Vajdaság
Olasz hős áldozta életét a magyar szabadságért
Paganini József tüzérszázadosra emlékeztek Szabadkán

Paganini József tüzérszázados, bár olasz származású volt, a magyar szabadságért adta életét a Szabadka mellett lezajlott kaponyai csatában. Az 1848/49-es megemlékezések keretében minden évben megkoszorúzzák a sírját a szabadkai zentai úti temetőben. Az idei főhajtást is a Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesület, a VaMaDisz és a VIFÓ szervezte, de jelen voltak a cserkészek és a Szent György lovagrend tagjai is.

A himnusz eléneklése után az emlékezőket Miklenovics Aranka köszöntötte, majd átadta a szót dr. Cserháti Eszter konzulnak, aki Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter levelét tolmácsolta.

„A most élő magyarok erőt tudnak meríteni a ’48-as hősök tetteiből, mert nekünk is meg kell vívnunk a magunk harcát, hiszen biztonságunkat, keresztény kultúránkat, nemzeti identitásunkat veszély fenyegeti. A ’48-as hősök nem méricskéltek, nem számolgattak, nem ijedtek meg a túlerőtől sem. Csak a haza védelmét, kizárólag a nemzet érdekét tartották szem előtt. Nekünk is így kell tennünk a mai napon” – üzente Szijjártó Péter.

Baráth Gábor történelemtanár arról beszélt, hogy a magyar szabadságért életét áldozó olasz Paganini József jelképesen összekapcsolta a magyar és olasz népet. 1848/49-ben az olasz nép is a szabadságáért küzdött. Az akkor még apró államocskákból álló Olaszország egy része osztrák uralom alatt volt, s a magyarokhoz hasonlóan küzdöttek a hazájukért. 171 év után most is azért küzdenek a magyarok és olaszok, hogy önállóan dönthessenek a fontos kérdésekben, s Bécs után ne egy másik „b” betűs város hozza meg a lényeges döntéseket, Brüsszel – mondta Baráth Gábor.

Az alkalmi beszédek után főtisztelendő Palatinus István tartott igeliturgiát, s kért áldást a sírhelyre. Ezt követően helyezték el a koszorúkat a Szabadkai Magyar Főkonzulátus, az MNT, Szabadka város, a VMSZ, a Szent György Lovagrend, a VIFÓ és a Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesület jelen lévő képviselői.

A megemlékezésen a művelődési egyesület Veronika énekköre ’48-as dalokat adott elő.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Hat napos hittantábort szervezett a Magyarkanizsa községbeli és környékbeli gyerekek számára a Jó Pásztor Keresztény Ifjúsági Szervezet. A tizedik alkalommal megtartott Veled vagyok – számíthatsz rám! nevet viselő táborban az idei évben 50 általános és középiskolás gyerek vett részt. Az idei tábor témája Az út...
2019. JÚLIUS 20.
[ 16:39 ]
Hamarosan megkezdődik Kishegyesen az Anna Napok rendezvénysorozata, mely változatos és tartalmas időtöltést, jó szórakozást, kikapcsolódást ígér a helyieknek és az ilyenkor nagy számban idelátogatóknak egyaránt. A faluban idén ünneplik az újratelepítés 250. évfordulóját is. Azt szokták mondani, hogy búcsúkor...
2019. JÚLIUS 20.
[ 16:37 ]
Megállapodás született a szerb és a magyar hatóságok között arról, hogy a Királyhalom–Ásotthalom, valamint Horgos 2–Röszke 2 közúti határátkelőhely 2019. július 22-29. között az eredeti 7-19 óra helyett 7-22 óra nyitva tartással üzemel, közölte a Police.hu, a magyar rendőrség hivatalos weboldala. Arról is...
2019. JÚLIUS 20.
[ 16:21 ]
Beolvasás folyamatban