Vajdaság
Rossz az ivóvíz minősége szinte az egész tartományban, Bánátban a legrosszabb

Vajdaságban változatlan a helyzet: továbbra is vontatottan oldják meg az ivóvízproblémát. Nincs megfelelő technológia, ezért a víz nem az elvárt minőségű, hangzott el az Újvidéki Egyetem Természettudományi-matematikai Karán tartott, a víz minőségével foglalkozó tanácskozáson.

Srđan Rončević, az egyetemi kar tanára fejtette ki a fentieket, és azt is elmondta, hogy a legrosszabb a helyzet Bánátban. Ott sok helyütt sárga a víz, számos szerves anyag és arzén szennyezi. Nincs megfelelő technológia a tisztításra.

Bácska északi és nyugati részén sem jobb a helyzet, csak az újvidékiek isznak kiváló minőségű vizet, tartományi viszonylatban viszont nagyon sok a tennivaló. A szennyvíznek is csupán 10 százalékát tisztítják – mutatott rá Rončević.

Az újvidéki Természettudományi-matematikai Karon már 35 éve ténykedik az a szakértői csoport, amely ezzel a témakörrel foglalkozik.

Milica Pavkov Hrvojević, a kar dékánja részletezte, hogy több laboratóriumuk is van, és ezek igyekeznek ellátni a kellő ismeretekkel a cégeket, vagyis az ipari tényezőket. (RTV)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Kőműves Zoltán
2018. SZEPTEMBER 21. [ 0:17 ]

Egészségünket a legnagyobb mértékben a vízvezeték klórral való fertőtlenítésekor keletkező ún. trihalogénmetán vegyületek (THM) károsítják, amelyek rákkeltő hatásúak. Tehát a föld gyomrában található rossz minőségű víz megtisztítható ugyan a közművekben, de a csővezetékbe jutva újra "elromlik". Ivóvizet mi magunk vagyunk kénytelenek előállítani a háztartásunkban drága szűrőberendezéssel vagy pedig palackozott vizet kell vásárolnunk (ami klórmentes).


Főként magyar és világpolitikával, gazdasággal és vállalkozásindítással kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik a XIX. Vajdasági Szabadegyetem az idén, amely július 6-án nyílik meg az észak-bácskai Kishegyesen. A négynapos rendezvény első napján a cégvezetésről és a vállalatvezetéssel kapcsolatos gyakorlati...
2022. JÚLIUS 1.
[ 20:32 ]
A Képviselőház Külügyi Bizottságának pénteki ülésén elfogadásra kerültek a szerbiai és a magyar kormány közötti közúti, vasúti és vízi forgalom határellenőrzéséről szóló megállapodás módosításai. Ezen változtatások nélkül megnehezedne a vasúti teherforgalom, a magyarországi szakaszon történő gyorsvasúti...
2022. JÚLIUS 1.
[ 13:44 ]
Szabadkán a Zorka helyi közösségben levő Proletár brigádok utcában dolgoznak a munkagépek. Az útburkolatot javítják, de egyúttal ki is szélesítik azt. Stevan Bakić, Szabadka polgármestere, akis Ognjen Golubovićtyal, az Útfenntartó, Várostervezési és Lakásüzemeltetési Közvállalat igazgatójával megtekintette a...
2022. JÚLIUS 1.
[ 9:29 ]
Beolvasás folyamatban