Vajdaság
Az újvidéki Felső Bíróság elutasította a nyugdíj-visszafizetésére irányuló keresetet

A Felső Bíróság az elvett nyugdíjak visszafizetésére irányuló kereset ügyében meghozott döntését azzal indokolta, hogy a Köztársasági Nyugdíj- és Rokkantbiztosítási Alap (PIO) munkájával nem sértette meg a törvényt.

„A csökkentett nyugdíjak kifizetése az ideiglenes nyugdíjcsökkentésre vonatkozó törvény alapján történt, így az alperes PIO köteles volt a törvénnyel összhangban eljárni, ezért nem terheli felelősség amiatt, hogy a csökkentett nyugdíjat folyósította‟, áll az újvidéki Felső Bíróságnak az Insajderhez eljuttatott válaszában.

A bíróság szerint a Köztársasági Nyugdíj- és Rokkantbiztosítási Alap csupán a munkáját végezte, vagyis a törvénnyel összhangban járt el, ami a feladata és kötelessége is egyben.

„A döntés meghozatalakor úgy értékelték, hogy az adott törvény jogerős volt Szerbiában a vitatott időszakban, hiszen 2015 szeptemberében az Alkotmánybíróság határozata elvetette a törvény alkotmányosságának meghatározásáról szóló kezdeményezést‟, közölte a bíróság.

Egyébként a palánkai Alapfokú Bíróság ítélete előbb az újvidéki Fellebbviteli Bíróságra került, de január 10-én kiderült, hogy kis értékű eljárásról van szó, ezért arról az újvidéki Felső Bíróságnak kell döntenie.

A palánkai Alapfokú Bíróság tavaly decemberben hozta meg azt az elsőfokú ítéletet, mely szerint az PIO-nak kártérítést kell fizetnie J. M.-nek, amiért csökkentett nyugdíjat folyósított számára a nyugdíjak ideiglenes elszámolási módjára vonatkozó törvény alapján.

E szerint az ítélet szerint az alapnak ki kellett volna fizetnie J. M. számára azt a különbséget, amennyivel csökkentették a nyugdíját a 2015. december 9-e és 2017. december 31-e közötti időszakban, a hozzá tartozó kamattal együtt, írja az Insajder.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az államalapító Szent István tiszteletére tartott ma este ünnepi megemlékezést Temerinben a TAKT és a Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület. Köszöntőt Csorba Béla, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt elnöke mondott. Beszédében felidézte a történelmi eseményeket, majd a jelenkori társadalmi és politikai...
2019. AUGUSZTUS 21.
[ 2:17 ]
A Muzslai Petőfi Sándor MME karöltve a helyi plébániával mintegy másfél évtizede közösen rendezi meg Szent István napját, és egyben az új kenyér ünnepét. Immár ötödik éve a rendezvény koszorúzással kezdődik a templom melletti parkban, ugyanis ennyi ideje áll Szent István szobra, ahol az emlékezés virágait...
2019. AUGUSZTUS 20.
[ 22:07 ]
Mintegy 250 termelő vett részt a Horgosi Termelők Klubjának Szent István-napi rendezvényén. A Családi- és Sportnapra, amit a helybeli Túrú tanyán rendeztek, nemcsak Vajdaságból, hanem Magyarország több településéről és Szlovákiából is érkeztek vendégek. Az idő egy kicsit megtréfálta a szervezőket. Jóval melegebb...
2019. AUGUSZTUS 20.
[ 22:04 ]
Beolvasás folyamatban