Vajdaság
Szent István ünnepe a Magyar Nemzeti Tanács szervezésében az Újvidéki Színházban
Betűméret:             

A Magyar Nemzeti Tanács szervezésében első alkalommal ünnepelték meg közösen Szent István ünnepét a tartományi kormány és a parlament magas rangú tisztségviselői, valamint a magyar és a Szerbiában működő más nemzeti tanácsok képviselői.

Az Újvidéki Színházban megtartott ünnepség kezdetén Igor Mirović tartományi kormányfő köszöntötte az egybegyűlteket, aki elmondta, hogy szeretnének kifejezett jelentőséget tulajdonítani ennek az ünnepnek.

„Országunk minden polgára számára nagyon fontosak az itt elhangzott üzenetek, ezek pedig az egység, a szolidaritás és az egymás iránti kölcsönös tisztelet megadása. Szeretném emlékeztetni önöket arra, hogy az idei évtől a tartományi kormány és a tartományi parlament közösen ünnepli meg azokat a fontos eseményeket, amelyek sokat jelentenek a szerb nemzet, valamint a nemzeti kisebbségek számára, hiszen minden kisebbségnek megvan a maga fontos dátuma‟, hangsúlyozta Mirović.

Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke ünnepi köszöntőjében elmondta, hogy hamarosan minden kisebbségnek döntenie kell a saját sorsáról, utalva a közelgő nemzeti tanácsi választásokra.

„Sem a magyar, sem a szerb állam nem lehet erős és sikeres a 21. században, ha nem tudnak méltóságot, biztonságot és gyarapodást nyújtani a területükön élő nemzeti kisebbségeknek, ha nem tudnak felelősséget viselni a határokon túl élő honfitársaikért. Ezentúl értékeinket kell újra felfedezni és felmutatni, pontosabban láthatóvá tenni mindazt, ami arra ösztönözhet bennünket, Szerbiában élő magyarokat, Magyarországon élő szerbeket, hogy egyik legnagyobb kincsünk otthon maradni és boldognak lenni a felnevelő tájban, még akkor is, ha néha úgy érezzük, hogy az egy megváltozott, önmagából kifordult világ része‟, mondta Hajnal Jenő.

Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke elégedettségét fejezte ki a mai és az elmúlt napokkal kapcsolatban, hiszen egész Vajdaságban közel 50 megemlékezést szerveztek Szent István napja alkalmából, ami azt jelenti, hogy augusztus 20-a valóban nemzeti ünnep.

„A mai megemlékezés azért volt különleges, mert egy hónappal ezelőtt hozta meg a vajdasági parlament azt a döntést, amely a jelentős vajdasági napokat sorolja fel, és ezeknek a napoknak a sorába augusztus 20-a, mint a magyar nemzeti közösség nemzeti ünnepnapja is bekerült, és ezt a napot most itt közösen ünnepeltük, nem csak a magyarok, hanem sok más nemzeti tanács képviselője is jelen volt, illetve itt voltak a tartományi kormánynak és a tartományi parlamentnek a nem magyar tisztségviselői is, akik velünk együtt ünnepeltek‟, fejtette ki Pásztor.

Az ünnepség keretében a Paskó Csaba katolikus plébános, Orosz Attila református esperes és Dolinszky Gábor evangélikus püspökhelyettes megáldotta az új búzából sült kenyeret.

Az ünnepség alkalmi műsorral zárult, amelyben fellépett Elor Emina és Szalai Bence, az Újvidéki Színház színészei, az óbecsei Schola Cantorum énekkar, az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör Kiscimbora és Csiperke táncegyüttese, valamint a szabadkai Juhász zenekar.

Az érdeklődők a színház előcsarnokában megtekinthették Az aracsi kő című alkalmi kiállítást, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet szervezésében.

Gubik Krisztina

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A topolyai Žibelben megkezdődött a másodlagos szennyvíztisztító próbaüzeme. Újabb lépésként tekinthetünk erre, ami a környezetszennyezés megszűnte irányában lett meglépve. Az Európai Unió, Valamint Svájc és Svédország kormánya támogatásának köszönhetően, a szerbiai környezetvédelmi minisztériummal...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:41 ]
Egy férfi és egy nő holttestére bukkantak ma reggel egy sztapári házban, nem messze Zombortól. Az N1 nem hivatalos információi szerint ma reggel 6 óra körül egy nő (39) és egy férfi (46) holttestét találták meg. A nyomozás még folyamatban van. A sajtójelentések szerint gyilkosságról és öngyilkosságról van szó,...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 16:38 ]
Dr. Pásztor Bálint a Szabadkai Magyar Rádió reggeli műsorában az önkormányzati és a helyi közösségi választásokról, a szabadkai és palicsi fejlesztésekről, valamint a szerb-magyar határátkelők munkaidejének bővítési terveiről is beszélt, számolt be róla a pannonrtv.com. Az önkormányzati és helyi közösségi...
2024. MÁRCIUS 26.
[ 21:41 ]
Beolvasás folyamatban