Vajdaság
Új biokémiai analizátor a magyarkanizsai Egészségháznak

A magyarkanizsai egészségház laboratóriuma egy új biokémiai analizátorral bővült. Az analizátor összesen 2,5 millió dinárba került, amelyet az egészségház egy magáncég, mégpedig a Yunycom támogatásának köszönhetően kapott meg.

Az új analizátort Gyólay Karolina, az egészségház igazgatónője mutatta be, aki szerint így a szakorvosok pontosabb, gyorsabb és sokkal több információhoz juthatnak a beteg állapotával kapcsolatban, mivel az új felszerelés számítógépen keresztül szolgáltatja az információt.

A régi biokémiai analizátor már 12 éve szolgálta az egészségházat, és évente 87 ezer elemzést végzett el. Az elavult gép cseréje indokolttá vált, így júliusban írták ki a felhívást a támogatás megszerzésére. A gép lényegében olyan elemzéseket végez, amelyek elengedhetetlenek egy diagnózis helyes felállításához. Vér- és vizeletmintából tud a gép olyan adatokkal szolgálni, amelyek a belső szervek működését mutatják, illetve a vérzsírosodást, valamint a vércukorszintet is – tette hozzá az igazgatónő.

Az egészségház a továbbiakban szeretne szintén donáció útján beszerezni egy új vércentrifugát is, hogy az elemzésre kerülő vérből kinyerjék a megfelelő mintákat a vizsgálatokhoz.

A magyarkanizsai egészségházban jelenleg egy biokémikus és hat technikus dolgozik, nincs hosszú várakozás és sorban állás, mivel sorszám szerint érkeznek a páciensek.

Bartok Zsófia

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Pecze József Kishegyes díszpolgára - illusztráció
2019. MÁRCIUS 24.
[ 8:20 ]
Torda volt a házigazdája a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége (VASZ) tegnap megtartott, rendes évi közgyűlésének, illetve a Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fóruma (KEF) ülésének. Erre az eseményre a VASZ 38 tagszervezetének képviselője jelent meg, a szövetségnek egyébként 68 tagszervezete van, amely a mostani...
2019. MÁRCIUS 24.
[ 8:12 ]
Aleksandar Vučić szerb elnök szombaton látogatást tett a Vajdasági RTV új, most épülő székházában. A látottak után azt nyilatkozta, a székházat hat hónapon belül, tehát a határidő letelte előtt be fogják fejezni. “Jelentős eszközöket fektettünk be, összesen 48,4 millió eurót, vagyis majdnem 50 millió eurót...
2019. MÁRCIUS 23.
[ 15:12 ]
Az újvidéki rendőrség szervezett akciója során valamivel több mint 27 kiló marihuánát foglalt le egy régóta megfigyelt férfi házában, Újvidék környékén. A drogot műanyag zacskókba csomagolták, össz súlya 27,4 kilogramm volt. A rendőrség őrizetbe vette P.P. (1962) újvidéki lakost, akit kábítószerrel való...
2019. MÁRCIUS 23.
[ 14:56 ]
Beolvasás folyamatban