Vajdaság
Ezüstérem Luxemburgban a vajdasági ízekért
A gasztronómiai Világbajnokságon Paskó atya egyéni kategóriában második helyezést ért el
Betűméret:             

Paskó Csaba kelebiai plébános ötfogásos menüsora ezüstérmet nyert Luxembourgban, a Gasztronómiai Világbajnokságon (Culinary Word Cup 2018). A verseny szombaton kezdődött és szerdáig tart. Mintegy 2500 séf versenyzik a világ minden tájáról. Paskó atya a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség jóvoltából vehetett részt a versenyen, hogy képviselje a Kárpát-medence magyarságát, illetve azon belül külön is a Délvidéket.

Paskó atya vasárnap versenyzett. Ötfogásos menüsort készített, s hogy népszerűsítse a vajdasági specialitásokat, a kispiaci kecskesajtot és a vidékünkön népszerű vajalját is felhasználta a receptúrában. Az atya saját Facebook oldalán jelentette be a jó hírt: „November 25 én, Luxenburgban a szakácsok világbajnokságán megszületett egy ezüstérem. Mindenkinek nagyok köszönöm a segítséget, támogatást. Varga Károly chéf úrnak különösen is.”

Kérdésünkre, hogy mi fogta meg menüsorában a legjobban a zsűrit, Paskó atya a következőt válaszolta:

„Az ezüstöt a komplett munkáért kaptam. A főétel külön megragadta a nemzetközi zsűri tetszését! Fénykép készült a fogásokról, ami belekerül egy évkönyvbe. Megörökítik 2500 szakács több ezer alkotása között, ez is egy kitüntetés...”

Paskó Csaba előételnek enyhén füstölt lazacot, marinírozott fésűkagylót, garnélás, avokádós, belugát tálalt fel lencsés salátával, citrusos vinegrettel. Levesként egy zöld elixírt készített, ami mentás cukorborsót, zöldspárgát, angolzeller krémlevest ölelt fel, s ezt ropogós bazsalikomos tempúrában sült vajdasági kecskesajttal tálalta fel. Meleg előétel is volt az asztalon. Fiatal fogolymell sous-vide kacsamáj „lepellel”, tárkonyos havasi cseresznye mártással, batáta textúrákkal, rozéboros vadkörte pürével – ez volt az étvágycsináló. A főételként a borókás vadnyúl duettet kínálta: nyúlgerinc-filé baconszalonnában sütve, vargánya gombás nyúlhús krokett, kakukkfüves jus-vel, bácskai sült vajban párolt zsenge zöldségekkel. Desszertként az erdő kincseit tálalta fel: belga csokoládés, gesztenyés desszertvariáció, piros bogyós gyümölcsökkel „csokis avar” homoktövis fagylalttal, fekete ribizlis Cassis mártással. Készített továbbá négyfajta vendégváró falatot is.

A luxembourgi világbajnokságon résztvevő magyar szakácscsapat tagjai arról számoltak be a Kossuth Rádió hétfő délelőtti Napközben című műsorában, hogy nagyon szigorú a zsűri. Minden pillanatban ott vannak a versenyzők nyomában és mindent ellenőriznek, például, hogy mennyire tiszták az eszközök és edények, amivel és amiben főznek, hogy az alapanyagok hány fokra vannak hűtve, melyik eszközt hova teszik a főzés során…

Üvegfal választja el a közönségtől a termet, ahol a verseny folyik, úgyhogy a szurkolótábor is mozzanatról mozzanatra nyomon követheti, hogy hogyan készülnek el a világ legjobb séfjeinek ételkülönlegességei.

Paskó atya december 7-én a kelebiai Márton Áron Közösségi Házban mutatja be szakácstudományát a helybelieknek. Helyfoglalás a 064 16 16 229 számon.

Németh Ernő

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Jubileumot ünnepelt a Pax Romana - illusztráció
2023. SZEPTEMBER 29.
[ 20:30 ]
A költségvetés módosításáról, a községi nyilvános elismerések adományozásáról, valamint több községi intézmény éves programját és pénzügyi tervét is elfogadták a Magyarkanizsa községi Képviselő-testület csütörtöki ülésén. 23 napirendi pontot vitattak meg a képviselők. A napirendi pontokról az ülést...
2023. SZEPTEMBER 28.
[ 12:52 ]
Nincs pontos adat, hogy hány szerbiai munkavállaló ingázik naponta a vajdasági településekről Magyarországra. A Tisza-mentén Zentától Horgosig szinte mindenhol vannak olyanok, akik a határ túloldalán keresik a kenyerüket, de Szabadka környékéről is sokan dolgoznak odaát. Több száz munkavállalóról lehet szó. Az ő...
2023. SZEPTEMBER 28.
[ 12:21 ]
Újvidéken és Karlócán a hétvégén Koszovón életüket vesztett szerbeknek szentelt plakátok jelentek meg. A fekete-fehér plakátokon, melyen a banjskai kolostor látható a következő felirat látható: „Örök dicsőség minden szerbnek, aki elesett a szabadságharcban ezen a szent helyen. Banjska kolostor, 2023.09.24." A...
2023. SZEPTEMBER 27.
[ 14:59 ]
Beolvasás folyamatban