Vajdaság
Az uniós választások vajdasági magyar szempontból
Deli Andor európai parlamenti képviselő előadása Szabadkán

Az Európai Unió jövőjéről, bővítés- és kisebbségpolitikájáról tartott előadást Deli Andor európai parlamenti képviselő Szabadkán, a VM4Köz.Klub Európa és mi elnevezésű sorozatának újabb előadásán.

A Fideszes néppárti képviselő rövid előadásában beszélt az Európai Unió létrejöttének alapeszméjéről. A II. Világháború után az együttműködés révén próbálták a megroggyant gazdaságot talpra állítani. Ez a 80-as évek közepéig, a globalizáció kezdetéig működött így, utána úgy vélték, egy szorosabb szerkezetet kell létrehozni, hogy az ó kontinens megőrizhesse pozícióit. Így jött létre az Európai Unió, amelynek ma már a Nyugat-Balkán kivételével a legtöbb ország a tagja.

Ma azonban ott tartunk, hogy a korábbi EU-s lelkesedés megkopott, mutatott rá Deli Andor. A nyugati arisztokrácia és a közép-európai államokban megerősödni kezdő polgárság érdekei ütköznek. Az ellentétek nem tudnak mérséklődni egyrészt a Brexit miatt sem. Az angolok kiválásával megerősödhet a német-francia tengely. A közép-európai országok korábban brit együttműködéssel ellensúlyozták a franko-germán törekvéseket, a Brexittel viszont ez az ellenpólus megszűnik. Nagyon nehéz lesz a jövőben az EU-ban befolyásolni a döntéseket, Berlin és Párizs diktál majd. Deli Andor szerint 15-16 EU-s tagállam összefogására lenne szükség ahhoz, hogy például az Európa Tanácsban blokkolni tudjanak bizonyos döntéseket.

A Fidesz politikusa szerint többségi hegemónia tapasztalható az Európai parlament működése során is. Ezért van hatalmas tétje az idei európai parlamenti választásoknak, amelyen első alkalommal adhatják le voksukat a magyar állampolgársággal rendelkező vajdaságiak is. Deli Andor szerint a májusi választások számunkra három szempontból fontosak:

  1. Olyan összetételű parlament jöjjön létre, amely tiszteli az EU tagállamainak szuverenitását.
  2. Olyan vezetése legyen az EU-nak, amely támogatja Szerbia 2025-ös csatlakozási céldátumát. Szerbia uniós belépése ugyanis nemcsak attól függ, hogy Belgrád hogyan teljesíti a csatlakozási feltételeket, hanem attól is, hogy milyen az EU készsége arra, hogy felvegye tagjai sorába Szerbiát.
  3. Az EU vezetése figyeljen oda az őshonos kisebbségek jogállására. Most abban a furcsa helyzetben vagyunk, hogy az EU a csatlakozni kívánó államoktól megköveteli a kisebbségi jogok biztosítását, utána azonban már nem figyel azokra. Több országban is e tekintetben a csatlakozás után visszarendeződés történik. Az őshonos kisebbségek jogait az EU szintjén kell rendezni, mondja Deli Andor.

A rövid előadás után az európai parlamenti képviselő elbeszélgetett a közönséggel. Többen Szerbia uniós csatlakozásának a mikéntjére voltak kíváncsiak, mások azt firtatták, mely államok alakítják az EU külpolitikáját, de voltak kérdések a közös európai hadseregre vonatkozólag is.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Három új szobrot kap Szabadka - illusztráció
2020. MÁJUS 28.
[ 15:57 ]
A városi közlekedési vállalat elárusító helyein mától, május 27-étől kezdik a kedvezményes éves bérletek kiadását az arra jogosultak számára. A bérlet ára változatlanul 1650 dinár, míg a kártya kidolgozása 375 dinárba kerül. Arról, hogy kik jogosultak a kedvezményes bérletre, ITT olvasható bővebb...
2020. MÁJUS 27.
[ 10:15 ]
Az online zárókonferenciát követő sajtótájékoztatóval ért véget Pacséron a Helyi ízek – helyi értékek elnevezésű Iterreg – IPA CBC projektum, melynek kedvezményezettjei a magyarországi, Bácsalmási Önkormányzati Közszolgáltatási Közhasznú Nonprofit Kft., és a szerbiai, helybeli Mezőgazdasági Termelők Egyesülete....
2020. MÁJUS 26.
[ 17:37 ]
A jövendőbeli együttműködésről írt alá kedden szándéknyilatkozatot a Szabadkai Műszaki Szakfőiskola és a Regionális Hulladéktároló Kft., tudósít a Subotica.com portál. Hulladékfeldolgozás Szerbiában is mind nagyobb figyelmet kap. A szabadkai hulladéktároló országosan is az egyik legmodernebb. A szemét...
2020. MÁJUS 26.
[ 15:18 ]
Beolvasás folyamatban