Vajdaság
Új biokémiai analizátor a magyarkanizsai Egészségháznak

A magyarkanizsai egészségház laboratóriuma egy új biokémiai analizátorral bővült. Az analizátor összesen 2,5 millió dinárba került, amelyet az egészségház egy magáncég, mégpedig a Yunycom támogatásának köszönhetően kapott meg.

Az új analizátort Gyólay Karolina, az egészségház igazgatónője mutatta be, aki szerint így a szakorvosok pontosabb, gyorsabb és sokkal több információhoz juthatnak a beteg állapotával kapcsolatban, mivel az új felszerelés számítógépen keresztül szolgáltatja az információt.

A régi biokémiai analizátor már 12 éve szolgálta az egészségházat, és évente 87 ezer elemzést végzett el. Az elavult gép cseréje indokolttá vált, így júliusban írták ki a felhívást a támogatás megszerzésére. A gép lényegében olyan elemzéseket végez, amelyek elengedhetetlenek egy diagnózis helyes felállításához. Vér- és vizeletmintából tud a gép olyan adatokkal szolgálni, amelyek a belső szervek működését mutatják, illetve a vérzsírosodást, valamint a vércukorszintet is – tette hozzá az igazgatónő.

Az egészségház a továbbiakban szeretne szintén donáció útján beszerezni egy új vércentrifugát is, hogy az elemzésre kerülő vérből kinyerjék a megfelelő mintákat a vizsgálatokhoz.

A magyarkanizsai egészségházban jelenleg egy biokémikus és hat technikus dolgozik, nincs hosszú várakozás és sorban állás, mivel sorszám szerint érkeznek a páciensek.

Bartok Zsófia

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Megalapították Vajdaság díjait - illusztráció
2018. NOVEMBER 16.
[ 13:29 ]
Ingyenes vércukorszintmérést végeztek a mai nap Magyarkanizsa községben a cukorbetegség világnapja alkalmából. Mintegy 204 polgár élt ezzel a lehetőséggel a községben, azokban az épületekben, amelyekben a mai nap általános orvos is rendelt.A Magyarkanizsai Egészségház minden évben kiemelt figyelmet fordít az ingyenes...
2018. NOVEMBER 15.
[ 16:34 ]
A községi képviselő-testület ülésén elfogadták a költségvetés újraelosztására vonatkozó határozati javaslatot. A büdzsé kerete közel 1,8 milliárd dinár, a módosítások főleg a kereten belüli újraelosztásra vonatkoznak. Összességében a költségvetés mintegy 2 százalékkal haladja meg az előzőleg elfogadott...
2018. NOVEMBER 15.
[ 15:52 ]
A Magyar Nemzeti Tanács és a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség szervezésében a dél-bácskai, szerémségi és közép-bánsági szórvány magyar közösségek Tiszakálmánfalván ünnepelhették a Vajdasági Magyar Szórvány napját.A mintegy 4000 lelket számláló faluban 900-an vallják magukat magyarnak, akik a helyi...
2018. NOVEMBER 14.
[ 23:57 ]
Beolvasás folyamatban