Vajdaság
Csonka Áron: Elértük a célunkat a bojkottal
A VMDK elnöke szerint olyan sok probléma volt a külön választói névjegyzékkel, hogy már azok miatt is kérdésessé vált a választások tisztasága

A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége a támogató aláírások összegyűjtésének nehézségei, s a közben felmerülő problémák miatt úgy döntött nem egészen egy hónappal a választások előtt, hogy bojkottálja a voksolást. Helyes volt-e ez a döntés? – kérdeztük most, a választások után Csonka Áront, a VMDK elnökét.

– Ha áttekintjük az összes nemzeti tanács választásának az eredményeit, akkor ki lehet jelenteni, hogy beigazolódott az, ami miatt a VMDK bojkottálta a választásokat. Nagyon sok nemzeti tanácsi választásnál szabálytalanságok voltak, ami szerintünk a Szerb Haladó Párt rátenyerelésének, befolyásolásának tudható be. Úgy a montenegrói, a szlovák, a bosnyák és más nemzeti közösségek részéről ilyen hírek, tiltakozások érkeztek. Ebből is látszik, hogy itt egy megrendezett folyamatról volt szó, amelynek az volt a célja, hogy a hatalmi struktúrák átvegyék a hatalmat a nemzeti tanácsokban. Ami az MNT megválasztását illeti, úgy gondolom, hogy a célt elértük, hiszen jelentősen csökkentettük a választási részvételt. Igaz, hogy egyesek csak 2-3 százalékról beszélnek, de ha megnézzük, hogy négy évvel ezelőtt 137 ezer ember volt feliratkozva a külön választói névjegyzékre és 40,6 százalékos volt a választási kedv, most pedig csak 129 ezer választópolgár volt a külön magyar névjegyzéken, s abból 35 százalék ment ki voksolni, akkor látható, hogy 5 százalékos a csökkenés. Ez volt az egyik célunk, a másik pedig, hogy rámutassunk, hogy a jelenlegi MNT-nek és egyáltalán a jelenlegi törvény szerinti nemzeti tanácsi választásoknak igen alacsony legitimitásuk van.

A 36 százalékos részvételi arány Csonka Áron szerint azt jelenti, hogy a választópolgárok közül 95 ezren azért nem mentek el szavazni, mert nem tartják megfelelőnek sem a jelenlegi rendszert, sem a jelenlegi vezetést.

– Ha tovább elemezzük a szavazatokat, akkor azt látjuk, hogy soha ilyen kevés szavazatot nem kapott még a VMSZ, s azt is láthatjuk, hogy az ellenzék, amely valójában biztosította a legitimitását ezeknek a választásoknak, még a felét sem kapta meg azoknak a szavazatoknak, amit együtt tudtunk megszerezni 2016-ban, amikor közösen vettünk rész a tartományi választásokon.

A VMDK elnöke szerint a számos furcsaság is volt a választások során.

– Négy év alatt a külön választói névjegyzékről eltűnt 8 ezer ember. Számos megkeresés és visszajelzés érkezett hozzánk a választások napján, hogy nem is kaptak értesítést a választásokról, holott rajta vannak a névjegyzéken. Ugyanakkor kaptak értesítést olyanok, akik már meghaltak, de olyan is előfordult, hogy más nemzetiségi névjegyzékre került a szavazópolgár neve. A külön névjegyzékekkel is rengeteg probléma volt tehát, ami ugyancsak megkérdőjelezi a választások tisztaságát. Számos bejelentés érkezett, hogy a választások napján SMS-eket kaptak a szavazók. Felmerül a kérdés, hogy kik és honnan szerezték meg ezeket az adatokat.

Csonka Áron szerint a hozzájuk beérkezett visszajelzések alapján nemcsak betegek vagy mozgásképtelenek szavazhattak otthonaikban, ami szintén törvénytelen. Ugyanakkor egy hirtelen és megmagyarázhatatlan ugrás is volt egyes községekben a választási kimenetel esetében. Egész nap alacsony volt a részvétel, mindössze 20-25 százalékos, s az utolsó 3 órában 15-20 százalékkal is megugrott a választási részvétel. A VMDK elnöke szerint azonban ezeket az adatokat fenntartásokkal kell fogadni, mert a pártoktól származnak, a választások napján ugyanis a Köztársasági Választási Bizottság meg sem szólalt, ami ugyancsak példátlan.

Németh Ernő

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Karcsi
2018. NOVEMBER 19. [ 19:08 ]

Jól csinálták! Így semmi legitimitása a MNT-nek, az egész választás tisztasága megkérdőjelezhető. Az egy tőröl eredő A és B lista meg leszerepelt.


Cumee
2018. NOVEMBER 19. [ 11:18 ]

Szánalmas! Napokig erölködtek oszt alig tudtak összegyüjteni 500 aláirást oszt bojkottot hirdetttek a kudarctól menekülve.


Zoli
2018. NOVEMBER 7. [ 20:51 ]

Mit bántjátok az embert? Igazat beszél.


Turi István
2018. NOVEMBER 7. [ 16:40 ]

Óbecsei téved mert szerintem Csonka a tartományi képviselői tisztségét is visszaadja,bojkottot hirdetett a VMDK mert nem akarnak részesei lenni a hatalom kiszolgálásának,nem akarnak részesei lenni a korrupt rendszernek, és jelenlétükkel legitimálni a diktatúrát!Egy ilyen VMDK-megnyilatkozás után gerinctelenség lenne részt venni és jelenlétével tovább éltetni a regnáló hatalmat. Bojkott!Nem lesz új autó ..............


Óbecsei
2018. NOVEMBER 7. [ 11:06 ]

"Csonka Áron: Elértük a célunkat a bojkottal" Így igaz, ezután a VMDK-át már senki nem veszi komolyan. A bojkot semmire nem volt kihatással. Ott vagytok ahol eddig is. Sehol. Csonka Áron elnöki megválasztásákor még fiatal értelmes embernek tünt, sajnos nem az lett. Nem a politika az ő erőssége. A tartományi tiszteletdíjából vegyen egy új autót, s vonuljon le a politikai színtérről. Szereplésével a VMSZ-nek egy kicsit sem árt, de a délvidéki magyarokat lejáratja.


Győri Endre
2018. NOVEMBER 7. [ 6:20 ]

A bojkott is baromság volt - de ez a magyarázat is...


Pecze József Kishegyes díszpolgára - illusztráció
2019. MÁRCIUS 24.
[ 8:20 ]
Torda volt a házigazdája a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége (VASZ) tegnap megtartott, rendes évi közgyűlésének, illetve a Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fóruma (KEF) ülésének. Erre az eseményre a VASZ 38 tagszervezetének képviselője jelent meg, a szövetségnek egyébként 68 tagszervezete van, amely a mostani...
2019. MÁRCIUS 24.
[ 8:12 ]
Aleksandar Vučić szerb elnök szombaton látogatást tett a Vajdasági RTV új, most épülő székházában. A látottak után azt nyilatkozta, a székházat hat hónapon belül, tehát a határidő letelte előtt be fogják fejezni. “Jelentős eszközöket fektettünk be, összesen 48,4 millió eurót, vagyis majdnem 50 millió eurót...
2019. MÁRCIUS 23.
[ 15:12 ]
Az újvidéki rendőrség szervezett akciója során valamivel több mint 27 kiló marihuánát foglalt le egy régóta megfigyelt férfi házában, Újvidék környékén. A drogot műanyag zacskókba csomagolták, össz súlya 27,4 kilogramm volt. A rendőrség őrizetbe vette P.P. (1962) újvidéki lakost, akit kábítószerrel való...
2019. MÁRCIUS 23.
[ 14:56 ]
Beolvasás folyamatban