerűsödik az oktatás. A Vegyészeti-technológiai Középiskola úgy visszafejlődött az elmúlt 50 évben, hogy az már inkább szégyen, mint dicsekedni való. A valamikori Dr. Bruck vezette kémiai tanítást a hozzáértők úgy elk.-ták, hogy az már tudomány. Az átlagember persze azért van, hogy mindent bevegyen , tapsoljon és szavazzon.


Nagybecskereken a napokban három helyszínen a legaktívabban az útkarbantartók. A vasárnap mivel kevésbé forgalmas, így ezt a napot kihasználták, és új aszfaltburkolattal látták el a város és Elemér közötti útszakaszt, ahol szüneteltették a forgalmat a munkálatok idején. Egy kilométernyi útrész kapott új burkolatot,...
2018. JÚLIUS 16.
[ 18:58 ]
Befejeződött Újvidéken a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete szervezésében megtartott XVIII. Apáczai Nyári Akadémia (ANYA) tanári továbbképzés első hete.Orosz Attila esperes áhítata, egy rövid kulturális műsor és Nagy Margit elnök asszony megnyitó szavai után a Történelem és magyarság című továbbképzés egy...
2018. JÚLIUS 16.
[ 8:22 ]
Ma ért véget a Selo, to smo mi – A falu mi vagyunk – Wir sind das Dorf elnevezésű falunapi rendezvénysorozat Pacséron, amelyet XIII. alkalommal tartottak meg. A falunapra mindig a pravoszláv Péter-Pál napi búcsúhoz legközelebb eső hétvégén kerül sor, amikor változatos programmal várják a helybelieket és a...
2018. JÚLIUS 15.
[ 20:38 ]
Beolvasás folyamatban