Vajdaság
Pásztor: A magyar kormány támogatja a vajdasági magyar projektek folytatását
Hétfőtől Szabadkán újraindul az iskolabusz program
Betűméret:             

A megkezdett öt nagy vajdasági magyar beruházás további finanszírozásáról döntött szerdán Magyarország kormánya, jelentette be csütörtöki szabadkai sajtótájékoztatóján Pásztor István. A VMSZ elnöke azt is elmondta, hogy hétfőtől újraindulnak Szabadkán az iskolabuszok, amelyek a magyar diákokat szállítják a magyar tanintézményekbe.

- Több hónapos előkészületek után szerdán Magyarország Kormánya meghozta a döntéseket, amelyek alapján a megkezdett beruházásokat be tudjuk fejezni, s az igényelt források gyakorlatilag a mai naptól a rendelkezésünkre állnak. Befejeződhet Szabadkán a Szent Teréz Székesegyház 2015-ben indult felújítása, amihez 250 millió forintos pluszforrást biztosítanak. Reményeim szerint ennek köszönhetően az idei évben befejeződhet ennek a mindannyiunk számára fontos ingatlannak a felújítása.

Pásztor István elmondta, hogy hasonlóan fontos projekt a nagybecskereki zárda épületének a rekonstrukciója is, amely ugyancsak folytatódhat.

- Egy előző kormánydöntés alapján ennek az épületnek a teljes körű felújítása is elindult azzal a szándékkal, hogy egyrészről a városban működő leánykollégium számára biztosítsunk normális feltételeket, ellátást, szállást a bánáti elsősorban leánytanulók számára, akik Nagybecskereken járnak középiskolába. Másodszor pedig az volt a cél, hogy olyan kulturális teret építsünk ki, amely lehetőséget teremt majd arra, hogy hosszútávon helyet adjon a közép-bánáti magyar közösségi életnek is. Ennek a beruházásának a befejezéséhez a szerdai nap folyamán a kormány plusz 370 millió forintot hagyott jóvá, illetve további 120 millió forintot, hogy az épületet be tudjuk bútorozni, fel tudjuk szerelni, hogy az ottani magyar közösség az épületet birtokba tudja venni.

Pásztor István reméli, hogy a további forrásoknak köszönhetően ez a beruházás is az idei év folyamán be fog fejeződni. A harmadik jelentős program, amiről beszélt, az a Pannónia Alapítvány támogatása.

- Az összeg 260 millió forint, ez a megkezdett beruházásnak a teljes körű lezárását fogja jelenteni. A hiányzó felszerelést biztosítják majd, hogy a Pannon RTV ki tudja szolgálni a magyar közösséget. A média területére vonatkozik a negyedik jelentős beruházás is. A Magyar Szó Lapkiadó Vállalatban ezelőtt másfél éve indult el egy jelentős beruházás. Ennek a befejezéséhez még 100 millió forintra volt szükség és ennek az összegnek a biztosítása a tegnapi nap folyamán megtörtént.

Az ötödik fontos beruházás szintén Szabadkán történik.

- Ez az Újvidéki Egyetem Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kara épületének teljes körű rekonstrukciója. Ennek a plusz forrása mintegy 300 millió forint, ami lehetőséget teremt arra, hogy mindazok a felújítási munkálatok befejeződhessenek, amik a tegnapi napig nem voltak anyagilag biztosítva, lefedve. Ugyanakkor lehetőség teremtődik arra is, hogy az épületet az MTTK be tudja bútorozni, fel tudja szerelni és birtokba tudja venni.

Pásztor István köszönetet mondott Magyarország kormányának, hogy függetlenül a költségvetési mozgástereitől odafigyel a vajdasági magyar közösségre és támogatja azokat a programokat, amiket itt helyben fontosnak tart a magyarság vezetése.

A sajtótájékoztató folytatásában a szabadkai magyar iskolabuszok újraindításáról volt szó. Mint ismeretes, az önkormányzat nem támogatja többé a programot, ezért a diákbuszok az újévtől megszűntek. Pásztor István elmondta, beszélt Hajnal Jenővel, az MNT elnökével az iskolabusz programmal kapcsolatban.

- Arra kértem őt, hogy az MNT vállalja át az iskolabusz program szabadkai működtetésének a költségeit függetlenül attól, hogy ezek milyen jelentős tételt jelentenek a Tanács költségvetésében. Éves szinten ez az összeg több mint 4 millió dinár. Teremtődjenek meg a feltételei annak, hogy hétfőtől az iskolabusz program visszakerüljön abba a fázisba, amelyikben eredetileg volt. Ennek érdekében ma és holnap megtesszük a megfelelő előkészületeket, az MNT vezetése lefolytatja a szükséges beszélgetéseket az iskolaigazgatókkal, és hétfőtől az iskolabusz program Szabadkán ugyanúgy fog működni, mint az első félévben.

Pásztor István úgy véli, hogy ez nem elsősorban pénzkérdés, hanem hatáskörbeli kérdés. Annak a bizonyítéka, hogy valóban az a szándékuk, hogy minden itt élő magyar emberért megvívják a csatát, amiben tudnak, segítenek nekik, hogy egyszerűbb legyen az életük.

Újságírói kérdésre válaszolva a kétnyelvű anyakönyvi kivonatokkal kapcsolatban Pásztor István elmondta, hogy a törvény a tavalyi év vége felé változott meg. Nem történt azonban semmi olyan változás, ami korlátozó jellegű lenne az anyakönyv tartalmával és a nyelvhasználattal kapcsolatban.

- Azt kell, hogy mondjam, hogy pozitív értelemben történt a törvény módosítása, mert lehetőség nyílik arra, hogy az anyakönyvbe beírják a nemzeti hovatartozást, ami új momentum. Az, ami új ebben a rendszerben, hogy az egész központosításra került, egy adatbázisból dolgozik minden anyakönyvvezető, s ez jelentős mértékben csökkenti azokat a mozgástereket, amiket eddig egy-egy önkormányzat szintjén teremtettek meg az anyakönyvi hivatalok. Elsősorban technikai kérdésről van szó. Folyamatban van egy beszélgetés a Közigazgatási és Államigazgatási Minisztériummal, amelynek a hatáskörébe tartozik ez a törvény, illetve e törvény végrehajtása. Amikor ezeket a tárgyalásokat befejezzük, akkor arról tájékoztatjuk majd a közvéleményt.

Pásztor István emlékeztetett, hogy az anyakönyveket szerb nyelven, cirill írásmóddal vezetik, azzal, hogy a magyar neveket úgy írják be, ahogyan kérjük, esetünkben magyarul. A kivonatok formanyomtatványai kétnyelvűek. Ebbe a nyomtatványba kerülnek be azok az elemek, amik az anyakönyvnek is az elemeit képezik. A név úgy kerül a kivonatra, ahogyan az anyakönyvbe be van írva. Az, ami most a dilemmának a tárgyát képezi, hogy a dátum benne lesz-e a kivonatban magyar helyesírással, illetve a település neve benne lesz-e magyarul is, például az, hogy Szabadka.

- Az önkormányzatokban ezzel kapcsolatban is egy nagy tarkaság volt az elmúlt években. A magyar önkormányzatokban sem adtak ki mindenhol kétnyelvű anyakönyvi kivonatot. Az a szándékunk, a célunk, hogy ezt megpróbáljuk maximálisan szélesre venni a nyelvhasználat szempontjából - ígérte Pásztor István.

Németh Ernő

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Kritikus
2019. JANUÁR 25. [ 16:55 ]

A kis létszámú osztályok megnyitásáról a Tartományi Titkárság dönt - Nyilas Mihály (VMSz) személyesen. Hány olyan magyar anyanyelvű diákot íratnak más nyelvű tagozatra mert az adott iskolában nincs/nem is lesz magyar tagozat. Nem minden város Szabadka és még ott is hol van - hol nincs diákbusz. Bánátban és a Szerémségben még rosszabb a helyzet. Ezért íratják eleve szerb osztályba a magyar gyerekeket. A kivándorolt szülők gyerekei sajnos elvesznek az itthoni oktatásból.


Turi István
2019. JANUÁR 24. [ 23:16 ]

Szerintem gondoltak de nem a tanítókból van hiány hanem a gyerekekből.Az oktatók létszámát a minisztérium határozza meg .....


Garai László
2019. JANUÁR 24. [ 20:25 ]

A múltkori cikkben az volt, hogy a városnak nincs 200 ezer dinárja kábé 100 diák szállítására. Most meg 4 a millió. Feltételezem, sokan elolvasnák, ha valaki beszámolna a magyar diákok buszoztatásáról a tartomány egész területén.


kritikus
2019. JANUÁR 24. [ 13:11 ]

Az utaztatásra fordított összeg 4 M Din megfelel(ne) 8 Nyolc! tanító egész évi fizetésének! Talán logikusabb lenne ha a legközelebbi iskolákba alkalmaznának ennyi tanítót! A kiadások összege semmit sem változna. Erre a megoldásra senki nem gondol?


Nagybecskereken a városháza előtti Szabadság téren gyűltek össze a környék motorosai, hogy hivatalosan is megnyissák számukra az idényt. A cél az, hogy felhívják magukra a közlekedésben szereplő autósok figyelmét, hogy a szép időnek köszönhetően megnő a motorosok száma az utakon, és a közlekedés résztvevői legyenek...
2024. ÁPRILIS 14.
[ 15:13 ]
A közlekedési rendőrök szombaton este Bácskossuthfalván, a szokásos közlekedési ellenőrzés keretében megállítottak egy tehergépjárművet. A sofőrről hamarosan kiderült, hogy erősen ittas állapotban van. Ezt erősítette meg az alkoholszonda is, ami 2,18 ezrelékes véralkoholszintet mutatott ki. A teherautót azonnal...
2024. ÁPRILIS 14.
[ 11:33 ]
A szabadkai rendőrség egy 17 éves fiút vett őrizetbe, miután marihuánát és amfetamint talált nála, de a házkutatás során egy hangtompítóval ellátott maroklőfegyver is előkerült. A rendőrök a fiú lakásának átkutatása során kb. 1 kilogram marihuánát, kisebb mennyiségű amfetamint és négy digitális, a...
2024. ÁPRILIS 14.
[ 10:46 ]
Beolvasás folyamatban