Vajdaság
Pásztor: A Magyar Összefogás listája közösségi lista
A VMSZ elnöke szerint nincsen politikai elitváltó hangulat Vajdaságban

Mint ismeretes, a múlt héten átadta választási jelöltlistáját és a támogató aláírásokat a Vajdasági Magyar Szövetség a november 4-ei nemzeti tanácsi választásokra. A Magyar Összefogás lista vezetője Hajnal Jenő, az MNT jelenlegi elnöke. A lista elején szerepel Jerasz Anikó tanár, dr. Mészáros Zoltán történész, De Negri Ibolya tanár, valamint Sárközi István és Erdődi Edvina jogász.

A Magyar Összefogás listát több mint négyszázzal többen támogatták aláírásukkal egy nap leforgása alatt, mint négy évvel ezelőtt – emelte ki hétfői sajtótájékoztatóján Pásztor István VMSZ-elnök, aki szerint ez annak a bizonyítéka, hogy a VMSZ szervezettsége és mozgósító ereje töretlen, illetve egyértelmű bizonyítéka annak, hogy a vajdasági magyar közösségben nincsen elitváltó hangulat – fogalmazott. „Az emberek méltányolják azt a teljesítményt, amit a Vajdasági Magyar Szövetség és az előző összetételű nemzeti tanács produkált” – jelentette ki a párt elnöke. Hozzátette: a jelentős támogatás azt is bizonyítja, hogy a vajdasági magyar emberek nem keresik ennek a politikai erőnek az alternatíváját.

A Magyar Összefogás lista egy reprezentatív közösségi lista, amelyen 19 VMSZ tag és 16 pártfüggetlen jelölt szerepel, a párthovatartozás pedig nem zárja ki a szakmaiságot – emelte ki Pásztor. A folytonosság és a megújulás jegyében állította össze a választási jelöltlistát a párt elnöke, aki fontosnak tartja azt is, hogy egyetlen személy sem utasította vissza a felkérését. A listán kilenc szabadkai, hét Tisza-menti, hat nyugat-bácskai, öt bánáti, illetve újvidéki, temerini, nagybecskereki és szerémségi jelölt szerepel, így minden magyarok lakta területről delegált jelöltetek a VMSZ – sorolta a pártelnök. A 35 névből álló listán oktatási, művelődési, jogi és tájékoztatási szakemberek is szerepelnek.

A Magyar Nemzeti Tanács a közösségi érdekérvényesítés eszköze, amelynek célja a közösségi érdekek megfogalmazása és képviselése, nem pedig a hőbörgés – emelte ki Pásztor. Ennek kapcsán egy aktuális témát érintett a VMSZ elnöke: A napokban nagy port vert többnyelvű helységnévtáblák cseréje kapcsán kialakult mulasztásokra az MNT hónapokkal ezelőtt felhívta a figyelmet, felvette a kapcsolatot az illetékes minisztériummal és ígéretet kaptak a magyar nyelvű feliratok visszaállítására. Pásztor István elmondta, hogy a táblák a lehető legrövidebb időn belül visszakerülnek a helyükre, ezért felesleges a politikai haszonszerzésre felhasználni ezt a témát és az interneten keresztül felkavarni a közhangulatot.

A következő négy évben a megkezdett folyamatok lekerekítését, befejezését tűzte ki célul a Magyar Összefogás lista vezetője, Hajnal Jenő. „Az MNT az elmúlt négy év során a rendszerszerű gondolkodást, a stratégiai cselekvést és a párhuzamosságok kizárását tartotta legfontosabb feladatának” – hangsúlyozta Hajnal felsorolva az elmúlt időszak eredményeit, külön kiemelve az óvodai fejlesztéseket, az anyanyelvi oktatás biztosítását, a szakiskolák felszerelését, az Európa Kollégium megnyitását, a képzőközpontok létrehozását, a nagybecskereki zárda és a muzslyai fiúkollégium felújítását, valamint a Zsinagóga teljes körű restaurációját és a kulturális támogatásokat. Példa nélkül való az az összefogás, amelynek eredményeképpen a kisebbségi nemzeti tanácsokkal közösen létrejött a nemzeti tanácsokról szóló törvény módosításának tervezete – tette hozzá Hajnal reményének adva hangot, hogy olyan eredményt ér el a lista a közelgő választásokon, amely elegendő lesz ahhoz, hogy a megkezdett munkát a következő ciklusban is folytatni tudják.

A választási részvétel feltétele, hogy a kisebbségi állampolgárok neve szerepeljen a külön választói névjegyékben, ezért a politikusok arra bíztatják a vajdasági magyarokat, hogy amennyiben még nem tették meg, iratkozzanak fel a névjegyzékre és november 4-én adják le voksukat a nemzeti tanácsi választásokon.

Basity Gréta

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Pecze József Kishegyes díszpolgára - illusztráció
2019. MÁRCIUS 24.
[ 8:20 ]
Kézimunka kiállítással folytatódott a falunapi rendezvénysorozat Kishegyesen, mely ezúttal egyben a falu újratelepítésének 250. évfordulójának a megünneplése is. A most már a parókiához tartozó egykori ifjúsági otthon épületében sok száz kézimunkát állítottak ki. Szügyi István, a községi képviselő-testület...
2019. MÁRCIUS 23.
[ 10:22 ]
Az 1 az 5 millióból tiltakozás sorozat keretében pénteken este Szerbia több városában, közöttük Újvidéken, Nišben, Užiceben, Valjevóban is tüntettek. Újvidéken a tegnap esti, immár tizedik tüntetés a Szabad sajtó – szabad társadalom címet viselte. Az egybegyűltekhez a Szerb Nemzeti Színház előtti téren Milorad...
2019. MÁRCIUS 23.
[ 7:51 ]
A topolyai községi képviselő-testület ülésén, napirenden szerepelt a község új statútumának elfogadása is. Ez szavazattöbbséggel meg is történt, ami azt jelenti, hogy a következő önkormányzati választások alkalmával már a jelenlegi 41 képviselői hely helyett 35 mandátumra pályázhatnak majd a jelöltek. Az...
2019. MÁRCIUS 22.
[ 22:08 ]
Beolvasás folyamatban