Vajdaság
Megújult az MNT végrehajtó bizottsága: A régi tapasztalatokat felhasználva, az új ötletekre nyitottan
Betűméret:             

A Magyar Nemzeti Tanács hétfői ülésén megválasztották a tanács új alelnökét, illetve az új végrehajtó bizottság elnökét és tagjait. Elképzeléseikről, célkitűzéseikről kérdeztük őket az ülés után.

Erdődi Edvina lett az MNT alelnöke.

- Valóban nincs számomra szebb küldetés, minthogy képviselhetem a vajdasági magyar közösséget. Az volt a kritika az ellenzék részéről a megválasztásomkor, hogy túl fiatal vagyok. A koromat nem tudom megtagadni, annyi éves vagyok, amennyi, viszont már hét éve jelen vagyok a közéletben. Az eddigi munkámat is mindig a kitartás és a lelkiismeretesség jellemezte. Remélem, hogy az elkövetkező időszakban is meg tudom állni úgy a helyem, ahogy azt tőlem elvárják. A jelenlegi összetételű MNT-ben olyan tanácstagok vannak, akik mindent megtesznek a vajdasági magyar közösségért és én is mindent beleadok, ami tőlem telik. Az első periódusban szeretném megismerni a hivatal munkáját, megismerni, hogy milyen lehetőségek állnak a rendelkezésemre. Az életkoromból kifolyólag viszont a vajdasági magyar fiatalok élethelyzetével szeretnék foglalkozni, szeretném nekik feltárni azokat a perspektívákat, amik itt léteznek, hogy higgyenek abban, hogy megéri itthon tanulni és itthon családot alapítani.

Az MNT végrehajtó bizottságának az elnöke az elkövetkező négy évben is Jerasz Anikó lesz, aki az elmúlt ciklusban is ezt a posztot töltötte be.

- Az új végrehajtó bizottságban (VB) két korábbi tag kapott ismét mandátumot, illetve három új tagja van. Ez azt jelenti, hogy a korábbi tagok kellő tapasztalattal rendelkeznek, az újak pedig hozzák tapasztalataikat a saját munkaterületükről, illetve új lendületet, energiát, kreativitást. Az elmúlt időszakban is komoly és összetett munka folyt a végrehajtó bizottságban, ha kellett, akkor hetente akár többször is ülésezett a bizottság. Már most is számos olyan kérelem vár a hivatalunkban elbírálásra, amelyek addig érkeztek, míg az új VB mandátuma nem lett hitelesítve. Az oktatás területén számos olyan kérelem van, amely határidős: igazgatók megválasztása általános iskolákban, iskolaszéki tagok megválasztása, de a nyelvhasználat területén is legalább öt-hat olyan kérelem van, ami az utcanevek véleményezésével kapcsolatos. Antalfalva községből érkezett egy tájékoztatási pályázat, ami elbírálásra vár, illetve a kultúra területén is vannak kérelmek, egy társalapított könyvtár esetében igazgatóbizottsági tagcsere esedékes. Ezen túlmenően az elkövetkező időszakban számos olyan programot szeretnénk megvalósítani, amelyek eddig is jelen voltak programjaink között, s amelyeket a közösségünk nagyon pozitívan fogadott. Az osztálytanítók januári továbbképzésére gondolok, lesz Szakma-sztár Fesztivál, ami a szakközépiskolák tanulói számára nyújt egyfajta megmérettetést, ugyanakkor a Várady-ösztöndíj ranglistájának a megjelentetése is várható az elkövetkező időszakban. Amit eddig kialakítottunk, kivívtunk, s amelyek jó eredményeket hoztak, azokat a programokat mind tovább szeretnénk vinni.

- Hol számít majd a legnagyobb feladatokra az elkövetkező időszakban?

- Az oktatás területén folyt az elmúlt időszakban is a legszerteágazóbb munka, hiszen erről a területről érkezett be a legtöbb kérelem a hivatalunkba. Folyamatban van, hogy mindegyik önkormányzat meghozza a döntést a saját óvodai és általános iskolai hálózatáról. Ezt a VB-nek és az MNT-nek véleményeznie kell. Számos esetben a helyszínre is el fogunk menni. Ugyanakkor nagyon sok intézményben lejár az igazgatók mandátuma. Fontos, hogy a magyar iskoláinkat megőrizzük, de minden kihívásra készen állunk, hogy a legjobb döntéseket hozzuk.

Az MNT új összetételű végrehajtó bizottságában elsősorban oktatási témákkal foglalkozik majd De Negri Ibolya, aki maga is pedagógus.

- Megtiszteltetés számomra, hogy a végrehajtó bizottság tagja lehetek. Mindazt a tapasztalatot, tudást és ismeretet, amit eddig munkám során szereztem, azt a délvidéki magyar közösség építésére szeretném fordítani. Mindenképp elsőbbséget érdemel nálam a nevelői-oktatói munka. Itt Vajdaságban minőségi oktatást kell fejlesztenünk, hogy az itt élő magyar fiatalok versenyképes tudást szerezzenek és megállják a helyüket a jövőben.

- Talán ezen a területen várható a legnagyobb kihívás a csökkenő gyermeklétszám miatt. Ön is így gondolja?

- Igen, nagyon szerteágazó az oktatási terület és nagyon sok munka vár ránk, cselekvő programokat kell megvalósítani, számos kérdés fog felvetődni és ezeket sikeresen szeretnénk megoldani.

Paskó Csaba kelebiai plébános az elmúlt ciklusban is a VB tagja volt.

- Arról beszélgettünk, hogy rövidtávú stratégiákban gondolkodunk, hogy 2-3 hónapra előre gondolkodva próbáljuk a főbb terveket kidolgozni. A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetséggel és a kulturális bizottsággal működünk majd együtt, illetve felvesszük a kapcsolatot azokkal a személyekkel, akik a főbb mozgatórugói a délvidéki kulturális tevékenységnek. Meglátjuk, hogy az MNT miben tud majd segíteni. Tehát szakmai tanácsadástól az anyagi támogatásig mindent el tudunk képzelni. Az eddigi ötéves terveknek túl nagy értelme nem volt, hiszen az idők változnak, a kihívások is, sokkal hatékonyabb, ha hónapokra, félévre, egy évre gondolkodik csak előre az ember. Folytatjuk majd a megkezdett programokat, s mivel a kultúrához a vallás is odatartozik, ami a számomra testre szabott, folytatódik majd a csúrogi templom felújítása, a szabadkai székesegyház rekonstrukciója. Művelődési házak is épülnek, például Palicson, máshol az infrastruktúrájukat fejlesztjük majd, s erre külön is odafigyelünk. Minden egyes kis faluban, kisvárosban otthonos és lakható intézményeknek kell lenniük, legyen fűtés, hogy ott munka folyjon. Célunk, hogy az emberek szívesen menjenek könyvtárba, ne nagykabátban kelljen néptáncot oktatni. Erre meglesznek a támogatási források is a magyar kormánnyal való együttműködésnek köszönhetően. Én ezekről gondolkodok, de egyeztetünk Hajnal elnök úrral és a VB elnökasszonyával.

Ternovácz István újságíró természetesen a tájékoztatást felügyeli majd.

- Az idén még ki kell dolgozni a jövő évi költségvetés tervezetét. Majd meglátjuk, hogy mennyi pénz jut a sajtónak. Egyelőre ez számomra többismeretlenes egyenlet, de remélhetőleg a szerdai VB ülés után többet tudok majd. Az, amit mindenképpen módosítani kellene a vajdasági magyar sajtóban, de nincs rá az MNT-nek hatásköre, hogy méltánytalanul alacsonyak a bérek az újságírásban. Tapasztalatból tudom, hogy kezdő újságíróként, gyakornokként, ösztöndíjasként a fiatalok Magyarországon magasabb összeget kapnak, mint nálunk a tapasztalt szerkesztők. Jó lenne a következő négy évben egy olyan klímát kialakítani a vajdasági magyar újságírói társadalomban, hogy azt az együttműködés jellemezze, hogy ebben a szegénységben, amiben élünk, valamit kihozzunk magunkból, meg mindenki jól érezze magát. Azt nem mondhatja senki sem, hogy nincs sajtószabadság, mert meggyőződésem, hogy létezik, csak az embereket jobban meg kellene fizetni.

A temerini Losoncz Dávid szakterülete a hivatalos nyelvhasználat lesz.

- Szerdán lesz a végrehajtó bizottság első ülése. Én ettől azt várom, hogy nagyobb belelátásom legyen az elmúlt néhány év munkájába, s megnézzük azt is, hogy mik azok a fő irányvonalak, amelyek mentén együtt fogunk a VB-ben dolgozni, minden területen, így a nyelvhasználat terén is. A nyelvhasználati problémákat én ügyvédként a gyakorlatban nap mint nap látom a bíróságoktól a közigazgatási hivatalokig is. Ami engem érdekel, ami a számomra legfontosabb lesz, hogy megnézzem azt, hogy az MNT, illetve ezen belül a VB mit tud hozzátenni ahhoz, hogy a vajdasági magyarok számára a törvényekkel összhangban a nyelvhasználat az olyan legyen, amilyennek szeretnénk, és amilyennek lennie kell.

Németh Ernő

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Jubileumot ünnepelt a Pax Romana - illusztráció
2023. SZEPTEMBER 29.
[ 20:30 ]
A költségvetés módosításáról, a községi nyilvános elismerések adományozásáról, valamint több községi intézmény éves programját és pénzügyi tervét is elfogadták a Magyarkanizsa községi Képviselő-testület csütörtöki ülésén. 23 napirendi pontot vitattak meg a képviselők. A napirendi pontokról az ülést...
2023. SZEPTEMBER 28.
[ 12:52 ]
Nincs pontos adat, hogy hány szerbiai munkavállaló ingázik naponta a vajdasági településekről Magyarországra. A Tisza-mentén Zentától Horgosig szinte mindenhol vannak olyanok, akik a határ túloldalán keresik a kenyerüket, de Szabadka környékéről is sokan dolgoznak odaát. Több száz munkavállalóról lehet szó. Az ő...
2023. SZEPTEMBER 28.
[ 12:21 ]
Újvidéken és Karlócán a hétvégén Koszovón életüket vesztett szerbeknek szentelt plakátok jelentek meg. A fekete-fehér plakátokon, melyen a banjskai kolostor látható a következő felirat látható: „Örök dicsőség minden szerbnek, aki elesett a szabadságharcban ezen a szent helyen. Banjska kolostor, 2023.09.24." A...
2023. SZEPTEMBER 27.
[ 14:59 ]
Beolvasás folyamatban