Vajdaság
Az újvidéki Felső Bíróság elutasította a nyugdíj-visszafizetésére irányuló keresetet

A Felső Bíróság az elvett nyugdíjak visszafizetésére irányuló kereset ügyében meghozott döntését azzal indokolta, hogy a Köztársasági Nyugdíj- és Rokkantbiztosítási Alap (PIO) munkájával nem sértette meg a törvényt.

„A csökkentett nyugdíjak kifizetése az ideiglenes nyugdíjcsökkentésre vonatkozó törvény alapján történt, így az alperes PIO köteles volt a törvénnyel összhangban eljárni, ezért nem terheli felelősség amiatt, hogy a csökkentett nyugdíjat folyósította‟, áll az újvidéki Felső Bíróságnak az Insajderhez eljuttatott válaszában.

A bíróság szerint a Köztársasági Nyugdíj- és Rokkantbiztosítási Alap csupán a munkáját végezte, vagyis a törvénnyel összhangban járt el, ami a feladata és kötelessége is egyben.

„A döntés meghozatalakor úgy értékelték, hogy az adott törvény jogerős volt Szerbiában a vitatott időszakban, hiszen 2015 szeptemberében az Alkotmánybíróság határozata elvetette a törvény alkotmányosságának meghatározásáról szóló kezdeményezést‟, közölte a bíróság.

Egyébként a palánkai Alapfokú Bíróság ítélete előbb az újvidéki Fellebbviteli Bíróságra került, de január 10-én kiderült, hogy kis értékű eljárásról van szó, ezért arról az újvidéki Felső Bíróságnak kell döntenie.

A palánkai Alapfokú Bíróság tavaly decemberben hozta meg azt az elsőfokú ítéletet, mely szerint az PIO-nak kártérítést kell fizetnie J. M.-nek, amiért csökkentett nyugdíjat folyósított számára a nyugdíjak ideiglenes elszámolási módjára vonatkozó törvény alapján.

E szerint az ítélet szerint az alapnak ki kellett volna fizetnie J. M. számára azt a különbséget, amennyivel csökkentették a nyugdíját a 2015. december 9-e és 2017. december 31-e közötti időszakban, a hozzá tartozó kamattal együtt, írja az Insajder.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Halálos kimenetelű közúti szerencsétlenség történt szombat reggel valamivel 6 óra után Szabadkán Szentkút közelében. Egy BMW személygépkocsi lesodródott az útról, majd valószínűleg több perdülés után egy szántón állt meg. Az anyósülésen helyet foglaló D.M. (1998) a helyszínen életét vesztette, a sofőr, L.G....
2019. FEBRUÁR 16.
[ 11:28 ]
Valamennyivel kevesebben tüntettek péntek kora este Szabadkán, mint egy héttel ezelőtt. Most is 18 órakor volt a gyülekező a Jadrannál, és ismét ugyanazon az útvonalon sétáltak, amelyen első alkalommal. A szervezők nevében Szűcs Dávid elmondta, hogy nagyon sokan feltették nekik a kérdést az első tiltakozó séta után,...
2019. FEBRUÁR 15.
[ 19:55 ]
A szerb kormány mai döntése értelmében, amelyet az egészségügyi minisztérium javaslatára hozott, február 18-a és 24-e között a vajdasági iskolákban sem lesz tanítás az influenzajárvány miatt. A diákok február 25-én, hétfőn ülnek újra az iskolapadba, közölte a tartományi kormány. Egy héttel tovább tart a téli...
2019. FEBRUÁR 14.
[ 18:18 ]
Beolvasás folyamatban