Vajdaság
Zenta: A Magyar Mozgalom ellenzi az általános iskola szétválását
Betűméret:             

A Magyar Mozgalom ellenzi a zentai Stevan Sremac Általános Iskola szétválását, ez a lépés szerintük ugyanis számos veszélyt hordoz magában, jelentették ki a szervezet községi képviselő-testületbeli képviselői ma délutáni zentai sajtótájékoztatójukon.

A Magyar Mozgalom ellene szavazott az általános iskola szétválására irányuló javaslatnak, hiszen bár a szakmai érvek valóban alátámasztják azt, a diákok létszámának gyors csökkenése mellett meglehetősen veszélyes szétszedni az iskolákat, emelte ki dr. Zsoldos Ferenc, hozzátéve, a diákok létszáma most ugyan még valóban elegendő a négy iskola létrehozásához, viszont a gyors csökkenés következtében a jövőben várhatóan tagozat-összevonásokra kerül majd sor.

– Ha mindez elér egy bizonyos szintet, akkor felmerülhet valamelyik iskola bezárása is. A legnagyobb veszélyben az Emlékiskola van, amit a felsőhegyi iskola odacsatolásával szeretnének megvédeni, de a kérdés az, hogy mindez elegendő lesz-e. Problémát látunk továbbá abban is, hogy ha az iskolák között versenyhelyzet alakul ki, ami alapvetően akár jó is lehet, hiszen azt eredményezheti, hogy az intézmények az oktatás színvonalának növelésére törekedjenek, ugyanakkor adott esetben azt is jelentheti, hogy egymástól fogják elszívni a diákokat. Az önálló általános iskolák létrehozásával ráadásul a tanárok szétosztása sem lesz olyan rugalmas, mint eddig – fogalmazott dr. Zsoldos Ferenc, hozzátéve, ezek a problémák korábban is megjelentek, ám az iskolaközponton belül sokkal könnyebb volt egyensúlyt teremteni ezekben a kérdésekben. Nehezményezte továbbá azt is, hogy – értesülései szerint – a majdani Stevan Sremac Általános Iskola irányítása a Szerb Haladó Párt hatáskörébe fog tartozni.

– Nem jó az, ha politikai alapon osztják szét az intézményeket és nevezik ki az igazgatókat, ugyanakkor talán még ennél is nagyobb problémát jelent az, hogy ezzel behozzák a városba a lakosság nemzeti alapon történő megosztását, amivel elindulhat egy olyan folyamat a városban, amely komoly konfliktusokat eredményezhet a két nemzet között – hangsúlyozta dr. Zsoldos Ferenc.

Sándor József az adóhivatalok országos szintű átszervezése kapcsán kifejtette, annak lényege az, hogy a nagyobb központokba kerülnek át az adóhivatalok, ami szerinte számottevő visszalépését jelent és sok nehézséget okoz majd a zentaiaknak.

– Július elsejétől a zentai és a környékbeli polgárok javarészt Nagykikindára kell, hogy járjanak az adóügyeik intézése érdekében, illetve részben Zentára, mert Zentán maradna egy kisebb részleg, amely az eladásokkal kapcsolatos átíratások ügyeinek intézésével foglalkozna. A zentai adóhivatalból az összes többi munkát átvinnék Nagykikindára, a dolgozókkal együtt. A mi szemszögünkből a legnagyobb problémát nem az jelenti, hogy a dolgozóknak minden nap utazniuk kell, hanem az, hogy magyarlakta vidékről beszélünk, egy olyan vidékről, ahol a lakosság jelentős része nem fog tudni alkalmazkodni az ezzel járó kihívásokhoz – magyarázta Sándor József, hozzátéve, az adóhivatal átszervezése elsősorban a vállalatokat, a vállalkozókat és a földműves nyugdíjjal rendelkezőket fogja érinteni, akiknek sok nehézséget okoz majd az átállás, illetve az, hogy Nagykikindára kell utazgatniuk az ügyeik intézése érdekében. A Magyar Mozgalom képviselője mindemellett a nyelvi nehézségekre is felhívta a figyelmet, kiemelve, addig, amíg a zentai adóhivatalban szinte minden dolgozó tudott magyarul kommunikálni a lakossággal, Nagykikindán ez nem feltétlenül lesz adott.

– Ezzel a lépéssel komolyan csorbítják az itt élő magyar emberek jogait – szögezte le Sándor József, aki arra szólította fel a község vezetőit, hogy mielőbb tegyenek lépéseket a zentai adóhivatal megmaradásáért, vagy legalább a nagykikindai adóhivatal zentai kirendeltségének létrehozásáért.

H. A.
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Illés-napi felvonulás Temerinben - illusztráció
2024. JÚLIUS 20.
[ 16:55 ]
Rablógyilkosság történt Péterrévén. A házban fosztogató rablók, nem hivatalos értesülések szerint, egy, a fejére mért ütéssel ölték meg az őket megzavaró 74 éves asszonyt, majd elmenekültek, írja a Telegraf. Az asszony holtteste mellett egy kapát és egy téglát találtak. A szerencsétlen idős asszonyt egy rokona...
2024. JÚLIUS 19.
[ 22:07 ]
Gordan Grlić Radman a Vajdaságban, illetve Szerbiában élő horvát kisebbség helyzetéről egyeztetett. Hogyan erősíthető meg a Vajdaságban, illetve a Szerbiában élő horvátok helyzete, illetve hogyan tudja segíteni a horvát kormány az itt élő horvát kisebbséget - egyebek mellett ezekről a témákról egyeztettek a...
2024. JÚLIUS 19.
[ 20:32 ]
Az elmúlt napokban (július 16-án és 18-án) a horgosi és a királyhalmi határátkelőn két vámvizsgálat során összesen mintegy 1,5 kilogramm aranyat foglaltak le, közölte a vámigazgatóság. Kedden éjfél körül egy külföldi rendszámú Mercedes márkájú autót vetettek alaposabb vizsgálat alá a vámosok. Az autóban két...
2024. JÚLIUS 19.
[ 17:52 ]
Beolvasás folyamatban