Vajdaság
Az újvidéki Felső Bíróság elutasította a nyugdíj-visszafizetésére irányuló keresetet

A Felső Bíróság az elvett nyugdíjak visszafizetésére irányuló kereset ügyében meghozott döntését azzal indokolta, hogy a Köztársasági Nyugdíj- és Rokkantbiztosítási Alap (PIO) munkájával nem sértette meg a törvényt.

„A csökkentett nyugdíjak kifizetése az ideiglenes nyugdíjcsökkentésre vonatkozó törvény alapján történt, így az alperes PIO köteles volt a törvénnyel összhangban eljárni, ezért nem terheli felelősség amiatt, hogy a csökkentett nyugdíjat folyósította‟, áll az újvidéki Felső Bíróságnak az Insajderhez eljuttatott válaszában.

A bíróság szerint a Köztársasági Nyugdíj- és Rokkantbiztosítási Alap csupán a munkáját végezte, vagyis a törvénnyel összhangban járt el, ami a feladata és kötelessége is egyben.

„A döntés meghozatalakor úgy értékelték, hogy az adott törvény jogerős volt Szerbiában a vitatott időszakban, hiszen 2015 szeptemberében az Alkotmánybíróság határozata elvetette a törvény alkotmányosságának meghatározásáról szóló kezdeményezést‟, közölte a bíróság.

Egyébként a palánkai Alapfokú Bíróság ítélete előbb az újvidéki Fellebbviteli Bíróságra került, de január 10-én kiderült, hogy kis értékű eljárásról van szó, ezért arról az újvidéki Felső Bíróságnak kell döntenie.

A palánkai Alapfokú Bíróság tavaly decemberben hozta meg azt az elsőfokú ítéletet, mely szerint az PIO-nak kártérítést kell fizetnie J. M.-nek, amiért csökkentett nyugdíjat folyósított számára a nyugdíjak ideiglenes elszámolási módjára vonatkozó törvény alapján.

E szerint az ítélet szerint az alapnak ki kellett volna fizetnie J. M. számára azt a különbséget, amennyivel csökkentették a nyugdíját a 2015. december 9-e és 2017. december 31-e közötti időszakban, a hozzá tartozó kamattal együtt, írja az Insajder.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Április 24-én nyitják meg az Idea szupermarketet Óbecsén - illusztráció
2019. ÁPRILIS 23.
[ 20:28 ]
A tűzoltók nagy erőkkel vonultak ki a helyszínre. A Pannon televízió rövidhíre szerint feltehetően a Városi Stadion körüli erdős részben valaki meggyújtotta a lehullott száraz leveleket és gallyakat, a tűz pedig a szárazság és a szél miatt gyorsan átterjedt a közlekedési rendőrség telephelyére, ahol több autó is...
2019. ÁPRILIS 22.
[ 20:19 ]
Jelentős torlódás alakult ki a magyar-szerb határátkelőhelyek magyarországi oldalán az európai iskolai szünetek, valamint a szabadságukra hazatérő vendégmunkások miatt. A húsvéti ünnepek miatt tömegesen jönnek Szerbia felé a külföldön dolgozó vendégmunkások. A Röszke-Horgos nemzetközi autópálya-átkelőnél is...
2019. ÁPRILIS 19.
[ 21:17 ]
A Szerb Haladó Párt (SNS) és a vele koalícióban lévő pártok tagjai több mint száz busszal indultak el a Szerbia jövője kampány keretében tartandó nagygyűlésre Belgrádba. A 021.rs hírportál riporterei Újvidék több pontján is látták a haladók és koalíciós partnereik szimpatizánsait szállító buszokat. A legtöbb...
2019. ÁPRILIS 19.
[ 17:26 ]
Beolvasás folyamatban