Vajdaság
Kinevezték az MNT szakbizottságainak elnökeit és tagjait
Az MNT 4. rendes ülésén szó volt az általános iskolai hálózatok átszervezéséről is
Betűméret:             

A Magyar Nemzeti Tanács pénteki ülésén megválasztották az új összetételű szakmai bizottságok elnökeit és tagjait. Az elkövetkező időszakban az oktatási bizottságot Baráth Gábor Gergely pedagógus irányítja majd. A kulturális bizottság élére Sárközi István közművelődési szakember került. A tájékoztatási bizottság új elnöke Kozma Zoltán, a Pannon TV programigazgatója. A hivatalos nyelv- és íráshasználati bizottságot ifj. Kovács Károly okleveles jogász vezeti majd.

Egyedül az oktatási bizottság elnöki posztja kapcsán alakult ki kisebb vita. Zsoldos Ferenc (Magyar Mozgalom) úgy vélte, hogy mivel a jelölt 2014-ben fejezte be tanulmányait, ezért valószínűleg nincs még annyi szakmai tapasztalata, hogy egy ilyen fontos testületet vezessen. Paskó Csaba (Magyar Összefogás) erre reagálva úgy fogalmazott, hogy a fiataloknak nagyon jó ötletei lehetnek. A jelöltnek nincs terhelt múltja, s egyébként is lehetőséget kell adni a fiataloknak. Hasonló véleményen volt Erdődi Edvina, az MNT alelnöke is, miszerint a fiatalok csak úgy szerezhetnek tapasztalatot, ha lehetőséget kapnak.

Kucsera Géza (MM) azt kifogásolta, hogy a Magyar Mozgalomnak az állandó bizottságokban csak 8 tagja lesz, holott a választási eredmények alapján a 68 helyből 10-et kellett volna megkapniuk.

A szakmai bizottságokba jelölt személyeket a Magyar Összefogás tanácsnokai támogatták, az ellenzék tartózkodott, illetve egy személy nemmel szavazott.

Az ülésen beszámoló hangzott el az új összetételű Magyar Nemzeti Tanács 2018. évi munkájáról, illetve pénzügyeiről. Először Hajnal Jenő elnök sorolta fel a fontosabb projekteket, majd Jerasz Anikó, az MNT VB elnöke ismertette a költségvetést. Elmondta, hogy a bevételi oldal 51 százalékban valósult meg a tervezetthez képest. Ennek az volt az oka, hogy a Magyarországról érkező támogatásokat betervezték, de azok nem érkeztek meg teljes egészében. Nem érkeztek meg például a szabadkai Szent Teréz székesegyház felújítási költségeinek eszközei, az aracsi pusztatemplom védelmére és konzerválására tervezett eszközök, a zsablyai Havas Boldogasszony templom felújítási költségei, a tordai civil otthon kialakítása is késik emiatt, de az MNT több kulturális és oktatási programja sem valósulhatott meg a tervezett pénzek elmaradása miatt.

Az MNT pénzügyi beszámolója alapján a kiadási oldalon 505 millió 304 ezer dinár szerepel, azaz 308 millió 557 ezer dinárral kevesebb a bevételi oldalnál, ami azért van, mert a programok egy részének megvalósítása nem a naptári évhez idomul, mondta Jerasz Anikó.

Zsoldos Ferenc (MM) a szakmai beszámoló kapcsán azt kifogásolta, hogy az csak egy hónapra vonatkozott, decemberre, az előző 11 hónap pedig kimaradt a jelentésből. Ugyanakkor úgy értékelte, hogy a beszámolóban szubjektív vélemények is helyet kaptak.

Hajnal Jenő elnök válaszában elmondta, hogy mivel az új összetételű MNT valójában csak decemberben dolgozott, ezért szorítkozott a szakmai jelentés arra az egy hónapra. Az előző mandátum végén azért nem adott hasonló összefoglalót, mert nem akarta kihasználni a lehetőséget kampánycélokra.

Az ülésen szó volt több magyar intézmény 2019. évi munka- és pénzügyi tervéről, illetve tavalyi beszámolók is napirendre kerültek, amelyeket szavazati többséggel mind elfogadtak.

Gondi Martina, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet igazgatója elmondta, hogy folytatni fogják a sajtóarchívum digitalizálását. Az Új Symposion esetében már befejezték a munkát, a Magyar Szó régi évadainak a szkennelése folyamatban van. Tervezik a folklór területén működő oktatók képzését is.

A Forum Könyvkiadó Intézet 2019. évi munkaterve kapcsán Virág Gábor igazgató büszkén számolt be arról, hogy ebben az évben öt elsőkötetes szerző könyvének a megjelentetését is tervezik.

A Szekeres László Alapítvány tavalyi évi munkabeszámolóját Fejsztámer Róbert kuratóriumi elnök ismertette. Tevékenységük tavaly kibővült a Vajdasági Magyar Képző–, Kutató és Kulturális Központ (VM4K) vezetésével. Az alapítvány tavalyi évi költségvetése 32 millió dinár volt, ennek java része anyaországi forrásokból származott. A civil szervezetek között kisösszegű támogatás címén 80 millió forintot osztottak szét.

A Pannónia Alapítvány 2018-ban sikeresen működött, mondta Bodzsoni István igazgató. Kiépült a médiaház, az idén befejezik a nagyobb stúdiót is, s ennek köszönhetően bővíthetik a műsorválasztékot. A digitalizációnak köszönhetően egész Szerbiára ki tudják terjeszteni a műsorsugárzást, s a dél magyarországi nézők is követhetik műsoraikat. Jelenleg körülbelül 150 munkatársuk van, s indokolt ez a magas létszám, mivel két rádiót, egy tévét, egy honlapot is működtetnek, de a magyar közmédiát is tudósítják.

Zsoldos Ferenc feltette a kérdést, hogy a 158 millió dinárnyi anyaországi támogatás helyett miért csak 119 millió érkezett meg. Bodzsoni elmondta, hogy ezt pontosan ő sem tudja. Ugyanakkor 14 millió dináros hitelt vettek fel, így szeptemberben 15 százalékkal megemelhették a béreket. Idén újabb emelést terveznek, hogy elérjék a köztársasági átlagot, vagy egy kicsit még magasabb fizetéseket tudjanak biztosítani. Céljuk, hogy megálljon a munkaerő elvándorlása a Pannon RTV-ből, mondta az igazgató.

László Edit, a Hét Nap igazgatója elmondta, hogy tavaly beköltöztek a szabadkai magyar médiaházba, s ennek köszönhetően XXI. századiak a munkakörülményeik. Bútorokra kellett költeniük, mert nem voltak bútoraik. Sajnos tavaly a lapeladás 2 százalékkal csökkent. Novák Anikó (MM) a szerkesztéspolitikájukról kérdezte az igazgatónőt, aki azt mondta, tárgyilagosak szeretnének lenni, s a pozitív hírekre helyezik a hangsúlyt.

Az Európa Kollégium szeretné ösztönözni a fiatalok által végzett tudományos kutatásokat. Snejder Sára Ildikó igazgató elmondta, hogy 29-en vettek részt a kollégiumból a VMTDK-n, az országos versenyre pedig 11-en jutottak el.

Az MNT ülésén több város és község általános iskolai hálózatának a tervezetét is véleményezték. Ennek kapcsán került szóba a szajáni általános iskola esete is, amely mindössze 66 diákkal működik. Emiatt hozzá akarták csatolni a nagykikindai tanintézményhez, de az MNT ragaszkodott ahhoz, hogy a szajáni iskola megőrizze önállóságát. Nagykikindán megértésre talált az MNT álláspontja, s ezért a kis falusi iskola továbbra is önálló intézmény marad.

Az oktatási miniszter leváltott 50 iskolaigazgatót. Az ellenzék a hír kapcsán megkérdezte Hajnal Jenőt, hogy magyar iskola esetében történt-e leváltás? Hajnal Jenő azt válaszolta, hogy nem. A leváltott igazgatók nem a törvényi előírások szerint vezették intézményeiket. Az MNT a magyar vonatkozású iskolák esetében felügyelte azok működését. Ha valahol hibát tapasztaltak, jelezték azt az igazgató felé, hogy korrigálni tudjon az adott esetekben. Valószínűleg ezért van az, hogy magyar iskolaigazgatót nem váltottak le.

Az ellenzék javaslatára sürgősségi eljárásban került napirendre a Szabadkai Műszaki Szakfőiskola jogi önállóságának megőrzésével kapcsolatos záradék. Felmerült ugyanis, hogy összevonnák két másik intézménnyel. Novák Anikó (MM) az indoklásában azt mondta, fontos, hogy előre beszéljenek erről a problémáról, hogy ne utólagosan kelljen a tüzet oltani. A záradék elítélt volna minden lépést, ami miatt a szakfőiskola önállósága veszélybe kerülne.

Hajnal Jenő a beterjesztett javaslat kapcsán azt mondta, hogy az MNT-nek nincs hatásköre, hogy az alapító esetleges összevonási szándékaival szemben fellépjen, de ilyen jellegű beterjesztés még nem is történt. Az MNT ugyanakkor a 2019-es munkatervében már kiemelt prioritásnak nevezte a szakfőiskola jogi önállóságának megőrzését, s ennek érdekében az elmúlt két hónapban már meg is tették a szükséges intézkedéseket. Az ellenzék által benyújtott dokumentum semmi újat sem kínál, mondta Hajnal Jenő, ezért azt nem javasolja elfogadásra. Hajnal ugyanakkor szóvá tette azt is, hogy az ellenzék a 2019-es munkaterv szavazásakor nem támogatta a dokumentumot.

Novák Anikó nyomatékosította, hogy annak ellenére, hogy az MNT munkatervét nem támogatták, számukra is fontos a Szabadkai Műszaki Szakfőiskola jogi önállósága. Ebben a munkában partnerei lesznek az MNT többségének. Zsoldos Ferenc ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy az MNT-nek időnként ki kell állnia bizonyos ügyek mellett, annak ellenére, hogy a VMSZ közben a háttérben már egyeztet, hogy a szerbiai vezetés felé jelzést küldjünk, vannak dolgok, amiket nem tudunk elfogadni és megengedni. Az egyik ilyen a Szabadkai Műszaki Főiskola önállóságának esetleges megszüntetése.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Ma, március 28-án megkezdődött a tavaszi szünidő a vajdasági iskolák diákjai számára. A szünidő április 3-án, szerdán ér véget. A többi, szerbiai tanuló április 29-től, hétfőtől május 6-ig lesz tavaszi vakáción, és május 7-én térnek vissza az iskolapadokba. Ez egyben az utolsó szünidő is az idei tanév...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:42 ]
A topolyai Žibelben megkezdődött a másodlagos szennyvíztisztító próbaüzeme. Újabb lépésként tekinthetünk erre, ami a környezetszennyezés megszűnte irányában lett meglépve. Az Európai Unió, Valamint Svájc és Svédország kormánya támogatásának köszönhetően, a szerbiai környezetvédelmi minisztériummal...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:41 ]
Egy férfi és egy nő holttestére bukkantak ma reggel egy sztapári házban, nem messze Zombortól. Az N1 nem hivatalos információi szerint ma reggel 6 óra körül egy nő (39) és egy férfi (46) holttestét találták meg. A nyomozás még folyamatban van. A sajtójelentések szerint gyilkosságról és öngyilkosságról van szó,...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 16:38 ]
Beolvasás folyamatban