Vajdaság
MTTK: Gólyatábor, amely csapatot kovácsol
A szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar (MTTK) Hallgatói Önkormányzata kétnapos Gólyatábort szervezett a horgosi Domus Pacisban

Október elején 43 elsőéves hallgató kezdi meg tanulmányait a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon. A kar Hallgatói Önkormányzata (HÖK) kétnapos csapatépítő tábort rendezett a horgosi Domus Pacis lelkigyakorlatos házban.

A festői környezetben található tanyán a gólyák különféle játékok során ismerkednek egymással, a tanítóképzővel, az egyetemista élettel.

Az elsőéveseket Peckó Egon, a MTTK HÖK elnöke és Dr. Námesztovszki Zsolt dékánhelyettes köszöntötte.

Dr. Námesztovszki Zsolt először megköszönte a fiatalok bizalmát, hogy az MTTK-t választották felsőoktatási tanulmányaik helyszínéül. Elmondta, céljuk az, hogy mindenki sikeresen megszerezze tanulmányai végén a diplomát.

- Tudni kell, hogy ha közületek bárki valamilyen problémával szembesülne tanulmányai során, nagyon sok szervezet, intézmény létezik, amelyek segíthetnek a gondok megoldásában. Nagyon aktív és nagyon szerteágazó tevékenységet folytat a Hallgatói Önkormányzat, ők is a segítségetekre lesznek szükség esetén. Demonstrátorok egyengetik a sikeres beilleszkedéseteket, de létezik egy karrierépítő központ is, amely a hallgatók rendelkezésére áll. Lesznek továbbá osztályfőnökeitek, akik bevezetnek benneteket a felsőoktatásba, de a kar vezetéséhez is bátran fordulhattok. Hiszem, hogy a folyamat végén sokkal érettebb, nagyobb tapasztalattal rendelkező emberként hagyjátok majd el az intézményt. Ehhez az úthoz kívánok nagyon sok kitartást, erőt és energiát – mondta Námetovszki Zsolt.

A dékánhelyettes arra is felhívta a hallgatók figyelmét, hogy pályázzanak. Nagyon sok pályázási lehetőség van. Hajnal Jenő, az MNT elnöke arról biztosította a kart, hogy még több helyet kapnak az MNT ösztöndíjának kvótarendszerében. Nagyon nagy terhet vesz le az MNT ösztöndíja a szülők, a családok válláról a rendszeres havi támogatások révén. Létezik azonban állami ösztöndíj is, illetve vannak tehetségsegítő ösztöndíjak, amit a legjobb tanulmányi előmenetellel rendelkező hallgatóknak érdemes megpályázniuk. Felhívta az elsőévesek figyelmét a Makovecz Programra is, amely a hallgatók mobilitását segíti elő.

Peckó Egon, a MTTK HÖK elnöke kérdésemre elmondta, hogy jelenleg több mint 200 hallgatója van a karnak, s a Gólyatábor célja, hogy a 43 éves elsőst közösségé kovácsolják, s így fogadják őket a rendszerbe.

- Hatodik alkalommal szerveztük meg a Gólyatábort. Először ismerkedős játékokat szervezünk, majd amikor már kezd felengedni az emberek között a jég, egyre felszabadultabbá válnak, csapatjátékok kezdődnek. Olyan feladatokon keresztül kovácsolódhatnak össze a fiatalok, amelyek a későbbiek folyamán hasznosak lehetnek. Este borkóstolóval folytatódik a program, de egy DJ is próbálja majd a jó hangulatot fokozni.

Peckó Egon elmondta, júniusban tiszteletbeli tagjai lettek a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának, mint a külhoni régiók egy tagja, de a többi határon túli hallgatói önkormányzattal is kapcsolatokat ápolnak. Közös programokat is terveznek, de még nem konkretizálták, hogy pontosan mit is csináljanak. Mivel hallgatói érdekképviseletként működnek, segítenek a fiataloknak az ügyintézésben is.

Győri Viktor, az MTTK HÖK alelnöke szerint is családias a hangulat a karon.

- Kevesen vagyunk, mindenki ismer mindenkit, ez fontos a tanulmányok szempontjából is, mert a hallgatók könnyebben cserének információt. Fontos, hogy úgy teremtsünk egy közösséget, hogy ne alakuljanak ki különböző csoportérdekek, mindenki mindenkivel kommunikáljon, s így elkerüljük a konfliktusokat. Elsőéves koromban egy negyedéves hallgató, szintén óvoda pedagógus, tanácsokkal segített, hogy mit és hogyan csináljak, sőt még anyagokat is kaptam tőle. Általában 10 százalék körüli a lemorzsolódás a karon, de a célunk az, hogy segítsük a hallgatókat, s megakadályozzuk a lemorzsolódást. A volt hallgatók is tartják a kapcsolatot a karral, illetve a korábbi HÖK vezetők is. Például a Gólyatábor megszervezésében is segített a hat évvel ezelőtti HÖK alelnök.

Az adai Šelemba Alexandra barátnőjével, a Szilágyiról érkező Vince Ramónával együtt iratkozott az MTTK-ba. Már középiskolás korukban is szobatársak voltak. Izgatottan várták a tábort.

- Azt mondták, a vetélkedőkre a Harry Potter filmek megnézésével készüljünk. Mivel én a könyveket is olvastam, ez nem okozott gondot – kezdi Alexandra.

A bemelegítő játékon már túl is vannak, teszi hozzá Ramóna:

- Táncoltunk, memorizálni kellett a többiek nevét. Meg kellett keresni a párunkat.

- Cetlik voltak a hátunkra ragasztva, nekem azt írta rajta, hogy Spanyolország, a társamén pedig, hogy bikaviadal. Őt kellett megtalálni – magyarázza Alexandra.

Ramóna elmondta, az elsődleges szempont az volt, amikor az MTTK mellett döntött, hogy ott az anyanyelvén tanulhat.

- Jó lehetőségeket kínál a kar, s mindenképpen olyan hivatást szerettem volna, ahol a gyerekekkel tudok foglalkozni.

Alexandra is a pedagógusi pályán szeretne maradni.

- Adán sok a diák, szeretném, ha hozzá tudnék járulni, hogy minél nagyobb tudással rendelkező generációkat neveljünk fel.

Fiúk is szép számmal tanulnak a karon. A szabadkai Sándor Tamás azért választotta a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kart, mert sokan ajánlották neki.

- Külföldi egyetemekre, például Szegedre nem szerettem volna iratkozni, Újvidékre sem akartam menni, maradni szerettem volna Szabadkán, ezért választottam ezt a kart.

Örül neki, hogy a szemeszter kezdete előtt az elkövetkező két napban meg lehet a többiekkel ismerkedni. A kérdésemre, hogy van-e sok szép lány a Gólyatáborban, egy mosoly kíséretében csak elismerően bólint.

A 43 gólya a jövő héttől jóban-rosszban együtt lesz a tanulmányaik során, fontos hogy egymásra is számíthassanak, s biztos, hogy a barátságok, amelyek most a Gólyatáborban kezdődnek, egy életen át kitartanak majd.

Németh Ernő

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szerbiából nem egészen 69 ezer kettős állampolgár iratkozott fel a magyarországi választási névjegyzékre – ismertette Pintér Attila belgrádi nagykövet. Az Újvidéki Rádió Hangadó Szerda című műsorában arra kérte őket, hogy az európai parlamenti választásra a levélszavazatukat időszűke miatt már ne postázzák,...
2019. MÁJUS 23.
[ 6:26 ]
Ma a kora reggeli órákban meghalt egyike annak a négy menekültnek, akiket tegnap eszméletlen állapotban találtak meg Futakon egy tartálykocsiban, tudta meg a 021.rs. A Vajdasági Klinikai Központ Sürgősségi Központjában közölték, hogy az újraélesztési kísérlet és a gyógykezelés ellenére meghalt az egyik fiú. A...
2019. MÁJUS 22.
[ 15:23 ]
Felavatták a temerini Tájház udvarában az első világháborúban elesett temeriniek emlékére állított márványfalat. A táblára olyan külföldi és vidéki személyek nevei is felkerültek, akik a temerini hadikórházban váltak áldozataivá a nemzeteket és országokat értelmetlenül egymással szemben állító...
2019. MÁJUS 22.
[ 0:39 ]
Beolvasás folyamatban